Små molekyler här för att stanna

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Nästa generations regenerativa och individualiserade läkemedel är visserligen väldigt intressanta för industrin, men småmolekylära läkemedel är här för att stanna.

Det sa en representant för ett kontraktsforsknings- och -tillverkningsföretag vid en paneldiskussion på Interphex nyligen.

Läs också: Satsar på liten molekyl

Cornell Stamoran, Catalent, menade att storleken och tillväxtpotentialen i småmolekylära pipelines kan missförstås eller förbises. Han lyfte siffran cirka 8 000 småmolekylära produkter i aktiv forskning och utveckling, vilket är en ökning med 25 procent de senaste två åren.

"De senaste tio åren har marknaden vuxit med cirka 6 procent per år" sa Cornell Stamoran, enligt in-Pharma Technologist.com.

"Tillväxttakten för småmolekylär utveckling är något lägre än för stora molekyler i utveckling (runt 5 000), men det är fortfarande väldigt aktivt", sa han.

Han poängterade också att småmolekylära läkemedel också kan spela en viktig roll i framtidens läkemedel. Inom regenerativ medicin, t ex stamcellsterapi, kan små molekyler sätta igång en terapeutisk reaktion. Det innebär att vissa av dessa nya behandlingar faktiskt är beroende av små molekyler.

Antikroppskonjugat, en annan typ av framtidsläkemedel, består av ett småmolekylärt, celltoxiskt, potent läkemedel kopplat till en målsökande monoklonal antikropp som söker upp cancerceller (mAb).

Att småmolekyler ofta är viktiga komponenter i nästa generations läkemedel tycker också Michael O'Donoghue, chef vid CMIC CMO USA Corporation:

"De har stor potential".

Enligt vad Jeffrey Shumway, MilliporeSigma, sa till deltagare vid CPhI North America, nyligen, är små molekyler i pipeline numera så stora och komplexa att de påminner om små biologiska läkemedel, "om man betänker att peptider numera syntetiseras snarare än produceras av biologiska system".

"De är en gråzon där de (småmolekylära läkemedelsmolekyler) är så komplexa att de börjar överbrygga gapet mellan små molekyler och mer typiska biologiska läkemedel", sa han.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Nyhetsbrev

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Arkiv

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Tillfällig direktör på MAX IV

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146