23948sdkhjf

36 prioriterade läkemedel i pipeline

Prime, EMA:s system för att snabba på utvecklingen av prioriterade läkemedel, fyller två år – omfattar nu 36 läkemedel.

I mars år 2016 lanserade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA programmet Prime (Priority Medicines) – ett snabbspår för utvecklingen av läkemedelskandidater som anses ha stora fördelar jämfört med befintliga behandlingar eller som riktas mot tillstånd där det i dagsläget saknas behandlingsalternativ. Nu fyller programmet två år och totalt har 177 ansökningar kommit in. Av dessa har 21 procent blivit godkända. Det motsvarar 36 läkemedel, varav 30 riktar sig mot sällsynta tillstånd, 16 mot pediatriska sjukdomar och 15 avser avancerade terapier.

Det meddelar EMA i en rapport som publicerades igår den 7 maj. Där framkommer det även att det i genomsnitt inkommit åtta ansökningar i månaden till Prime sedan programmet lanserades, samt att dessa ansökningar för det mesta håller en hög kvalitet. Ansökningarna gäller läkemedelskandidater riktade mot många olika sjukdomar men de områden som var vanligast var onkologi (12) och hematologi (7).

Hittills har totalt tre läkemedel tagits in i programmet extra tidigt – så kallat early entry. Ett av dessa har nu nått proof of concept.

Programmet har hittills resulterat i att tre ansökningar om marknadsgodkännande har lämnats in till EMA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125