Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Skadeståndet går till en skolvaktmästare som hävdar att företagets ogräsbekämpningsmedel Roundup (glyfosat) har orsakat hans cancer.

Läs också: Bayer står bakom glyfosat

Fallet, där Dewayne Johnson, 46, stämmer bolaget är det första som gått till domstol som gäller huruvida Roundup och andra glyfosatbaserade ogräsbekämpningsmedel orsakar cancer.

Monsanto, som sedan i våras ingår i Bayerkoncernen, har nu att se fram emot mer än 5 000 liknande stämningar runt om i USA.

Dewaye Johnsons advokater säger att han utvecklade non-Hodgkins lymfom efter att sedan 2012 ha använt glyfosatinnehållande produkter i jobbet som ansvarig för ogräsbekämpning vid skolor i en kommun.

Det tog juryn i San Francisco-domstolen tre dagar att komma fram till att Monsanto hade underlåtit att varna honom och andra konsumenter för cancerriskerna med produkterna.

Stämningen utmanar Monsantos påstående att deras bekämpningsmedel är bevisat säkra och hävdar att bolaget har känt till farorna men dolt dem för myndigheter och allmänhet. Den citerar ett urval av forskningsstudier som tyder på att den aktiva ingrediensen, kemikalien glyfosat, kan leda till NHL och andra sjukdomar. De citerar också forskning som visar att glyfosatformuleringar i kommersiella slutprodukter är mer toxiska än ren glyfosat.

"Vi har kunnat visa juryn de hemliga, interna dokument som visar att Monsanto har känt till i decennier att... Roundup kan orsaka cancer," sa en av advokaterna till nyhetsmedia.

Läs också: Big pharma flyttar till KI

Oron för säkerheten med glyfosat och glyfosathaltiga formuleringar har funnits länge men eskalerade 2015 när WHOs cancerbyrå International Agency for Research on Cancer (IARC), klassade glyfosat som en trolig humancarcinogen 2015.

Myndigheter runt om i världen, även EUs kemimyndighet (European Chemicals Agency) och myndighet för livsmedelssäkerhet (European Food Safety Authority) har invänt och säger att det saknas evidens för att koppla glyfosat till cancer eller fortplantningsskador.

Men det finns oro för att studier som påverkats av Monsanto har legat till grund för EUs bedömning. 2017 godkändes användning av glyfosat i fem år framåt av EU-kommissionen.

Monsanto säger i ett uttalande att man kommer att överklaga domen. "Mer än 800 vetenskapliga studier stödjer det faktum att glyfosat inte orsakar cancer och inte Mr Johnsons cancer", säger bolaget.

Dwaye Johnson, 46, har tre barn och har enligt sin läkare bara månader kvar att leva.

Glyfosatbaserade bekämpningsmedel är världens mest använda. Enligt en studie i Environmental Sciences Europe  har 8,6 miljoner ton sprutats på odlingsmark i världen sedan 1974. Det räcker för att bespruta all jordens odlingsmark med 0.53 kilo per hektar.

Användningen ökade kraftigt (femtonfaldigades) från 1996 när Monsanto introducerade genmodifierade grödor som är resistenta mot glyfosat, t ex Roundup Ready majs och sojabönor.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Nyhetsbrev

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Arkiv

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Tillfällig direktör på MAX IV

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.203