23948sdkhjf

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Skadeståndet går till en skolvaktmästare som hävdar att företagets ogräsbekämpningsmedel Roundup (glyfosat) har orsakat hans cancer.

Läs också: Glyfosat skadar bin

Fallet, där Dewayne Johnson, 46, stämmer bolaget är det första som gått till domstol som gäller huruvida Roundup och andra glyfosatbaserade ogräsbekämpningsmedel orsakar cancer.

Monsanto, som sedan i våras ingår i Bayerkoncernen, har nu att se fram emot mer än 5 000 liknande stämningar runt om i USA.

Dewaye Johnsons advokater säger att han utvecklade non-Hodgkins lymfom efter att sedan 2012 ha använt glyfosatinnehållande produkter i jobbet som ansvarig för ogräsbekämpning vid skolor i en kommun.

Det tog juryn i San Francisco-domstolen tre dagar att komma fram till att Monsanto hade underlåtit att varna honom och andra konsumenter för cancerriskerna med produkterna.

Stämningen utmanar Monsantos påstående att deras bekämpningsmedel är bevisat säkra och hävdar att bolaget har känt till farorna men dolt dem för myndigheter och allmänhet. Den citerar ett urval av forskningsstudier som tyder på att den aktiva ingrediensen, kemikalien glyfosat, kan leda till NHL och andra sjukdomar. De citerar också forskning som visar att glyfosatformuleringar i kommersiella slutprodukter är mer toxiska än ren glyfosat.

"Vi har kunnat visa juryn de hemliga, interna dokument som visar att Monsanto har känt till i decennier att... Roundup kan orsaka cancer," sa en av advokaterna till nyhetsmedia.

Läs också: Bayer står bakom glyfosat

Oron för säkerheten med glyfosat och glyfosathaltiga formuleringar har funnits länge men eskalerade 2015 när WHOs cancerbyrå International Agency for Research on Cancer (IARC), klassade glyfosat som en trolig humancarcinogen 2015.

Myndigheter runt om i världen, även EUs kemimyndighet (European Chemicals Agency) och myndighet för livsmedelssäkerhet (European Food Safety Authority) har invänt och säger att det saknas evidens för att koppla glyfosat till cancer eller fortplantningsskador.

Men det finns oro för att studier som påverkats av Monsanto har legat till grund för EUs bedömning. 2017 godkändes användning av glyfosat i fem år framåt av EU-kommissionen.

Monsanto säger i ett uttalande att man kommer att överklaga domen. "Mer än 800 vetenskapliga studier stödjer det faktum att glyfosat inte orsakar cancer och inte Mr Johnsons cancer", säger bolaget.

Dwaye Johnson, 46, har tre barn och har enligt sin läkare bara månader kvar att leva.

Glyfosatbaserade bekämpningsmedel är världens mest använda. Enligt en studie i Environmental Sciences Europe  har 8,6 miljoner ton sprutats på odlingsmark i världen sedan 1974. Det räcker för att bespruta all jordens odlingsmark med 0.53 kilo per hektar.

Användningen ökade kraftigt (femtonfaldigades) från 1996 när Monsanto introducerade genmodifierade grödor som är resistenta mot glyfosat, t ex Roundup Ready majs och sojabönor.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.158