23948sdkhjf

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Totalt 360 jobb försvinner när det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter lägger ner produktionen i Lund och drar ner inom forskning och utveckling, sex år efter uppköpet av Gambro. Dessutom berörs ett ännu okänt antal av de 160 konsulter som idag arbetar för Baxter i Lund.

Varslen av 360 anställda ingår i en global omställning för att effektivisera produktionen och öka innovationstakten. Till 2022 ska flytten till Italien vara klar.

I Lund produceras dialysmaskiner för kronisk och akut dialys, torrkoncentrat och vattenreningsprodukter.

320 anställda inom produktion varslas de närmaste fyra åren. 40 av tjänsterna är inom forskning och påverkas kommande år.

Camilla Sjöström, kommunikationsansvarig för Baxter i Norden uppger för www.8till5.se att Baxter tänker fortsätta investera i forsknings- och utvecklingsverksamhet i Lund, där ny kompetens kommer att behöva tillföras för att kunna utveckla nya behandlingsformer för dialyspatienter.

Dessutom ska en verksamhet inriktad på läkemedelsberedning av antibiotika som nyligen flyttats till Lund från Storbritannien fortsätta drivas från Skåne.

Gambro grundades i Lund 1964 av Holger Crafoord och läkaren Nils Alwall, baserat på uppfinningen av en konstgjord njure som skulle göra dialysbehandling mer lättillgänglig.

2012 sålde Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT och Investor en del av det styckade Gambro till Baxter för 26,5 miljarder kronor.

Baxter International Inc.har sitt säte i Deerfield, Illinois, USA. 2017 hade bolaget en omsättning på 10,6 miljarder dollar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142