23948sdkhjf

Kancera får stöd av ny forskning

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

En artikel i Nature Communications dokumenterar de molekylära mekanismer som gör att bolagets småmolekyl ger en potent antitumöreffekt i prekliniska modeller.

Läkemedelsutvecklande Kancera meddelade tidigare i september att man minskar personalstyrkan med fem personer för att koncentrera sig på projekten riktade mot inflammation och cancer. Fortsatt utveckling av övriga projekt blir därmed mer beroende av externa samarbeten.

Läs också: Satsar på liten molekyl

Nu rapporterar bolaget att en artikel om hur deras PFKFB3-hämmare verkar mot cancer. Artikeln dokumenterar de molekylära mekanismer som gör att småmolekylen KAN0438757 ger antitumöreffekt i prekliniska modeller.

I studien upptäckte forskarna att enzymet PFKFB3 bidrar till att cancerceller står emot strålbehandling. Upptäckten visar att det sker genom att enzymet binder till cancercellens skadade DNA (arvsmassa) där enzymet bidrar till en reparation som leder till fortsätt tillväxt. Ett läkemedel som blockerar PFKFB3 skulle därför kunna förändra en motståndskraftig cancer till en som är känslig för strålbehandling.

Hypotesen prövades på Kanceras PFKFB3-hämmare mot cancerceller i kombination med strålning. Forskarna kunde visa i laboratoriet att cancercellernas förmåga att reparera sin arvsmassa och överleva stoppades av denna kombination. Friska celler påverkades inte av KAN0438757.

”Det är tidigare känt att mängden PFKFB3 är mycket högre i cancerceller än i friska celler. Men upptäckten att PFKFB3 reglerar reparation av arvsmassan vid strålningsterapi är banbrytande och väldigt spännande. Hälften av alla cancerpatienter genomgår strålningsterapi någon gång under sin cancerbehandling”, säger Nina Gustafsson, docent och teamledare i translationell medicin vid institutionen för onkologi-patologi, Karolinska Institutet i ett pressmeddelande. Hon har lett studien tillsammans med professor Thomas Helleday.

Thomas Olin, vd, Kancera, konstaterar att upptäckten stödjer att PFKFB3 är en viktig måltavla för nya behandlingar mot svårbehandlad cancer.

Länk till artikel

Targeting PFKFB3 radiosensitizes cancer cells and suppresses homologous recombinationHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Kommentarer

Anna En

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Bygger fosforåtervinning

Överraskande cellstruktur upptäckt

En ny struktur i mänskliga celler har upptäckts av forskare vid Karolinska Institutet, i samarbete med forskare i Storbritannien.

Grön kemist vid LTH prisas

Ola Wendt, professor vid Lunds universitet, tilldelas den prestigefyllda Nordblad-Ekstrandmedaljen för sin forskning inom metallorganisk kemi.

Storsatsar på grönt väte

Nouryon, Tata Steel, Amsterdams hamn går samman för att utveckla vad man kallar det största klustret för grönt väte i Europa.

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Nyhetsbrev

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Arkiv
Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.237