23948sdkhjf

Ärr nytt fokus för Promore

Utvecklingsbolaget Promore pharma planerar att utöka projektet kring kandidaten PXL01 att inkludera ärrbildning på hud.

Bolagets ledande projekt  PXL01, en peptid med förmåga att förebygga adherenser, alltså sammanväxningar, och ärr breddas nu för att även inkludera ärrbildning på huden.

Läkemedelskandidaten befinner sig för närvarande i klinisk fas III för förebyggande av post-kirurgiska adherenser efter handkirurgi. Bolaget planerar nu för en klinisk fas I/II-studie inom ärrbildning på hud. Studien kommer att genomföras i Sverige och koordineras av Fredrik Huss, docent i plastikkirurgi vid Uppsala Universitet.

– Ärrbildning på hud utgör ett stort medicinskt behov. Det finns sätt att behandla existerande ärr. Det finns dock inga produkter på marknaden avsedda för att förebygga utvecklingen av ärr, förklarar Fredrik Huss i en kommentar.

Ärr på huden uppstår normalt efter kirurgiska ingrepp, såsom plastikkirurgi och kejsarsnitt, samt trauma, brännskador och infektioner. Det uppskattas att 100 miljoner människor utvecklar ärr efter trauma eller planerad kirurgi varje år på de traditionella läkemedelsmarknaderna.

– PXL01 verkar ha unika egenskaper vilket gör substansen till en lovande kandidat för vidare undersökning avseende förmåga att förebygga ärrbildning. Jag är därför entusiastisk och hoppfull över Promore pharmas forsknings- och utvecklingsinitiativ inom detta område, säger Fredrik Huss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084