23948sdkhjf

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Rapporten Prescription for Poverty, har granskat företagen Pfizer, Merck, Johnson & Johnson och Abbott, som är bland de största läkemedelsföretagen i världen.

Rapporten indikerar bland annat att:

Företagen flyr från att betala 112 miljoner dollar per år i skatt i sju utvecklingsländer: Thailand, Indien, Ecuador, Pakistan, Peru och Chile. Om regeringarna i de här länderna hade investerat de pengarna i sjukvården hade det räckt till att vaccinera 10 miljoner flickor mot viruset som orsakar livmoderhalscancer, en av de dödligaste formerna av cancer som globalt orsakar en kvinnas död varannan minut, enligt Oxfam.

Företagen flyr ifrån att betala 3,7 miljarder dollar i skatter i nio rika länder, bland andra Australien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Nya Zeeland, Spanien, Storbritannien och USA. De 2,3 miljarder dollar USA gick miste om i skatteintäkter hade räckt till sjukvårdsförsäkringar till nära en miljon fattiga barn.

Istället placeras vinsterna i så kallade skatteparadis där vinstmarginalerna är betydligt högre. Den sortens skatteplanering är inte olaglig.

Läkemedelsbolagens vanliga argument är att de behöver sina höga vinster för att satsa på FoU för nya läkemedel. I själva verket går mer pengar går till aktieutdelningar och chefsersättningar än till FoU.

Från 2006 till 2015 spenderade USAs 25 största läkemedelsbolag 3 000 miljarder kronor, 19 procent av sin försäljning, på aktieåterköp och utdelningar, och 2 300 miljarder kronor, 14 procent, på forskning och utveckling.

Oxfam skriver i sin rapport att de inte har fått varken bekräftelser eller dementier från de nämnda bolagen och organisationerna vad gäller det som står i rapporten.

Länk till rapporten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078