23948sdkhjf

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Nitrosodimetylamin (NDMA) används för att inducera cancer hos råttor gjorde offret sjuk, kräkningar och diarre. Personen som överlevde och vittnade i en rättegång den 2 november installerade en kamera på sitt skrivbord och spelade in hur Zijie Wang pipetterade in en substans i hans mat. Wang kommer att dömas den 11 november för grov misshandel bl a.

Lokal media rapporterar att offret inte bara var hans kollega utan också Wangs tidigare rumskamrat. Alla Wangs kollegor hade otrevliga erfarenheter med honom, berättade offret. Dessutom oroar han sig för att utveckla cancer. Han har redan utvecklat två små bulor på bröstkorgen som han är rädd ska vara cancerösa. Ännu värre är att universitetet inte förnyar hans kontrakt.

Efter att ha ätit flera livsmedel och druckit vatten som smakade konstigt satte offret upp en kamera vid sin arbetsplats och spelade in när Wang med en pipette förgiftade ett bröd.

NDMA har använts för att förgifta människor tidigare, bland annat en dödlig förgiftning vid Fudanuniversitetet i Shanghai 2013.

NDMA används för att inducera cancer hos labbråttor, ofta ges det i vattnet. En dos på 30 mg/kilo till en kinesisk hamster är vanligen dödlig och motsvarar hos en 70 kilos människa, 2,1 gram. En av offrets delvis uppdruckna vattenflaskor innehöll 5,8 gram och en annan 4,1 gram enligt Queen’s University Journal.

Clare Selden från University College London kommenterar att man inte direkt kan översätta från råtta till människa och att det är skillnad på att injicera och att äta NDMA. Ingen kan säga säkert om man kommer att få cancer men om man har fått i sig en känd carcinogen kan man föreställa sig att risken ökar, säger hon till Chemistry World.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125