23948sdkhjf

CRISPR är GMO

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Trots ett positivt förhandsbesked förra året beslutade EU-domstolen, ECJ, i slutet av juli att genredigering, inklusive CRISPR-Ca9, är genmodifiering enligt EUs gamla GMO-direktiv.

Det betyder att organismer, t ex växter, som genredigeras för att bli torktåligare, motståndskraftiga mot sjukdomar eller för att få bort antinutritionella komponenter, t ex glykoalkaloider i potatis och glukosinolater i oljeväxter som senap och kål med hjälp av de nya, exakta metoderna nu enligt det nya beslutet ska regleras och godkännas på samma sätt som de tidiga GMO.

Läs också: Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Traditionell genmodifiering använder betydligt mindre exakta metoder för att föra in främmande DNA i en organism eller orsaka mutationer.

ECJ beslut skulle också gälla flera spirande områden som behandling av genetiska sjukdomar hos människor och genförändrade djur.

I ett uttalande skriver ECJ att deras ståndpunkt är att organismer som uppstått genom mutagenes är GMO i GMO-direktivets mening.

(Mutagenes är ett samlingsnamn på de metoder som används för att på konstgjord väg framställa mutationer i DNA.)

Läs också: Jättegenom kartlagt

EU-domstolen sbeslut kan få stora konsekvenser för Europas växtförädlingsföretag, säger Jordbruksverkets GMO-expert Staffan Eklöf efter en preliminär bedömning av beslutet, till Dagens Nyheter.

Forskare runt om i Europa uttrycker oro för att flera forskningsområden nu tappar innovationstakt och forskare flyttar utanför EU.

Sedan det senaste GMO-direktivet trädde i kraft 2001 har i praktiken inte en enda GM-växt godkänts och sedan börjat odlas i kommersiell skala.

Kostnaden för ett företag som vill få ut en GM-produkt på marknaden blir också ett effektivt hinder för andra företag än de allra största.Svenska forskare har hittills rättat sig efter en tolkning av GMO-direktivet som Jordbruksverket gjorde 2015. Den fokuserade på växtens molekylära egenskaper och har inneburit att man har kunnat använda.

Läs mer om vad CRISPR är och hur tekniken används i artikeln från Kemivärlden Kemisk Tidskrift här:Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Nyhetsbrev

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Arkiv

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.155