23948sdkhjf

Försöker förbereda för Brexit

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Oron för hur Storbritanniens utträde ut EU blir växer, särskilt oron för att det blir helt utan avtal. Den hårt reglerade läkemedelsbranschen börjar lagra.

EUs läkemedelsmyndighet EMA meddelar att man räknar med att förlora 30 procent av sin personal vid flytten från London till Amsterdam, mer än vad man räknat med tidigare, och att man nu bestämt hur man ska prioritera verksamheten tills man kan ersätta de som försvinner.

Läs också: Kan bli läkemedelsbrist

Ett rekryteringsprogram har dragit igång, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt den plan för verksamheten som är nödvändig p g a Brexit (business continuity plan) innebär fas 3 att myndigheten drar ned på internationella samarbeten för att kunna fokusera på sina huvuduppgifter; godkänna nya läkemedel, upprätthålla leveranskedjor och procedurer under Artikel 58.

På andra områden kommer EMA att ta en reaktiv roll, inte pådrivande. Men man kommer att försöka fortsätta engagera sig i globala hälsofrågor kring bakterieresistens och vacciner.

Framtagning av nya och revision av riktlinjer kommer också att påverkas liksom deltagande i intressentmöten av olika slag. De begränsas till sådana som gäller Brexit-frågor.

När det gäller publicering av kliniska data på EMAs webb kommer data levererade senast den 31 juli att processas. Sedan blir det stopp.

Fas 3 i EMAs "brexitplan" drar igång senast den 1 oktober. Mer detaljer om hur det blir är på gång och kommer att publiceras så snart de är klara, meddelar myndigheten.

Allt fler läkemedelsföretag meddelar att man vidtar åtgärder inför något som man egentligen inte vet hur det blir.

AstraZeneca har ökat sina lager av läkemedel med 20 procent i Storbritannien och i EUs hamnar. Vd Pascal Soriot sa förra veckan att bolaget ökar varulagren från tre månader till fyra. "Vi vet inte ens hur läkemedel ska passera gränserna vilket de i vissa fall gör flera gånger under tillverkningscykeln", säger han till brittiska tidningen the Guardian.

Läs också: Stora förväntningar på gifter

Bolaget, som bl a tillverkar kolesterolsänkaren Crestor, cancerläkemedlen Tagrisso, Imfinizi och Lynparza har börjat parallelltesta läkemedel vid sin svenska forsknings- och utvecklingssajt i Mölndal.

Även läkemedelsbolagen Sanofi och Novartis meddelade på onsdagen att de planerar att öka sina varulager i Storbritannien som en förberedelse för det kaos som kan uppstå om landet lämnar EU utan ett avtal.

Roche meddelar att man också kommer att "vidta lämpliga åtgärder" för att skydda tillgången på läkemedel för patienterna. Storbritanniens största läkmedelsbolag GlaxoSmithKline har också meddelat att man ska säkra tillgång på mediciner och vaccin innan brexit.

Över 2 600 läkemedel har något tillverkningssteg i Storbritannien och 45 miljoner medicinförpackningar forslas från Storbritannien till andra EU-länder varje månad. Samtidigt förs 37 miljoner förpackningar i motsatt riktning, skriver DI.com.

Mer om: brexit | brexit | EMA | läkemedel


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Nyhetsbrev

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Arkiv

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.177