23948sdkhjf

Glyfosat skadar bin

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

En ny studie visar att ogräsmedlet glyfosat, världens mest använda bekämpningsmedel, skadar bins tarmbakterier och gör dem mer mottagliga för infektioner.

Tidigare studier har visat att bekämpningsmedel som neonikotinoider skadar bin, pollinerare av runt tre fjärdedelar av alla livsmedelsgrödor.

Glyfosat angriper ett enzym som enbart finns i växter och bakterier. Dock visar den nya studien att glyfosat skadar mikrobiota i binas tarm som de är beroende av för att bekämpa patogener. Det tyder på att användningen av glyfosat kan bidra till den globala nedgången i bipopulationen.

Forskarna vid universitetet i Austin, Texas, exponerade honungsbin för glyfosat i halter som förekommer på odlade fält, gårdar och vägrenar. Tre dagar senare såg man en signifikant minskning av tarmbakterier hos bina. Av åtta dominanta stammar hade fyra minskat. Den som minskat mest, Snodgrassella alvi, är en som är avgörande för binas matsmältning och skydd mot skadliga bakterier.

Forskarna menar att humlor sannolikt påverkas likadant eftersom deras mikrobiom liknar honungsbinas.

Unga arbetsbin som exponeras dör oftare när de utsätts för en vanligt förekommande bakterie. Forskning, publicerad i juli, från Kina visade att larver från honungsbin växte långsammare och dog oftare när de exponerades för bekämpningsmedlet. En tidigare studie från 2015 visar att vuxna bin som exponeras för halter som återfinns på åkrar försämrar binas kognitiva kapacitet som krävs för att hitta tillbaka till kupan.

Den nya studien, publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences, fann att några av de viktiga, godartade bakterierna i bina använder det enzym som glyfosat angriper.

Störst inverkan på bina av glyfosat är utrotandet av de vilda blommor de är beroende av", säger Matt Sharlow från miljöorganisationen Buglife till tidningen the Guardian. Han konstaterar att den direkta toxiciteten hos glyfosat är rätt låg för bin men att bekämpningsmedlet kan ha signifikanta oavsiktliga konsekvenser.

En talesperson för Monsanto som tillverkar glyfosat säger att studien har fel och att ingen storskalig studie har funnit någon koppling mellan glyfosat och krympande bipopulationer.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Bygger fosforåtervinning

Överraskande cellstruktur upptäckt

En ny struktur i mänskliga celler har upptäckts av forskare vid Karolinska Institutet, i samarbete med forskare i Storbritannien.

Grön kemist vid LTH prisas

Ola Wendt, professor vid Lunds universitet, tilldelas den prestigefyllda Nordblad-Ekstrandmedaljen för sin forskning inom metallorganisk kemi.

Storsatsar på grönt väte

Nouryon, Tata Steel, Amsterdams hamn går samman för att utveckla vad man kallar det största klustret för grönt väte i Europa.

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Nyhetsbrev

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Arkiv
Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.307