23948sdkhjf

Han får 4,8 miljoner för att studera skador på hjärnan 

Örebroforskaren får VR-pengar för forskning om traumatisk hjärnskada.

För personer under 40 år är det en av de vanligaste orsakerna till dödlighet och handikapp. Ändå saknas det verktyg för vården av traumatisk hjärnskada, TBI, som oftast orsakas av olyckor eller misshandel. Enligt beräkningar lever 140 miljoner människor med symptomen efter TBI. 

– Tyvärr finns det fortfarande stora brister i diagnostik, prognos och behandlingsutveckling när det gäller TBI, säger Matej Oresic, forskare i medicin vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande  

Nu får han 4,8 miljoner av Vetenskapsrådet för att studera biomarkörer som ska bidra till bättre diagnos och säkrare prognos av traumatiska hjärnskador. 

– Vi kommer att studera biomarkörer i blodet för både diagnos av skadornas svårighetsgrad och prognos, säger Matej Oresic. 

Han kommer att använda blodprover som samlats in i 20 europeiska länder inom ett EU.projekt.  I preliminära studier har man hittat markörer i blodet för hur svår hjärnskadan är. Samtidigt ska projektet studera mekanismen bakom dessa förändringar. 

– Genom att identifiera biomarkörer i blodet kopplade till TBI hoppas vi att detta projekt ska vara ett viktigt steg framåt i sjukdomsdetektering och prognos vid traumatisk hjärnskada.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344