23948sdkhjf

Bakterier gör bättre cellulosa

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Umeå universitet och Processum ska utveckla produktionsmetoder för bakteriell nanocellulosa från lågvärdiga sidoströmmar från massabruk.

Tillräckliga mängder av bakteriell nanocellulosa för applikationer inom kartong, textilier och plast kommer att framställas i slutdelen av projektet.

Läs också: Spindeln chanslös mot cellulosa

Därför vill man samarbeta med parter inom papper- och massaindustrin och användare.

Nanocellulosa i olika former kan ge nya egenskaper åt olika material. Hittills har forskning och tillverkning i demonstrations- och fabriksskala främst handlat om mikrofibrillär, MFC, och kristallin nanocellulosa, CNC.

Nu handlar det om bakteriell nanocellulosa, BNC. Bakterier i bioreaktorer är producenter.

"Vår forskargrupp har producerat bakteriell nanocellulosa i labskala med en lågvärdig sidoström från ett massabruk, berättar professor Leif Jönsson som leder forskargruppen.

Vi har framställt mindre mängder BNC och blandat in i papper med lovande resultat. Papperet fick förbättrade mekaniska egenskaper, bl a högre drag- och rivindex. BNC är renare än MFC och CNC. Den har en högre polymeriseringsgrad med längre molekylkedjor, är mer kristallin och tunnare.

"Dagens sätt att framställa bakteriell nanocellulosa är dyrt på grund av att metoden är ineffektiv och att tillväxtmediet är dyrt", säger Björn Alriksson, gruppchef Bioteknik vid Processum.

Därför ska man använda restströmmar från massabruk som tillväxtmedium. Nanocellosan ska sedan testas t ex som styrkehöjare i kartong, textilier och plast.

BNC kan ge existerande material bättre egenskaper oc kan användas till helt nya material. I slutet av projektperioden kommer man att ha tillräckliga mängder av BNC för realistiska applikationstester, framhåller Leif Jönsson och Björn Alriksson.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Kommentarer

Affärs- och personliga lån erbjudande gäller nu
Vi specialiserar oss på finansiella tjänster, som erbjuder lokala och internationella lån, som ger säkrade och osäkrade lånoptioner till individer och samarbetar organ till mycket konkurrenskraftiga lånräntor och flexibla villkor för att möta eventuella finansiella omständigheter. Det spelar ingen roll om du har en dålig kreditpoäng, vi kan fortfarande ge dig snabba pengar för det oväntade Kontakta oss nu för Snabba och prisvärda lån som passar alla budgetar och krav: socialfundltd@gmail.com

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Nyhetsbrev

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Arkiv

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.158