23948sdkhjf

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen.

Spår av över 60 läkemedel har upptäckts i vattenlevande insekter, en del i så höga koncentrationer att rovdjur som mest livnär sig på dessa insekter, som öring och näbbdjur, riskerar att påverkas. Forskare från Umeå universitet och SLU i ett internationellt team publicerar sina resultat i tidskriften Nature Communications.

– Vi fokuserade i studien på spindlar som lever nära vattendrag eftersom de livnär sig på insekter som först lever som larver i vattnet men sedan kläcks till flygande vuxna, säger sötvattenekolog Erinn Richmond, Monash University i Australien, som lett studien, i ett pressmeddelande.

Forskargruppen provtog sex vattendrag i och runt omkring Melbourne i Australien för att leta efter 98 farmaceutiska föreningar – den mest omfattande provtagningen hittills. De läkemedel som uppmättes var bland annat antibiotika, antidepressiva medel, antihistaminer och NSAID.

Studieplatser valdes utmed en gradient av avloppsrening, från nedströms ett avloppsreningsverk till nästan orörd natur i en nationalpark.

I vävnadsanalyserna upptäcktes 69 olika läkemedelsföreningar i vattenlevande insekter och totalt 66 läkemedel i spindlarna. Koncentrationer var högst hos insekterna nedströms avloppsreningsverket, i genomsnitt tio till hundra gånger högre än vid mindre förorenade ställen.

– Vi hittade läkemedel i varje insekt och spindel som vi testade, inklusive de som samlades i Dandenong Ranges National Park, kommenterar Jerker Fick, forskare i kemi vid Umeå universitet, som varit med och analyserat insekts- och spindelproverna.

I de studerade vattendragen lever två rovdjur – näbbdjur och öring – som mest livnär sig av vattenlevande insekter.

Genom att jämföra koncentrationer av läkemedel som hittades i insekter med dessa rovdjurs kända födointag kunde forskarteamet uppskatta deras exponering av läkemedel.

– Rovdjur i bäckar som påverkats av avloppsvatten kan utsättas för nivåer av läkemedel motsvarande en halv mänsklig dagsdos bara genom födan. Tidigare har man enbart baserat riskanalyser på uppmätta vattenkoncentrationer, något som vår studie visar att vi måste förändra, säger Tomas Brodin, professor i akvatisk ekologi vid SLU i Umeå.

– Detta är inte ett problem specifikt för Australien. Våra resultat är representativa för vad som sannolikt händer överallt där människor använder läkemedel, säger Erinn Richmond.

För att öka kunskapen kring spridningen av läkemedelsresterna är tre av forskarna, Emma Rosi, Tomas Brodin och Jerker Fick, för närvarande involverade i ett Forskarhjälpprojekt i Sverige kallat "Spindeljakten". Projektet syftar till att samla och analysera spindlar och ett motsvarande vattenprov, taget nära fångstplatsen. Projektet är organiserat av Nobelmuseet och finansieras av SSF och startade som ett direkt svar på de första preliminära resultaten i ovan nämnda studie.

– Med hjälp från 30 skolor över hela Sverige hoppas vi få en bättre bild av förekomsten av läkemedelsrester i spindlar i svenska vatten, säger Jerker Fick.

Länk till artikel

A diverse suite of pharmaceuticals contaminates stream and riparian food webs

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078