Professor i kemilärande hedersdoktor

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Ilka Parchmann, professor och prorektor vid Kiels universitet, har utsetts till 2018 års hedersdoktor vid teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet.

Professor Ilka Parchmann forskar om lärande och undervisning i kemi och har en bred kompetens inom området som lett till många internationella uppdrag.

Läs också: Biokol kan öka reningsgraden

Hon har också samarbetat med Umeå universitet och den naturvetenskapsdidaktiska forskargruppen, UmSER, där.

2011 till 2015 var hon gästprofessor vid Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik, NMD, i Umeå. Hon har mellan åren 2014 och 2018 med delar av sin forskargrupp vid Kiels universitet deltagit i ett forskningsprojekt på NMD finansierat av Vetenskapsrådet. Det handlar om kognition, kunskapssyn, intresse och motivation i kemi och är en jämförelse av elevers utveckling över skolåren fem till elva i Sverige och Tyskland.

Ilka Parchmann har initierat ett projekt, BildungsHanse, mellan nordiska lärosäten och Kiels universitet. Från Sverige deltar både Umeå universitet och Uppsala universitet. Projektet innebär att lärarstudenter från olika länder genomför samma uppgifter som de sedan jämför och diskuterar via Skype. De efterföljande diskussionerna skapar förståelse för likheter och skillnader mellan ländernas olika skolsystem och lärares uppdrag och ökar på så sätt studenternas internationalisering på ett konkret sätt.

Ilka Parchmann är född 1969 i Wilhelmshaven. Efter en kandidatexamen i kemi- och biologididaktik 1993 disputerade hon i kemididaktik 1997 vid Oldenburgs universitet. Sedan 2009 arbetar hon som prefekt vid Department of Chemistry Education vid Leibniz Institute for Science and Mathematics Education (IPN) vid Kiels universitet i Tyskland. Från 2014 är hon också vice-president (motsvarande prorektor) vid Kiels universitet.

Ilka Parchmann promoveras till hedersdoktor vid Umeå universitets årshögtid lördag den 20 oktober.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.173