3000 möten på Nordic Life Science Days

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

– Sedan starten 2013 har antalet partneringmöten tredubblats och antalet delegater dubblats. I år var det 1280 delegater (1200) från 40 länder representerande ca 800 företag och det hölls 3000 (2500) partneringmöten. Det är 30-minutersmötena i båsen här ute som är kärnan och primärt det folk kommer för. Dessutom har det blivit ett viktigt nätverksmöte, säger Jonas Ekstrand, vd SwedenBio.

Läs också: De tog hem Startup Challenge

När han kom in som vd hösten 2011 arrangerade man ett årligt event med rubriken Life Science Investment Day Scandinavia. Våren 2012 i Malmö kom 400 delegater.

Året därpå ville man satsa större, men mitt i processen att locka ett större europeiskt partneringmöte till Sverige drog sig den amerikanska arrangören ur och SwedenBio stod med ett bindande kontrakt på konferenslokaler i Stockholm Waterfront.

– Vi blev tvungna att ta hand om det själva.

Så tillkom NLS Days hösten 2013.

Sedan dess har vi sett en fantastisk tillväxt i mötet. Vi gör ju detta för att öka antalet investeringar i svensk och nordisk life science och antalet finansierade samarbeten.

Jonas Ekstrand konstaterar att det är väldigt svårt för dem som arrangörer att mäta hur framgångsrikt mötet är, hur många avtal som blir resultatet.

– Men vi får ju ett kvitto på att det fungerar – att folk kommer tillbaka, år efter år och affärsutveckling inom life science kräver tålamod och kontinuitet.

Han och vice vd/policychef Helena Strigård lägger också en del tid på partnering med nyckelkunder, större bolag och investerare för att höra hur mötet fungerar.

– Vi är ju en liten och smidig organisation som lätt kan förändra saker.

När arbetet med nästa års möte drar igång på allvar anställs också Olivier Duchamp som har skött organisationen i eget bolag sedan starten.

Bilden jag har är att folk tycker om vårt arrangemang för att det är lagom stort, man känner sig välkommen, det är relevanta personer här och man möter bolag man inte möter någon annanstans.

– En kommentar jag fått är att mötet jämfört med EuroBio t ex, är mer familjärt, mer "humane" var faktiskt uttrycket hen använde, säger Helena Strigård.

– Vi har ett ansvar för att få det här att fungera som en nordisk plattform och där är det en del kvar att göra. Det är ett budskap vi vill få ut, understryker Jonas Ekstrand.

I framtiden vill SwedenBio att NLSD ska lyfta fram branschens policyfrågor mer.

– Vi vill gärna få hit ministrar från de nordiska länderna och nyckelpersoner från EU, dels för att påverka politikerna själva, få dem att se med egna ögon vilka styrkor Norden har som life science hot spot så att de fortsatt prioriterar området, dels för att visa omvärlden att politiker här i Norden tycker att life science är viktigt. Vi vill använda mötet som en plattform för att marknadsföra nordisk life science, säger Helena Strigård.

–En hel del av det som är kritiskt för en stark life science bransch, som t ex högkvalitativ forskning, syns inte särskilt mycket i debatten, utom förstås indirekt genom kopplingen till hälso- och sjukvårdsområdet.

Det gäller hela tiden att kämpa för att politiker och media ska bry sig om vad som händer inom life science i Sverige och vad branschen behöver.

– Om vi blickar framåt mot mötet 2019 är det en viktig uppgift som vi kan ta oss an med hjälp av den här plattformen.

– Om vi kan visa vad olika insatser kan ge tillbaka i värde för samhället är det ett starkt argument, säger Helena Strigård, som har en bakgrund på finansdepartementet där hon jobbade med forskning & innovationspolitik under två olika finansministrar.

Varför behöver vi ett Testa center, varför behöver vi investera i högkvalitativ forskning, etc.

– Får vi hit höjdare från utlandet som är intresserade av nordisk life science – och det får vi ju redan nu – så kan vi använda det som hävstång på hemmaplan. Då blir det en signal till svenska politiker också.

Nordic Life Science Days avslutades på onsdagen med att priset Nordic Stars Award 2018 delades ut. Tre företag från tre nordiska länder fick utmärkelsen: Beactica, Sverige, BluSense Diagnostics, Danmark och Optomed, Finland.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Nyhetsbrev

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Arkiv

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Tillfällig direktör på MAX IV

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.168