Forskare bygger superjäst

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Genredigeringstekniken CRISPR har använts av amerikanska och av kinesiska forskare för att stuva in allt genetiskt material hos jäst i en eller två kromosomer.

I naturen sprider jäst ut sitt genom över 16 kromosomer. Det amerikanska forskarlaget lyckades komma ned till två kromosomer och det kinesiska till en enda superkromosom. Till forskarnas stora förvåning hade förändringarna liten effekt på de flesta funktionerna hos jästen (Saccharomyces cerevisiae).

Läs också: Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Jäst har lagt sitt DNA i 16 kromosomer i miljontals år.

"Det var den största överraskningen, att jästen inte bryr sig om en sådan stor förändring", säger Jef Boeke, genetiker vid New York University och en av forskarna i den amerikanska gruppen. Han leder också ett internationellt projekt med målet att syntetisera ett fullständigt jästgenom från scratch.

Jäst är en eukaryot, som människor, växter och djur, vars celler lagrar genetiskt material i en membranbunden kärna. Men anatalet kromosomer som eukaryoter har varierar stort och verkar inte ha någon korrrelation med mängden genetisk information.

Båda de minimalistiska jäststammarna ser normala ut i mikroskop och förändringarna i antal kromosomer har liten effekt på genernas aktivitet – utom sexuell fortplantning.

En sådan genomgripande ombyggnad av ett komplext genom skulle kunna hjälpa forskare att förstå varför organismer, t ex människor, har sitt DNA utspritt över många (46) kromosomer.

Länk till kommenterande artikel och abstract

Mer om: genetik | jäst | kromosomer


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Nyhetsbrev

Ny nod för life science och livsmedel

Arkiv

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Särläkemedel mot NF1

En läkemedelssubstans mot den genetiska sjukdomen neurofibromatos 1 har klassats som särläkemedel av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129