CRISPR är GMO

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Trots ett positivt förhandsbesked förra året beslutade EU-domstolen, ECJ, i slutet av juli att genredigering, inklusive CRISPR-Ca9, är genmodifiering enligt EUs gamla GMO-direktiv.

Det betyder att organismer, t ex växter, som genredigeras för att bli torktåligare, motståndskraftiga mot sjukdomar eller för att få bort antinutritionella komponenter, t ex glykoalkaloider i potatis och glukosinolater i oljeväxter som senap och kål med hjälp av de nya, exakta metoderna nu enligt det nya beslutet ska regleras och godkännas på samma sätt som de tidiga GMO.

Läs också: Globalt avtal om CRISPR

Traditionell genmodifiering använder betydligt mindre exakta metoder för att föra in främmande DNA i en organism eller orsaka mutationer.

ECJ beslut skulle också gälla flera spirande områden som behandling av genetiska sjukdomar hos människor och genförändrade djur.

I ett uttalande skriver ECJ att deras ståndpunkt är att organismer som uppstått genom mutagenes är GMO i GMO-direktivets mening.

(Mutagenes är ett samlingsnamn på de metoder som används för att på konstgjord väg framställa mutationer i DNA.)

Läs också: Ett bättre enzym för CRISPR

EU-domstolen sbeslut kan få stora konsekvenser för Europas växtförädlingsföretag, säger Jordbruksverkets GMO-expert Staffan Eklöf efter en preliminär bedömning av beslutet, till Dagens Nyheter.

Forskare runt om i Europa uttrycker oro för att flera forskningsområden nu tappar innovationstakt och forskare flyttar utanför EU.

Sedan det senaste GMO-direktivet trädde i kraft 2001 har i praktiken inte en enda GM-växt godkänts och sedan börjat odlas i kommersiell skala.

Kostnaden för ett företag som vill få ut en GM-produkt på marknaden blir också ett effektivt hinder för andra företag än de allra största.Svenska forskare har hittills rättat sig efter en tolkning av GMO-direktivet som Jordbruksverket gjorde 2015. Den fokuserade på växtens molekylära egenskaper och har inneburit att man har kunnat använda.

Läs mer om vad CRISPR är och hur tekniken används i artikeln från Kemivärlden Kemisk Tidskrift här:Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Nyhetsbrev

Ny nod för life science och livsmedel

Arkiv

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Särläkemedel mot NF1

En läkemedelssubstans mot den genetiska sjukdomen neurofibromatos 1 har klassats som särläkemedel av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.123