23948sdkhjf

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

För första gången ordnade Svenska kemisamfundet ett möte för svenska kemister där man under fyra dagar samlade alla sektioner i organisationen. Tidigare har det hållits Analysdagar och Organikerdagar vartannat år sedan "hedenhös".

Daniel Strand, universitetslektor vid Centrum för analys och syntes, LTH, har lett den lokala organisationen för mötet.

– Jag är jättenöjd. Vi har haft en väldigt bra lokal organisationskommitté där alla har dragit åt samma håll, från alla förbundets sektioner, hela tiden.

– Vi pratade ihop oss om plenarprogrammet. Tanken var att de skulle vara så breda att alla kunde gå och lyssna och känna att det är relevant för dem samtidigt som det måste finnas detaljer för specialisterna. Sektionerna hade ansvar för sina respektive sessioner.

– Samverkan med Kemisamfundets kansli i Stockholm har fungerat väldigt bra.

– Det var en chansning att få ihop alla sektioner i Kemisamfundet, en del slog vi ihop för att få ett bättre program, säger Petter Persson, i organisationskommittén.

– Vi har haft närmare 500 deltagare, vilket var i linje med vad hoppades på från början och tillräckligt många för att det här skulle bli något extra.

– Det var modigt av Daniel Strand att ta på sig huvudansvaret, även om han har haft mycket hjälp.

– Han har skött det väldigt bra.

– Dessutom har vi firat Kemiska föreningen i Lund som fyller 150 år och för första gången delat ut det nyinstiftade Blomstrandpriset.

Priset är en hedersbetygelse utan prissumma och den förste pristagaren är Sture Forsén, känd fysikalisk kemist och bland annat initiativtagare till Ideon i Lund.

Programmet var upplagt i 7 parallella sessioner, dessutom lunchseminarier som hölls av utställarna och sex plenarföreläsare med dragningskraft. En av dem var dinosaurieforskaren Mary Higby Schweitzer, North Carolina Museum of Natural Sciences, USA. Hon berättade om sin 25 år långa, krävande resa för att hitta dinosaurieproteiner och presenterade evidensen för att det faktiskt är upp till 80 miljoner gamla proteiner och inte något annat som hon och hennes medarbetare har tagit fram.

– Vi har fått så mycket positiva reaktioner och kommentarer från de som är här, underströk Ulrika Örn, Svenska Kemisamfundets kansli.

Niklas Sjögren, Peak Scientific, en av 25 utställare:

– Det har varit jättebra och mycket folk och de har varit väldigt öppna och intresserade.

Skepticism mot säljare har alltid varit ett problem här i Lund, men den här gången har det varit väldigt bra och jag är jättenöjd, säger han, själv utbildad kemist i Lund.

Mötet avslutades vid lunchtid på onsdagen med två plenarföredrag och prisutdelning i posterutställningen som lockat 150 bidrag, inte enbart från doktorander.

Hur det blir med nationella kemimöten framöver är inte bestämt. Det kommer att göras en utvärdering av det nationella mötet i höst och sedan får man se.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Är kemikalieblandningar farligare?

Outsourcing viktigare för läkemedelsutveckling

Hur har andra bolag gjort och vilka möjligheter finns det? Det är några av frågorna man kan får svar på vid årets upplaga av Pharrma Outsourcing, säger Maria Eriksson, projektansvarig.

Fem miljoner genom nästa steg

Målsättningen inom fem år är att sekvensera ytterligare fem miljoner individers genuppsättning. Det berättade Joanne Hacket från Genomics England på årets Bioscience.

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Nyhetsbrev

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Arkiv

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.192