23948sdkhjf

Öppnar kontor i startup-metropol

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Vinnova har nu en person på plats i landet med flest startups i världen, i förhållande till sin storlek.

Är du intresserad av samarbete med landet som har flest startups i världen i förhållande till sin storlek? Nu finns Ann-Mari Fineman från Vinnova på plats i Tel Aviv i Israel för att hjälpa företag att skapa innovationssamarbeten mellan Sverige och Israel.

Läs också: Hon blir Vinnovas generaldirektör


Israel anses vara ett av världens mest intressanta länder vad gäller forskning och innovation, och har ett globalt välkänt starkt innovationssystem, särskilt vad gäller startups. Landet har fler företag på Nasdaq än hela europeiska kontinenten. En stor del av BNP satsas på forskning och innovation, och ungefär tio procent av befolkningen jobbar i startups. Nästan alla de stora, globala, välkända teknikföretagen har utvecklingsbolag i Israel. Med detta som bakgrund beslutade regeringen att ge Vinnova i uppdrag att etablera verksamhet i Tel Aviv.


"Så här i början är det är mycket utforskande, kontaktskapande och experimenterande för att lära känna det israeliska innovationssystemet. Jag stämmer av olika aktörers intresse, behov eller önskemål kring samverkan med Sverige. Bland annat diskuterar jag med Israel Innovation Authority (IIA) om gemensamma satsningar och träffar andra länders innovationsråd för att hämta inspiration av deras verksamhet", säger Ann-Mari Fineman i ett pressmeddelande.

"I förlängningen hoppas jag på att utveckla samverkan med framför allt de övriga nordiska länderna, på liknande sätt som vi gjort med Nordic Innovation House i Silicon Valley. Jag träffar också svenska organisationer med intresse för Israel, till exempel RISE och Innovation Skåne, för att stämma av deras behov."

Till henne kan alla svenska eller israeliska organisationer som är intresserade av innovationssamverkan mellan länderna på något sätt vända sig. Det kan handla om hjällp med alltifrån kontakter med svenska storföretag, deltagande i konferenser och delegationsresor till Israel eller Sverige, till att skapa gemensamma innovationsprojekt som Vinnova är med och finansierar.

Hon betonar att det finns mycket intresse för Sverige som innovationsland. Många framhäver styrkan i det svenska innovationssystemet vad gäller att växa bolag, snarare än att "bara" göra exit.

Mer om: Israel | start up | Vinnova


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Bygger fosforåtervinning

Överraskande cellstruktur upptäckt

En ny struktur i mänskliga celler har upptäckts av forskare vid Karolinska Institutet, i samarbete med forskare i Storbritannien.

Grön kemist vid LTH prisas

Ola Wendt, professor vid Lunds universitet, tilldelas den prestigefyllda Nordblad-Ekstrandmedaljen för sin forskning inom metallorganisk kemi.

Storsatsar på grönt väte

Nouryon, Tata Steel, Amsterdams hamn går samman för att utveckla vad man kallar det största klustret för grönt väte i Europa.

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Nyhetsbrev

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Arkiv
Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15