23948sdkhjf

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Forskarna vid Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston, USA, har visat vad som händer när VLPO-neuronerna aktiveras. De har arbetat med genmodifierade möss och bland annat aktiverat cellern med en laserstråle, så kallad optogenetik. I ett annat test användes en kemikalie för att aktivera cellerna. I båda fallen inträffade sömn omedelbart.

Resultaten bekräftar forskarlagets tidigare fynd, att dessa neuroner är aktiva under sömn och att skador på dem orsakar insomnia, dels på laboratoriedjur dels på äldre personer som har förlorat VLPO-celler som en del i normalt åldrande.

Baserat på den tidigare forskningen var det en överraskning när ett annat forskarlag rapporterade motsatsen. I en artikel från 2017 redovisades experiment där stimulering av VLPO-neuroner väckte djuren. I sin nya publikation löser Sapers grupp upp motsatsen.

"Vi fann att när VLPO-cellerna stimuleras en till fyra gånger per sekund leder det till sömn. Men om man stimulerar dem snabbare stängs de så småningom av", säger Clifford B. Saper, chef för neurologiavdelningen vid Beth Israel Deaconess Medical Center i ett pressmeddelande.

Stimulering av VLPO-cellerna leder också till en sänkning av kroppstemperaturen.

Länk till artikel

Galanin neurons in the ventrolateral preoptic area promote sleep and heat loss in mice. Nature Communications

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093