23948sdkhjf

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

"Vi hoppas att programmet kommer att resultera i nya produkter som utnyttjar grön kemi, och att vi får se en modernisering av kemikalieanvändningen", säger Christopher Folkeson Welch, programansvarig på Mistra i ett pressmeddelande.

Grön kemi har förutsättningar att förändra hur kemikalier framställs, vilka egenskaper de har och deras giftighet.

"Problemet med dagens kemikalier är att vi inte alltid vet vad som är farligt. Inte heller vad som händer när kemikalier i låga och ofarliga mängder samlas upp av olika organismer och senare anrikas högre upp i näringskedjan, säger Christopher Folkeson Welch.

Tankar om ett nytt program inom grön kemi har funnits länge. Därför fick en internationell expertgrupp för drygt ett år sedan i uppdrag att ta fram en bakgrundsrapport som ledde till ett beslut av Mistras styrelse i oktober.

"Det blir vår största programsatsning någonsin med en budget på totalt 100 miljoner kronor, varav 70 miljoner från Mistra.

Utlysningen är öppen fram till den 4 mars. Under våren kommer sedan en ny internationell expertgrupp att utvärdera inkomna förslag. Förhoppningen är att Mistras styrelse sedan kommer att kunna fatta ett beslut om vem som får ansvar för satsningen i juni nästa år.

Mistra hoppas att programmet ska locka grupper inom processkemi, utveckling av nya produkter och materialvetenskap. Andra aktörer de vill ha med är de som arbetar med kemikalier i naturliga miljöer, arbetsmiljö, jordbruk och livsmedelsfrågor.

"Det ska vara ett brett tvärvetenskapligt program och vi ser gärna att de samarbetar med andra Mistra-program som nystartade Mistra Digital Forest men även Steps, Mistra Rees och Mistra Closing the Loop.

Det finns tolv principer för vad som kännetecknar grön kemi. Här i kortversion:

  1. Undvik avfall.

  2. Designa säkrare kemikalier och produkter.

  3. Designa mindre riskfyllda kemiska synteser.

  4. Använd förnybara råmaterial.

  5. Använd katalysatorer, inte stökiometriska reagenser.

  6. Undvik kemiska derivat.

  7. Maximera atomekonomin.

  8. Använd säkrare lösningsmedel och reaktionsförhållanden.

  9. Öka energieffektiviteten.

  10. Designa kemikalier och produkter som kan degraderas efter användning.

  11. Analysera i realtid för att förhindra föroreningar.

  12. Minimera olyckspotentialen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079