23948sdkhjf

De kan få Nobelpriset

Genom analyser av en stor mängd data förutspår analysföretaget Clarivate analytics varje år vilka som ska tilldelas årens olika Nobelpris. Tre forskare pekas ut som heta kandidater till priset i fysiologi eller medicin.

Sedan 2002 har Clarivate analytics använt både kvalitativa och kvantitativa data för att förutspå vilka som får årens nobelpris. Mer än hälften av analyserna, 59 %, har lyckats förutsäga vinnarna. Bland annat prickade analysföretaget in 2016 års mottagare av nobelpriset i fysiologi eller medicin Yoshinori Ohsumi, och även 2013 då Randy Schekman tilldelades samma pris var analysföretaget rätt ute. Forskarna som i analysen pekas ut som tänkbara vinnare av Nobelpriset är bland annat mycket frekvent citerade.

Clarivate analytics ger prognoser för tänkbara vinnare av nobelpriset i fysiologi eller medicin, fysik, kemi och ekonomi. I år pekas 17 tänkbara forskare ut och USA-dominansen är stor. 11 av de 17 utpekade tänkbara pristagarna är knutna till nordamerikanska lärosäten.

Till nobelpriset i medicin eller fysiologi har analysbolaget plockat fram tre namn:

Napoleone Ferrara, University of California i San Diego, för upptäckten av vaskulär endotel tillväxtfaktor, VEGF, ett protein som är viktigt vid nybildning av blodkärl i både frisk vävnad och i cancerceller. Ferreras arbete har lett till utvecklingen av läkemedel som hämmar blodkärlstillväxten i cancer och vid ögonsjukdomar som kan leda till blidhet.

Minoru Kanehisa, Kyoto university, Kyoto, Japan, för sitt bidrag till bioinformatik. Framför allt för sin utveckling av Kyoto encyclopedia of genes and genomes, KEGG, som är en samling databaser om proteinkopplingar och interaktioner som möjliggör för forskare att jämför och tolka data om cellulära processer – till exempel de som kan ligga till grund för sjukdomar.

Solomon H. Snyder, Johns Hopkins university, Baltimore, för hans identifiering av receptorer för en rad neurotransmittorer och psykoaktiva medel. Snyders forskning ligger bland annat till grund för utvecklandet av många vanliga receptbelagda läkemedel, där ibland smärtstillande medicin.

Den 1 oktober får vi svaret på om förhandsprognoserna lyckats detta år. Klockan 11:30 tillkännager Nobelförsamlingen vem eller vilka som tilldelas årets nobelpris i fysiologi eller medicin.

Mer om Nobelpriset: Tio år av medicinsk triumf

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094