23948sdkhjf

Forskningsinstitut delas

Forskningsinstitutet Swerea har delats i två delar.

Den 1 oktober delades det tidigare forskningsinstitutet Swerea, som fokuserat på material och processer i två delar. Det som tidigare hette Swerea MEFOS och delar av Swerea KIMAB ingår nu i det nya institutet, SWERIM AB. Resterande delar av Swerea: Swerea SWECAST, Swerea IVF och Swerea SICOMP uppgår i och med delningen i det statliga forskningsinstitutet RISE.

SWERIM har fokus på gruv- och stålindustrins forskning och välkomnas av företrädare i branschen.  

– Den svenska stål- och metallindustrin måste fortsätta att utveckla sina produkter och deras egenskaper, samt produktionsprocesser för att behålla sin ställning på marknaden. Såväl material- som applikationsutveckling kommer att vara centralt för att vi ska kunna fortsätta vara bland de ledande leverantörerna i världen, säger Göran Björkman, vd på Sandvik Materials Technology. 

Tillförordnad vd för SWERIM blir Göran Carlsson, tidigare vd för Swerea.  

De delar av Swerea som går in i RISE kommer till att börja med att bilda en egen division med namnet Material och produktion. Den nya divisionen kommer att stödja innovation och utveckling inom bland annat fordons-, rymd-, flyg-, verkstads-, gjuteri- och textilbranscherna samt infrastruktur genom ny design, materialval, optimerade tillverkningsmetoder och korrosionsskydd. Ny tillförordnad divisionschef för Material och produktion är Pether Wallin, sen tidigare chef för divisionen Säkerhet och transport inom RISE.  

— Det är fantastiskt roligt att vi på RISE nu får ytterligare 355 innovativa problemlösare. För att kunna möta de stora samhällsutmaningarna och inte minst omställningen mot ett hållbart samhälle behöver vi jobba över forskningsgränserna. Det är i gränssnittet mellan olika teknologier och kompetenser som de nya landvinningarna kommer. Ju bredare branschkunnande vi har desto starkare spelare och attraktivare samarbetspartner blir vi för industrin, säger Pia Sandvik, vd för RISE. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126