23948sdkhjf

När livet tar en ny vändning

Så länge Penilla Gunther kan minnas har hon varit Kristdemokrat. När krisen kom fanns få bakom henne. Några dagar efter artikeln om hennes påstådda privata resor i tjänsten slutade hon alla politiska uppdrag.

Artikeln hade kommit ut på en av kvällstidningarnas nätupplagor under natten till onsdagen den 18 augusti. Telefonen började ringa hemma hos Penilla Gunther.

Rubriken löd; “Penilla Gunther (KD) lät riksdagen betala privatresor med hyrbil”. I ingressen som följde stod att resorna kostat skattebetalarna 200 000 kronor och att hon rest mest av alla riksdagsledamöter.

– Jag har rest mycket, men det var inte privata resor.  Det var helt fel påståenden!  Men det tog mig många timmar att gå igenom kvitton och resor som jag hade gjort under nästan fyra års tid, för att få svart på vitt.

Två resor hade Penilla Gunther gjort utan uppdrag relaterad till tjänsten som riksdagsledamot, berättar hon för Life Science Sweden.  Två resor. Det berodde på att hon var inbjuden på studiebesök som i sista stund ställdes in, men då var hon redan på väg. 

Det gav en hyrbilskostnad och bensinkostnader på sammanlagt 2 700 kronor.

– Jag frågade direkt på förvaltningen hur och om jag skulle ersätta det som hade påståtts i kvällstidningen, men dels tyckte de inte det var rätt att jag skulle betala saker själv som inte någon annan behövt göra, dels fanns inga resor som ifrågasatts och de två resor jag betalar för nu har jag själv uppmärksammat, säger hon.

Som riksdagsledamot är du i tjänst alla dagar året runt. Du kliver aldrig av din post som politiker i rikets tjänst. Ditt uppdrag är att vara på interpellationsdebatter i riksdagen, att rösta vid voteringen, sätta dig in i frågor och skriva motioner. För att veta vad du ska tycka och vilken politik du ska bedriva är det din uppgift att lyssna på människor inom olika verksamheter, anser  Penilla Gunther. Vilka problemområden finns och hur kan olika politiska beslut påverka just deras vardag.

Därför ska du också resa runt i landet.

– Jag har vuxna barn, så att resa är inget problem för mig. Det uppskattas av alla att en riksdagsledamot kommer och faktiskt lyssnar och för mig har det varit ovärderligt, säger Penilla Gunther.

För life science-publiken är den tidigare riksdagsledamoten Penilla Gunther en välkänd profil. Hon har suttit i närings-, arbetsmarknads- och socialutskotten, men hennes engagemang för medtech-och life science räcker långt utanför de formella politiska uppdragen. Vården, forskningen inom hälsa och bolagen som tar fram diagnostik och nya medicinska behandlingar har räddat hennes liv. Flera gånger. Penilla Gunther har ett nytt hjärta, och hon har friskförklarats efter två perioder av cancerbehandling. Tidigare liv som entreprenör tillsammans med erfarenheten som patient har gjort Gunther till en kunnig politiker i ämnet. Utöver de många motioner hon lagt inom ämnen som patienters tillgång till sjukvård och nya läkemedel har hon också ordnat många möten i riksdagens lokaler. Ska förändring komma till stånd måste människor mötas för att förstå varandras behov och egna mål. Möten medvetet sammansatta av representanter från alla grupper; patienter, industri, akademi och vårdutövare.

– Det här är inte jättestora frågor som engagerar alla politiker, men jag är intresserad och det är viktigt för oss alla när det väl gäller! Hälsan kommer främst, och vi förväntar oss att Sverige ligger långt framme på de här områdena.

Sedan ungdomsåren har Penilla Gunther varit politiskt engagerad i Kristdemokraterna. Hon har suttit i kommun- och landstingsfullmäktige och haft många andra politiska uppdrag i sin hemstad Trollhättan och på riksnivå. För åtta år sedan blev hon invald i Sveriges riksdag och blev politiker på heltid.

