Vinet Lois Pasteur skålade i till salu

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

De 102 sista flaskorna från en berömd vinkällare i franska Arbois säljs på auktion i slutet av maj.

Flaskorna har bevarats tills nu på en skyddad plats kallad Tabernaklet i Jura-regionen.

Bland dessa de sista flaskorna i samlingen finns tre flaskor av Vin Jaune d'Arbois, årgång 1774, omsorgsfullt bevarat av åtta generationer av vinmakaren Pierre Vercels (1694-1754) arvtagare; en vintillverkande släkt som är känd sedan 1300-talet.

De tre flaskorna beräknas sälja för mellan 15 och 20 000 euro per styck. Vin Jaune, årgång 1774 är ett av de äldsta bevarade vinerna i världen.

Att det har hållit sig så länge beror på tillverkningsprocessen. En flaska från satsen öppnades och smakades av 1994 av 24 vinkännare, forskare och oenologer som utvärderade det och gav det betyget 9,4 av 10.

En av vinexperterna sa att vinet gav honom gåshud. "Det såg fantastiskt ut, färgen guld med en ton av bärnsten. Doften var mycket intensiv med inslag av valnöt, ingefära, kummin, bockhornsklöver, kanel och vanilj plus torkad aprikos, fikon och russin, bivax och trä. Det utvecklade sedan noter av rostat kaffe med honung och pepparkaka. Smaken var strukturerad och kraftfull. Den tydliga syran och alkoholen matchades med en aning beska och kärvhet. Smaken av nötter och kryddor var också tydlig med några noter av apelsin."

Två flaskor av samma sats såldes på auktioner 2011 och 2012 för 57 000 respektive 38 000 euro.

En av anekdoterna om vinet gäller den världsberömda biologen, mikrobiologen och kemisten Louis Pasteur. Han var klasskamrat med vinproducenten Pierre Vercels barnbarn och valde att fira sitt inval i Academie Francaise 1881 med en flaska Vin Jaune, årgång 1774. Då var vinet redan 107 år gammalt vilket inte hindrade utvecklaren av vaccinet (mjältbrand, rabies).

Ett vitt vin från Arbois årgång 1811 ingår också i auktionen. Den som vill lägga ett bud i auktionen gör det på Interencheres-live.com.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Nyhetsbrev

Ny nod för life science och livsmedel

Arkiv

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Särläkemedel mot NF1

En läkemedelssubstans mot den genetiska sjukdomen neurofibromatos 1 har klassats som särläkemedel av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.155