Försöker förbereda för Brexit

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Oron för hur Storbritanniens utträde ut EU blir växer, särskilt oron för att det blir helt utan avtal. Den hårt reglerade läkemedelsbranschen börjar lagra.

EUs läkemedelsmyndighet EMA meddelar att man räknar med att förlora 30 procent av sin personal vid flytten från London till Amsterdam, mer än vad man räknat med tidigare, och att man nu bestämt hur man ska prioritera verksamheten tills man kan ersätta de som försvinner.

Läs också: 36 prioriterade läkemedel i pipeline

Ett rekryteringsprogram har dragit igång, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt den plan för verksamheten som är nödvändig p g a Brexit (business continuity plan) innebär fas 3 att myndigheten drar ned på internationella samarbeten för att kunna fokusera på sina huvuduppgifter; godkänna nya läkemedel, upprätthålla leveranskedjor och procedurer under Artikel 58.

På andra områden kommer EMA att ta en reaktiv roll, inte pådrivande. Men man kommer att försöka fortsätta engagera sig i globala hälsofrågor kring bakterieresistens och vacciner.

Framtagning av nya och revision av riktlinjer kommer också att påverkas liksom deltagande i intressentmöten av olika slag. De begränsas till sådana som gäller Brexit-frågor.

När det gäller publicering av kliniska data på EMAs webb kommer data levererade senast den 31 juli att processas. Sedan blir det stopp.

Fas 3 i EMAs "brexitplan" drar igång senast den 1 oktober. Mer detaljer om hur det blir är på gång och kommer att publiceras så snart de är klara, meddelar myndigheten.

Allt fler läkemedelsföretag meddelar att man vidtar åtgärder inför något som man egentligen inte vet hur det blir.

AstraZeneca har ökat sina lager av läkemedel med 20 procent i Storbritannien och i EUs hamnar. Vd Pascal Soriot sa förra veckan att bolaget ökar varulagren från tre månader till fyra. "Vi vet inte ens hur läkemedel ska passera gränserna vilket de i vissa fall gör flera gånger under tillverkningscykeln", säger han till brittiska tidningen the Guardian.

Läs också: Omega-3 utreds

Bolaget, som bl a tillverkar kolesterolsänkaren Crestor, cancerläkemedlen Tagrisso, Imfinizi och Lynparza har börjat parallelltesta läkemedel vid sin svenska forsknings- och utvecklingssajt i Mölndal.

Även läkemedelsbolagen Sanofi och Novartis meddelade på onsdagen att de planerar att öka sina varulager i Storbritannien som en förberedelse för det kaos som kan uppstå om landet lämnar EU utan ett avtal.

Roche meddelar att man också kommer att "vidta lämpliga åtgärder" för att skydda tillgången på läkemedel för patienterna. Storbritanniens största läkmedelsbolag GlaxoSmithKline har också meddelat att man ska säkra tillgång på mediciner och vaccin innan brexit.

Över 2 600 läkemedel har något tillverkningssteg i Storbritannien och 45 miljoner medicinförpackningar forslas från Storbritannien till andra EU-länder varje månad. Samtidigt förs 37 miljoner förpackningar i motsatt riktning, skriver DI.com.

Mer om: brexit | brexit | EMA | läkemedel


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Nyhetsbrev

Ny nod för life science och livsmedel

Arkiv

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Särläkemedel mot NF1

En läkemedelssubstans mot den genetiska sjukdomen neurofibromatos 1 har klassats som särläkemedel av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159