23948sdkhjf

Fenomenalt för metabolomik

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

EMBLs institut för bioinformatik EBI och 13 partners har lanserat PhenoMeNal, en online-tjänst för storskaliga metabolomikanalyser.

PhenoMeNal ska göra det möjligt för forskare och kliniker att utföra komplicerade metabolomikanalyser i molnet. Exempelvis kan man söka efter mönster i en patients data och använda fynden för förbättrad sjukdomsspårning och optimera behandlingen.

Läs också: Ny rapport kartlägger svensk precisonsmedicin

Metabolomik har potential att bli ett viktigt verktyg för precisionsmedicin, individualiserad vård. Metabolomik innebär studiet av småmolekyler, metaboliter, som finns i alla celler, kroppsvätskor, vävnader och organ. Koncentrationen av dem reflekterar underliggande biokemisk aktivitet och därmed tillståndet i celler och vävnader och avslöja om en patient har en viss sjukdom.

"Efter tre års gemensam utveckling är nu PhenoMeNal klart att ta emot användare. Onlineportalen använder state-of-the-art-metoder för att förstå molekylära orsaker bakom hälsa, åldrande och sjukdom. Forskare kan utan programmeringserfarenhet enkelt och säkert analysera patientdata. PhenoMeNal gör det möjligt att få en bättre bild av hur enskilda patienter skiljer sig år på molekylär nivå – detta är nyckeln till precisionsmedicin", säger Namrata Kale, projektledare vid EMBL-EBI, i ett pressmeddelande.

Portalen utnyttjar ELIXIR Authorisation and Authentication Infrastructure som gör användningen säker.

"PhenoMeNal har hjälpt oss att strömlinjeforma våra dataanalyser och att lösa flera datautmaningar. Nu gör vi alla våra metabolomikanalyser i datormiljöer som har utvecklats inom PhenoMeNal", kommenterar Kim Kultima, forskare vid Uppsala Universitet.

"Vi uppmanar forskare som arbetar med metabolomik att utforska PhenoMeNal och testa verktyg och arbetsflöden och skicka oss feedback från sajten. Vi hoppas kliniska forskare överallt kommer att använda den", säger Namrata Kale.

Bland de 13 partners som ingår i konsortiet bakom PhenoMeNal finns Uppsala universitet, Oxforduniversitetet, Imperial College London, Leibniz institut för växtbiokemi, Leidenuniversitetet och det schweiziska institutet för bioinformatik (SIB).

EMBLs Europeiska Bioinformatikinstitut, EBI, är placerat på Wellcome Genome Campus. strax söder om Cambridge. Projektet har finansierats av EUs program för forskning och innovation Horison 2020 (Anslag nr 654241).

European Molecular Biology Laboratory (EMBL) är Europas flaggskeppslaboratorium för molekylärbiologisk grundforskning.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Bygger fosforåtervinning

Överraskande cellstruktur upptäckt

En ny struktur i mänskliga celler har upptäckts av forskare vid Karolinska Institutet, i samarbete med forskare i Storbritannien.

Grön kemist vid LTH prisas

Ola Wendt, professor vid Lunds universitet, tilldelas den prestigefyllda Nordblad-Ekstrandmedaljen för sin forskning inom metallorganisk kemi.

Storsatsar på grönt väte

Nouryon, Tata Steel, Amsterdams hamn går samman för att utveckla vad man kallar det största klustret för grönt väte i Europa.

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Nyhetsbrev

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Arkiv
Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.162