23948sdkhjf

Särläkemedelsstatus till Bioinvent

Lundabaserade Bioinvent har fått särläkemedelsstatus från FDA för sin kandidat mot mantelcellslymf

Bolaget genomför just nu en öppen fas l/lla-studie av kandidaten BI-1206 mot non-Hodgkins lymfom och kronisk lymfatisk leukemi med doseskalering och konsekutiv kohort i ett trettiotal patienter runt om i EU och USA. Nu har amerikanska FDA beviljat bolaget särläkemedelsstatus, orphan designation, för antikroppen för behandling av mantelcellslymfom, MCL.  

– Denna särläkemedelsstatus för BI-1206 är väldigt goda nyheter för Bioinvent, och framför allt för de patienter som lider av detta mycket allvarliga tillstånd. Det finns ett stort icke-tillgodosett medicinskt behov eftersom det i dagsläget finns få behandlingsalternativ för patienter som lider av mantelcellslymfom. Vi ser fram emot att få data från vår fas I/IIa-studie för att stödja användningen av BI-1206 i kombination med rituximab för denna indikation, säger Martin Welschof, vd för Bioinvent i ett pressmeddelande.

Särläkemedelsstatus är avsedd att stödja företag som utvecklar behandlingar riktade mot ovanliga medicinska tillstånd och som förväntas ge betydande terapeutiska fördelar jämfört med befintliga läkemedel. FDA:s godkännande av särläkemedelsstatus innebär vissa incitament för bolaget, bland annat sju års marknads-exklusivitet i USA när väl marknadsgodkännande erhållits, och också tillgång till bidrag exklusiva för särläkemedel.

Bolaget finns på Ideon Science Park i Lund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062