23948sdkhjf

Försöker förbereda för Brexit

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Oron för hur Storbritanniens utträde ut EU blir växer, särskilt oron för att det blir helt utan avtal. Den hårt reglerade läkemedelsbranschen börjar lagra.

EUs läkemedelsmyndighet EMA meddelar att man räknar med att förlora 30 procent av sin personal vid flytten från London till Amsterdam, mer än vad man räknat med tidigare, och att man nu bestämt hur man ska prioritera verksamheten tills man kan ersätta de som försvinner.

Läs också: Stora förväntningar på gifter

Ett rekryteringsprogram har dragit igång, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt den plan för verksamheten som är nödvändig p g a Brexit (business continuity plan) innebär fas 3 att myndigheten drar ned på internationella samarbeten för att kunna fokusera på sina huvuduppgifter; godkänna nya läkemedel, upprätthålla leveranskedjor och procedurer under Artikel 58.

På andra områden kommer EMA att ta en reaktiv roll, inte pådrivande. Men man kommer att försöka fortsätta engagera sig i globala hälsofrågor kring bakterieresistens och vacciner.

Framtagning av nya och revision av riktlinjer kommer också att påverkas liksom deltagande i intressentmöten av olika slag. De begränsas till sådana som gäller Brexit-frågor.

När det gäller publicering av kliniska data på EMAs webb kommer data levererade senast den 31 juli att processas. Sedan blir det stopp.

Fas 3 i EMAs "brexitplan" drar igång senast den 1 oktober. Mer detaljer om hur det blir är på gång och kommer att publiceras så snart de är klara, meddelar myndigheten.

Allt fler läkemedelsföretag meddelar att man vidtar åtgärder inför något som man egentligen inte vet hur det blir.

AstraZeneca har ökat sina lager av läkemedel med 20 procent i Storbritannien och i EUs hamnar. Vd Pascal Soriot sa förra veckan att bolaget ökar varulagren från tre månader till fyra. "Vi vet inte ens hur läkemedel ska passera gränserna vilket de i vissa fall gör flera gånger under tillverkningscykeln", säger han till brittiska tidningen the Guardian.

Läs också: Kan bli läkemedelsbrist

Bolaget, som bl a tillverkar kolesterolsänkaren Crestor, cancerläkemedlen Tagrisso, Imfinizi och Lynparza har börjat parallelltesta läkemedel vid sin svenska forsknings- och utvecklingssajt i Mölndal.

Även läkemedelsbolagen Sanofi och Novartis meddelade på onsdagen att de planerar att öka sina varulager i Storbritannien som en förberedelse för det kaos som kan uppstå om landet lämnar EU utan ett avtal.

Roche meddelar att man också kommer att "vidta lämpliga åtgärder" för att skydda tillgången på läkemedel för patienterna. Storbritanniens största läkmedelsbolag GlaxoSmithKline har också meddelat att man ska säkra tillgång på mediciner och vaccin innan brexit.

Över 2 600 läkemedel har något tillverkningssteg i Storbritannien och 45 miljoner medicinförpackningar forslas från Storbritannien till andra EU-länder varje månad. Samtidigt förs 37 miljoner förpackningar i motsatt riktning, skriver DI.com.

Mer om: brexit | brexit | EMA | läkemedel
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Perstorp säljer Capa

Specialkemikalieföretaget Perstorp kommer att sälja sin kaprolaktonverksamhet inklusive produktionssajten i Warrington.

Epilepsigener pekar mot ny behandling

I den största internationella studien i sitt slag har 11 nya gener kopplade till epilepsi upptäckts.

Cyclicor får ny vd

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en metod för att producera giftfria polymerer, plaster.

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Nyhetsbrev

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Arkiv

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ska tillverka åt cellterapiföretag

Prisas för industriell bioteknik

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.288