23948sdkhjf

Astrazeneca utvecklar antibiotika i samarbete med akademin

Tillsammans med ett amerikanskt universitet ska Astrazeneca testa ett nytt antibiotika mot tbc.
Case Western Reserve Universitys medicinska fakultet och Astrazeneca har rekryterat den första patienten till en klinisk fas IIa-studie för att fastställa tidig bakteriedödande aktivitet hos AZD5847, en ny läkemedelssubstans för patienter med tuberkulos, tbc inklusive patienter infekterade med både tuberkulos och hiv.



Substansen som har
utvecklats av AstraZeneca, hör till en antibiotikaklass som är aktiv mot grampositiva bakterier och mykobakterier. Studien är ett första steg för att testa substansen på människor med aktiv tbc.

– Tillsammans med våra samarbetspartners ska vi genomföra fas IIb-studier för att se hur AZD5847 kan bidra som en del av en eller flera av nästa generations behandlingar, kommenterar Manos Perros, chef för AstraZenecas Infection Innovative Medicines Unit i ett pressmeddelande.



Studien sponsras av
National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), en del av US National Institutes of Health, och genomförs i Kapstaden i Sydafrika av den NIAID-stödda tuberkulosforskningsenheten vid den medicinska fakulteten på Case Western Reserve University i Cleveland, Ohio, USA.



Tbc orsakar 1,4 miljoner
dödsfall varje år. Sjukdomen är dessutom den främsta infektionsbaserade dödsorsaken för människor drabbade av hiv/aids.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062