Konferens om precisionsmedicin lockade många

| Av Elisabet Ottosson | Tipsa redaktionen

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Konferensen hölls den 22 mars för sjunde året i rad på Medicon Village i Lund. Utöver ett 20-tal presentationer hölls drygt 120 förbokade one-to-one-möten mellan deltagare samt ett 30-tal utställare.

Precisionsmedicin – att rätt behandling ska ges till rätt patient – är något som alla talar om nu på senare år. Förhoppningen är att precisionsmedicin ska kunna ge en effektivare sjukvård: vården ska gå från att ge samma läkemedel till alla patienter med en viss sjukdom, till att i förväg identifiera de patientgrupper som bäst svarar på respektive behandling.

Den stora utmaningen är att många patienter inte svarar alls på den vård de får.

– Cancer är värst. Så många som 75 procent av cancerpatienterna svarar inte på behandlingen. När det gäller Alzheimers sjukdom är det 70 procent och för diabetes, hjärtflimmer och depression är det 40 procent som inte får effekt av sina läkemedel, säger Allan Flyvbjerg, professor vid Köpenhamns universitet och vd för Steno Diabetes Center Copenhagen.

Detta skulle kunna lösas med precisionsmedicin, på engelska ”precision medicine” eller ”personalised medicine”. Allan Flyvbjerg pekar på att både Sverige och Danmark har unika register med stora mängder patientdata samt många biobanker, information och material som forskare skulle kunna använda ännu mer bland annat för att identifiera vilka gener som ligger bakom olika ärftliga sjukdomar.

– Vi har fördelarna av att ha enormt mycket information i våra hälsoregister över olika sjukdomar, att vi har många biobanker, samt har personnummer på alla individer, säger han.

Samtidigt belyser Allan Flyvbjerg några komplicerade frågeställningar som vi står inför i samband med ett större användande av genom-data: både politiker och allmänhet är skeptiska till att använda denna data då den kan användas i fel syfte och kan kränka personlig integritet. Och vad ska de personer göra som får sina arvsanlag analyserade. De äger informationen men frågan är om de vill ha kunskapen, om de exempelvis är bärare till gener som kan orsaka en sjukdom som saknar behandling.

Ett huvudsyfte med konferensen på Medicon Village är att deltagarna träffas, och i år har många förbokat möten med andra deltagare. Besökarna växlar mellan att lyssna på presentationer från scenen, att diskutera med utställarna och att ha one-to-one-möten.

– Det är spännande att lära sig något nytt om precisionsmedicin, men det viktigaste är att så många som möjligt går härifrån med nya möten inbokade i sin kalender efter bra samtal här i dag, säger Anette Orheim, kommunikationschef på Medicon Village, som är en av arrangörerna.

Anette Orheim presenterar CAMP, Centre for Advanced Medical Products, som är ett projekt som ska leda till etablering av ett internationellt forskningscenter för utveckling och produktion av medicinska produkter för cell- och genterapi. Bland finansiärer och deltagare finns Xintela, Idogen, Longboat Explorers och CombiGene från Lund och större drakar som AstraZeneca, GE Healthcare och Pfizer.

Dagens huvudtalare kommer från Cambridge i England: Sarah Haywood, vd för MedCity, en organisation som samordnar forskning inom många olika discipliner förutom genomics. England satsar stort på akademisk forskning inom gen- och cellterapi, samt regenerativ medicin och att ta resultaten till klinik, uppger hon.

– I Storbritannien har genomindustrin ett värde av en miljard pund, över 10.000 anställda. Bolag som fokuserar på genomsekvensering – att analysera vilka gener individer har – omsätter tillsammans en halv miljard pund, säger Sarah Haywood.

Hon berättar att data från ett stort genomprojekt finns tillgängligt för både akademi och industri i Storbritannien, och även för forskare från andra länder.

Forskare tar fram allt fler komponenter till diagnosverktyg när nya biomarkörer identifieras, biomarkörer som skulle kunna användas för att identifiera patienter och skräddarsy deras behandlingar.

Hur moget är området precisionmedicin?

– Branschen blir allt mognare och börjar inse vad man kan använda biomarkörer till. Dels kommer allt mer myndighetskrav, som att kunna följa behandlingsförlopp och kunna justera exempelvis dos, dels identifieras allt fler biomarkörer. Vetenskapen är väldigt komplex, därför har kanske läkemedelsindustrin haft svårt att förstå hur detta ska appliceras, säger Lovisa M. Sunesson från Bioneer, en av utställarna. Bioneer är ett icke-vinstdrivande forskningsinstitut i Hørsholm, Danmark.

Konferensen arrangerades av Kemivärlden Biotech/Kemisk tidskrift och Medicon Village, med Medicon Valley Aliance som medarrangör.

Text och foto: Elisabet OttossonHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.151