Det som hände i slutet av valrörelsen i somras var hon ändå inte förberedd på. Det var ett drev som startade och skulle pågå i fyra dagar.

–  Det var som en torktumlare, hemskt!  Att bli anklagad för något allvarligt som man inte är skyldig till, tär på själen och på kroppen, säger hon idag.

Det började när Penilla Gunther landade på flygplatsen hemma i Trollhättan tisdagen den 14 augusti. Tre män kom emot henne. En man med rullande videokamera, en man med stillbildskamera och en reporter med mikrofon som hölls mot hennes ansikte. Frågorna kastades fram. Det var starkt ifrågasättande frågor av moralisk karaktär. “Tycker du att det är rätt att skattebetalarna får betala dina privata resor?” “Anser du dig ha rätt att använda riksdagens hyrbil för att övningsköra med din son?” “Vad vill du säga till skattebetalarna som får står för de här kostnaderna?”

Svaren skulle bli fel hur hon än formulerade sig, det insåg hon omedelbart.

Vad tänkte du där på flygplatsen?

– Jag hörde vad han sa, men visste inte vad han pratade om. Reportern sa att jag skulle åtalas och borde förmånsbeskattas och första instinkten när jag blev anklagad var ju att om det var sant, var det fruktansvärda misstag jag hade begått. Men vem skulle använda en hyrbil för att övningsköra med sina barn? Jag har dessutom aldrig gjort det med något av barnen, det har deras pappa gjort.

I artikeln på Aftonbladet.se får hon frågan om hon hade tänkt att ta skattebetalarnas pengar till privata resor. Här följer ett utdrag ur artikeln:

– Det har inte varit min intention, i så fall har jag missat att redovisa det och jag är ledsen över det, svarar hon.

– Det är bara en miss från min sida för jag har så många resor.

Reportern fortsätter fråga:

 “Du har åkt på resor som du inte skulle ha gjort på riksdagens bekostnad, vad kommer du göra åt det?”

– Ja, nu får jag kontakta ledamotsadministrationen i så fall och säga att nu får vi sätta oss och gå igenom det här för jag har ingen intention att göra fel.”

Vad önskade du att du skulle ha sagt eller gjort där på flygplatsen?

– Helst skulle jag ha bett dem sätta sig ner med mig. Frågat dem exakt vad för fel jag hade jag hade begått, enligt dem, och bett dem förklara för mig. Då hade jag kunnat ge adekvata svar.

Metoden för “avslöjandet” i kvällstidningen var att gå igenom Penilla Gunthers Facebook-konto och därefter granska datumen på hyrbilskvitton. Hade hon kvitterat ut en hyrbil och gjort något privat under perioden, då var slutsatsen att hyrbilen missbrukats. Oavsett avsikt med resan dagtid.

Den totala summan för alla hyrbilar som Gunther nyttjat under fyra års tid, var alltså cirka 200 000 kronor. Hade hon haft årskort på tåg (som många riksdagsledamöter har) hade summan blivit betydligt högre, men bil passade ofta bättre då möten och studiebesök kunnat göras längs vägen.  Med dessa hyrbilar hade hon också ibland hälsat på släkt och vänner på vägen, istället för att stanna vid vägkrogar. Enligt Skatteverket har inga fel begåtts. Enligt riksdagens förvaltning har inga fel begåtts.

Tre dagar efter den första artikeln meddelade Penilla Gunther att hon inte avsåg att kandidera till några politiska poster valet 2018.

– Jag kan hålla huvudet högt, jag har inte gjort fel. Under mandatperioden har jag besökt ett 60-tal orter runt om i Sverige, och medverkat på hundratals möten. Och inte minst mött många fantastiska människor som jag lärt mig mycket av.

Får vi se dig i politiken igen, kanske i något annat parti?

– Ha, ha, nej, jag är kristdemokrat och det går inte att ändra på. Eller kanske förresten om jag startar ett nytt parti!

Kommentera en artikel (3)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094