Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Superoxid är en syremolekyl med en extra elektron, en radikal. Den är mycket reaktiv och skadar proteiner och DNA och har kopplats till hjärt-kärlsjukdom, neurodegenerativ sjukdom och cancer.

Superoxid bildas hela tiden som en biprodukt under cellens energiomsättning. För 50 år sedan upptäcktes superoxiddismutas (SOD), ett enzym som kan omvandla superoxid till syre och väteperoxid. SOD finns i alla organismer som lever i syreinnehållande miljöer och är det enda biokemiska försvar mot superoxid som man hittills känt till.

Nu har forskare vid Stockholms Universitet och Universität Bern upptäckt ett protein som kan oxidera superoxid direkt till syre. Proteinet de studerat kommer från bakterien E. coli och sitter i bakteriens hölje, membranet.

Med röntgenkristallografi har de också bestämt dess atomstruktur. Experimenten visar att proteinet oxiderar superoxid på ena sidan membranet och skickar den extra elektronen direkt till ubikinon, den molekyl som cellen använder för att transportera elektroner i energiomsättningen.

"Det är jätteroligt att få se en helt ny biokemisk reaktionsväg. Det är också en så elegant mekanism; energin bevaras genom att skapa membranpotential och reducera kinonpoolen. Dessutom produceras inte väteperoxid som ju i sin tur måste avgiftas av andra enzymer. Nu ska det bli riktigt spännande att undersöka om motsvarande reaktion finns i människa och hur den i så fall inverkar på effekten av superoxid i våra celler", säger Martin Högbom, professor i strukturbiokemi vid Stockholms universitet, som lett studien i ett pressmeddelande.

Studien Scavenging of superoxide by a membrane bound superoxide oxidase har finansierats av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Stiftelsen för strategisk forskning och Vetenskapsrådet.

Länk till abstract: Scavenging of superoxide by a membrane bound superoxide oxidaseHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Nyhetsbrev

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Arkiv

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Tillfällig direktör på MAX IV

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.161