23948sdkhjf

3000 möten på Nordic Life Science Days

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

– Sedan starten 2013 har antalet partneringmöten tredubblats och antalet delegater dubblats. I år var det 1280 delegater (1200) från 40 länder representerande ca 800 företag och det hölls 3000 (2500) partneringmöten. Det är 30-minutersmötena i båsen här ute som är kärnan och primärt det folk kommer för. Dessutom har det blivit ett viktigt nätverksmöte, säger Jonas Ekstrand, vd SwedenBio.

Läs också: De tog hem Startup Challenge

När han kom in som vd hösten 2011 arrangerade man ett årligt event med rubriken Life Science Investment Day Scandinavia. Våren 2012 i Malmö kom 400 delegater.

Året därpå ville man satsa större, men mitt i processen att locka ett större europeiskt partneringmöte till Sverige drog sig den amerikanska arrangören ur och SwedenBio stod med ett bindande kontrakt på konferenslokaler i Stockholm Waterfront.

– Vi blev tvungna att ta hand om det själva.

Så tillkom NLS Days hösten 2013.

Sedan dess har vi sett en fantastisk tillväxt i mötet. Vi gör ju detta för att öka antalet investeringar i svensk och nordisk life science och antalet finansierade samarbeten.

Jonas Ekstrand konstaterar att det är väldigt svårt för dem som arrangörer att mäta hur framgångsrikt mötet är, hur många avtal som blir resultatet.

– Men vi får ju ett kvitto på att det fungerar – att folk kommer tillbaka, år efter år och affärsutveckling inom life science kräver tålamod och kontinuitet.

Han och vice vd/policychef Helena Strigård lägger också en del tid på partnering med nyckelkunder, större bolag och investerare för att höra hur mötet fungerar.

– Vi är ju en liten och smidig organisation som lätt kan förändra saker.

När arbetet med nästa års möte drar igång på allvar anställs också Olivier Duchamp som har skött organisationen i eget bolag sedan starten.

Bilden jag har är att folk tycker om vårt arrangemang för att det är lagom stort, man känner sig välkommen, det är relevanta personer här och man möter bolag man inte möter någon annanstans.

– En kommentar jag fått är att mötet jämfört med EuroBio t ex, är mer familjärt, mer "humane" var faktiskt uttrycket hen använde, säger Helena Strigård.

– Vi har ett ansvar för att få det här att fungera som en nordisk plattform och där är det en del kvar att göra. Det är ett budskap vi vill få ut, understryker Jonas Ekstrand.

I framtiden vill SwedenBio att NLSD ska lyfta fram branschens policyfrågor mer.

– Vi vill gärna få hit ministrar från de nordiska länderna och nyckelpersoner från EU, dels för att påverka politikerna själva, få dem att se med egna ögon vilka styrkor Norden har som life science hot spot så att de fortsatt prioriterar området, dels för att visa omvärlden att politiker här i Norden tycker att life science är viktigt. Vi vill använda mötet som en plattform för att marknadsföra nordisk life science, säger Helena Strigård.

–En hel del av det som är kritiskt för en stark life science bransch, som t ex högkvalitativ forskning, syns inte särskilt mycket i debatten, utom förstås indirekt genom kopplingen till hälso- och sjukvårdsområdet.

Det gäller hela tiden att kämpa för att politiker och media ska bry sig om vad som händer inom life science i Sverige och vad branschen behöver.

– Om vi blickar framåt mot mötet 2019 är det en viktig uppgift som vi kan ta oss an med hjälp av den här plattformen.

– Om vi kan visa vad olika insatser kan ge tillbaka i värde för samhället är det ett starkt argument, säger Helena Strigård, som har en bakgrund på finansdepartementet där hon jobbade med forskning & innovationspolitik under två olika finansministrar.

Varför behöver vi ett Testa center, varför behöver vi investera i högkvalitativ forskning, etc.

– Får vi hit höjdare från utlandet som är intresserade av nordisk life science – och det får vi ju redan nu – så kan vi använda det som hävstång på hemmaplan. Då blir det en signal till svenska politiker också.

Nordic Life Science Days avslutades på onsdagen med att priset Nordic Stars Award 2018 delades ut. Tre företag från tre nordiska länder fick utmärkelsen: Beactica, Sverige, BluSense Diagnostics, Danmark och Optomed, Finland.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Är kemikalieblandningar farligare?

Outsourcing viktigare för läkemedelsutveckling

Hur har andra bolag gjort och vilka möjligheter finns det? Det är några av frågorna man kan får svar på vid årets upplaga av Pharrma Outsourcing, säger Maria Eriksson, projektansvarig.

Fem miljoner genom nästa steg

Målsättningen inom fem år är att sekvensera ytterligare fem miljoner individers genuppsättning. Det berättade Joanne Hacket från Genomics England på årets Bioscience.

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Nyhetsbrev

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Arkiv

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146