Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Swedish Algae Factory tilldelas nära 17 miljoner kronor från EUs LIFE-program för uppskalning av kiselutvinning från alger.

Bolagets innovation ska öka effekten hos solpaneler genom att utnyttja skalet från kiselalger. Den mikroskopiska och nanoporösa kiselalgens skal är naturligt designat för att fånga in synligt ljus och blockera UV-ljus. 

Produktionen av materialet ska nu med hjälp av EU-bidraget skalas upp till ton för att användas i tester hos solcellskunder.

”EU-bidraget är en kvalitetsstämpel på vad vår verksamhet kan bidra med. Nu ser vi fram emot att fortsätta skala upp vår verksamhet”, säger Sofie Allert, vd Swedish Algae Factory i ett pressmeddelande.

Produktionen av kiselalgerna innebär miljövinster. Algerna odlas i näringsrikt vatten från en fiskodling. Det bidrar både till minskad övergödning och koldioxidreduktion men också till återvinning av näringsämnena kväve och fosfor som ansamlas innanför algernas kiselskal. Algbiomassan minus kiselskalet kan exempelvis nyttjas som ett hållbart alternativ till fiskfoder, enligt bolaget.

Materialet ska också testas i andra tillämpningar, t ex som UV-filter i färg, plast och solkräm samt som en absorberande och fuktreglerande ingrediens inom hudvård och kosmetik.

Swedish Algae Factory grundades 2014 på Chalmers School of Entrepreneurship då studenten Sofie Allert tillsammans med professorn i marinbiologi, Angela Wulff, startade projektet. Bolaget ingår i Chalmers Ventures accelerator.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Nyhetsbrev

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Arkiv

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.201