23948sdkhjf

Små molekyler här för att stanna

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Nästa generations regenerativa och individualiserade läkemedel är visserligen väldigt intressanta för industrin, men småmolekylära läkemedel är här för att stanna.

Det sa en representant för ett kontraktsforsknings- och -tillverkningsföretag vid en paneldiskussion på Interphex nyligen.

Läs också: Kancera får stöd av ny forskning

Cornell Stamoran, Catalent, menade att storleken och tillväxtpotentialen i småmolekylära pipelines kan missförstås eller förbises. Han lyfte siffran cirka 8 000 småmolekylära produkter i aktiv forskning och utveckling, vilket är en ökning med 25 procent de senaste två åren.

"De senaste tio åren har marknaden vuxit med cirka 6 procent per år" sa Cornell Stamoran, enligt in-Pharma Technologist.com.

"Tillväxttakten för småmolekylär utveckling är något lägre än för stora molekyler i utveckling (runt 5 000), men det är fortfarande väldigt aktivt", sa han.

Han poängterade också att småmolekylära läkemedel också kan spela en viktig roll i framtidens läkemedel. Inom regenerativ medicin, t ex stamcellsterapi, kan små molekyler sätta igång en terapeutisk reaktion. Det innebär att vissa av dessa nya behandlingar faktiskt är beroende av små molekyler.

Antikroppskonjugat, en annan typ av framtidsläkemedel, består av ett småmolekylärt, celltoxiskt, potent läkemedel kopplat till en målsökande monoklonal antikropp som söker upp cancerceller (mAb).

Att småmolekyler ofta är viktiga komponenter i nästa generations läkemedel tycker också Michael O'Donoghue, chef vid CMIC CMO USA Corporation:

"De har stor potential".

Enligt vad Jeffrey Shumway, MilliporeSigma, sa till deltagare vid CPhI North America, nyligen, är små molekyler i pipeline numera så stora och komplexa att de påminner om små biologiska läkemedel, "om man betänker att peptider numera syntetiseras snarare än produceras av biologiska system".

"De är en gråzon där de (småmolekylära läkemedelsmolekyler) är så komplexa att de börjar överbrygga gapet mellan små molekyler och mer typiska biologiska läkemedel", sa han.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Är kemikalieblandningar farligare?

Outsourcing viktigare för läkemedelsutveckling

Hur har andra bolag gjort och vilka möjligheter finns det? Det är några av frågorna man kan får svar på vid årets upplaga av Pharrma Outsourcing, säger Maria Eriksson, projektansvarig.

Fem miljoner genom nästa steg

Målsättningen inom fem år är att sekvensera ytterligare fem miljoner individers genuppsättning. Det berättade Joanne Hacket från Genomics England på årets Bioscience.

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Nyhetsbrev

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Arkiv

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.22