Nöjda kemister på nationellt kemimöte

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

För första gången ordnade Svenska kemisamfundet ett möte för svenska kemister där man under fyra dagar samlade alla sektioner i organisationen. Tidigare har det hållits Analysdagar och Organikerdagar vartannat år sedan "hedenhös".

Daniel Strand, universitetslektor vid Centrum för analys och syntes, LTH, har lett den lokala organisationen för mötet.

– Jag är jättenöjd. Vi har haft en väldigt bra lokal organisationskommitté där alla har dragit åt samma håll, från alla förbundets sektioner, hela tiden.

– Vi pratade ihop oss om plenarprogrammet. Tanken var att de skulle vara så breda att alla kunde gå och lyssna och känna att det är relevant för dem samtidigt som det måste finnas detaljer för specialisterna. Sektionerna hade ansvar för sina respektive sessioner.

– Samverkan med Kemisamfundets kansli i Stockholm har fungerat väldigt bra.

– Det var en chansning att få ihop alla sektioner i Kemisamfundet, en del slog vi ihop för att få ett bättre program, säger Petter Persson, i organisationskommittén.

– Vi har haft närmare 500 deltagare, vilket var i linje med vad hoppades på från början och tillräckligt många för att det här skulle bli något extra.

– Det var modigt av Daniel Strand att ta på sig huvudansvaret, även om han har haft mycket hjälp.

– Han har skött det väldigt bra.

– Dessutom har vi firat Kemiska föreningen i Lund som fyller 150 år och för första gången delat ut det nyinstiftade Blomstrandpriset.

Priset är en hedersbetygelse utan prissumma och den förste pristagaren är Sture Forsén, känd fysikalisk kemist och bland annat initiativtagare till Ideon i Lund.

Programmet var upplagt i 7 parallella sessioner, dessutom lunchseminarier som hölls av utställarna och sex plenarföreläsare med dragningskraft. En av dem var dinosaurieforskaren Mary Higby Schweitzer, North Carolina Museum of Natural Sciences, USA. Hon berättade om sin 25 år långa, krävande resa för att hitta dinosaurieproteiner och presenterade evidensen för att det faktiskt är upp till 80 miljoner gamla proteiner och inte något annat som hon och hennes medarbetare har tagit fram.

– Vi har fått så mycket positiva reaktioner och kommentarer från de som är här, underströk Ulrika Örn, Svenska Kemisamfundets kansli.

Niklas Sjögren, Peak Scientific, en av 25 utställare:

– Det har varit jättebra och mycket folk och de har varit väldigt öppna och intresserade.

Skepticism mot säljare har alltid varit ett problem här i Lund, men den här gången har det varit väldigt bra och jag är jättenöjd, säger han, själv utbildad kemist i Lund.

Mötet avslutades vid lunchtid på onsdagen med två plenarföredrag och prisutdelning i posterutställningen som lockat 150 bidrag, inte enbart från doktorander.

Hur det blir med nationella kemimöten framöver är inte bestämt. Det kommer att göras en utvärdering av det nationella mötet i höst och sedan får man se.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.154