23948sdkhjf

Vinet Lois Pasteur skålade i till salu

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

De 102 sista flaskorna från en berömd vinkällare i franska Arbois säljs på auktion i slutet av maj.

Flaskorna har bevarats tills nu på en skyddad plats kallad Tabernaklet i Jura-regionen.

Bland dessa de sista flaskorna i samlingen finns tre flaskor av Vin Jaune d'Arbois, årgång 1774, omsorgsfullt bevarat av åtta generationer av vinmakaren Pierre Vercels (1694-1754) arvtagare; en vintillverkande släkt som är känd sedan 1300-talet.

De tre flaskorna beräknas sälja för mellan 15 och 20 000 euro per styck. Vin Jaune, årgång 1774 är ett av de äldsta bevarade vinerna i världen.

Att det har hållit sig så länge beror på tillverkningsprocessen. En flaska från satsen öppnades och smakades av 1994 av 24 vinkännare, forskare och oenologer som utvärderade det och gav det betyget 9,4 av 10.

En av vinexperterna sa att vinet gav honom gåshud. "Det såg fantastiskt ut, färgen guld med en ton av bärnsten. Doften var mycket intensiv med inslag av valnöt, ingefära, kummin, bockhornsklöver, kanel och vanilj plus torkad aprikos, fikon och russin, bivax och trä. Det utvecklade sedan noter av rostat kaffe med honung och pepparkaka. Smaken var strukturerad och kraftfull. Den tydliga syran och alkoholen matchades med en aning beska och kärvhet. Smaken av nötter och kryddor var också tydlig med några noter av apelsin."

Två flaskor av samma sats såldes på auktioner 2011 och 2012 för 57 000 respektive 38 000 euro.

En av anekdoterna om vinet gäller den världsberömda biologen, mikrobiologen och kemisten Louis Pasteur. Han var klasskamrat med vinproducenten Pierre Vercels barnbarn och valde att fira sitt inval i Academie Francaise 1881 med en flaska Vin Jaune, årgång 1774. Då var vinet redan 107 år gammalt vilket inte hindrade utvecklaren av vaccinet (mjältbrand, rabies).

Ett vitt vin från Arbois årgång 1811 ingår också i auktionen. Den som vill lägga ett bud i auktionen gör det på Interencheres-live.com.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Nyhetsbrev

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Arkiv

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.165