Så upprätthålls överproduktionen av kött

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Sverige har en hög köttkonsumtion, men trots det produceras mer än vad som efterfrågas, trots att det inte går ihop ekonomiskt.

I en ny avhandling i sociologi har Jonas Bååth, Uppsala universitet undersökt hur svenska köttproducenter hanterar problemen som uppstår när tillgången på deras varor överstiger efterfrågan.

Offentliga, ekonomiska stöd premierar inte ökad köttproduktion men trots detta produceras mer svenskt kött än vad konsumenterna vill köpa. Kött slängs eller blir djurmat innan det ens når butikshyllorna, och både butiker och konsumenter slänger stora mängder ätbara matvaror varje år.

I sitt avhandlingsarbete har Jonas Bååth intervjuat 41 lantbrukare, anställda och ägare inom köttindustrin samt butiksanställda och färskvaruchefer. Studien har även inneburit deltagande observationer.

Lantbrukarna beskriver en situation där det ofta är svårt att få uppfödningen av köttdjur att gå runt. En anledning för många att ändå fortsätta med verksamheten är upplevelsen av att ha en del i ett gemensamt ansvar för att upprätthålla en svensk köttproduktion. Den utmärks av en hög och vetenskapligt grundad djurvälfärd, med t ex låg användning av antibiotika. Köttproduktionen gör det också möjligt för uppfödaren att arbeta med lantbruk och bo kvar på en viss plats.

När köttet kommer närmare detaljhandeln används det ofta som marknadsföring. I butiken är billigt kött en signalvara/lockvara.

Kött är också av tradition en statusvara. Kvalitet blir en fråga om namn och form på styckningsdetaljer och priser sätts för att spegla varans status – snarare än att göra vinst eller täcka produktionskostnader.

För kundupplevelsen behöver det finnas gott om kött i hyllorna och butiker tar in mer än de säljer. Det behöver alltid finnas ett bra erbjudande på en populär köttdetalj. Handlarna uppfattar det inte som lönt att locka med låga priser på mindre efterfrågade köttdetaljer.

Konsekvensen blir, menar Jonas Bååth, att de värden som skapas i lantbruket och köttindustrin – märkningar och marknadsföring till trots – i liten utsträckning märks i den faktiska varan eller dess pris.

Avhandlingen Production in a State of Abundance: Valuation and Practice in the Swedish Meat Supply Chain, finns på http://uu.diva-portal.org

Mer om: köttproduktion


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Nyhetsbrev

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Arkiv

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.148