23948sdkhjf

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Superoxid är en syremolekyl med en extra elektron, en radikal. Den är mycket reaktiv och skadar proteiner och DNA och har kopplats till hjärt-kärlsjukdom, neurodegenerativ sjukdom och cancer.

Superoxid bildas hela tiden som en biprodukt under cellens energiomsättning. För 50 år sedan upptäcktes superoxiddismutas (SOD), ett enzym som kan omvandla superoxid till syre och väteperoxid. SOD finns i alla organismer som lever i syreinnehållande miljöer och är det enda biokemiska försvar mot superoxid som man hittills känt till.

Nu har forskare vid Stockholms Universitet och Universität Bern upptäckt ett protein som kan oxidera superoxid direkt till syre. Proteinet de studerat kommer från bakterien E. coli och sitter i bakteriens hölje, membranet.

Med röntgenkristallografi har de också bestämt dess atomstruktur. Experimenten visar att proteinet oxiderar superoxid på ena sidan membranet och skickar den extra elektronen direkt till ubikinon, den molekyl som cellen använder för att transportera elektroner i energiomsättningen.

"Det är jätteroligt att få se en helt ny biokemisk reaktionsväg. Det är också en så elegant mekanism; energin bevaras genom att skapa membranpotential och reducera kinonpoolen. Dessutom produceras inte väteperoxid som ju i sin tur måste avgiftas av andra enzymer. Nu ska det bli riktigt spännande att undersöka om motsvarande reaktion finns i människa och hur den i så fall inverkar på effekten av superoxid i våra celler", säger Martin Högbom, professor i strukturbiokemi vid Stockholms universitet, som lett studien i ett pressmeddelande.

Studien Scavenging of superoxide by a membrane bound superoxide oxidase har finansierats av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Stiftelsen för strategisk forskning och Vetenskapsrådet.

Länk till abstract: Scavenging of superoxide by a membrane bound superoxide oxidaseHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Är kemikalieblandningar farligare?

Outsourcing viktigare för läkemedelsutveckling

Hur har andra bolag gjort och vilka möjligheter finns det? Det är några av frågorna man kan får svar på vid årets upplaga av Pharrma Outsourcing, säger Maria Eriksson, projektansvarig.

Fem miljoner genom nästa steg

Målsättningen inom fem år är att sekvensera ytterligare fem miljoner individers genuppsättning. Det berättade Joanne Hacket från Genomics England på årets Bioscience.

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Nyhetsbrev

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Arkiv

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.152