Konferens om precisionsmedicin lockade många

| Av Elisabet Ottosson | Tipsa redaktionen

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Konferensen hölls den 22 mars för sjunde året i rad på Medicon Village i Lund. Utöver ett 20-tal presentationer hölls drygt 120 förbokade one-to-one-möten mellan deltagare samt ett 30-tal utställare.

Precisionsmedicin – att rätt behandling ska ges till rätt patient – är något som alla talar om nu på senare år. Förhoppningen är att precisionsmedicin ska kunna ge en effektivare sjukvård: vården ska gå från att ge samma läkemedel till alla patienter med en viss sjukdom, till att i förväg identifiera de patientgrupper som bäst svarar på respektive behandling.

Den stora utmaningen är att många patienter inte svarar alls på den vård de får.

– Cancer är värst. Så många som 75 procent av cancerpatienterna svarar inte på behandlingen. När det gäller Alzheimers sjukdom är det 70 procent och för diabetes, hjärtflimmer och depression är det 40 procent som inte får effekt av sina läkemedel, säger Allan Flyvbjerg, professor vid Köpenhamns universitet och vd för Steno Diabetes Center Copenhagen.

Detta skulle kunna lösas med precisionsmedicin, på engelska ”precision medicine” eller ”personalised medicine”. Allan Flyvbjerg pekar på att både Sverige och Danmark har unika register med stora mängder patientdata samt många biobanker, information och material som forskare skulle kunna använda ännu mer bland annat för att identifiera vilka gener som ligger bakom olika ärftliga sjukdomar.

– Vi har fördelarna av att ha enormt mycket information i våra hälsoregister över olika sjukdomar, att vi har många biobanker, samt har personnummer på alla individer, säger han.

Samtidigt belyser Allan Flyvbjerg några komplicerade frågeställningar som vi står inför i samband med ett större användande av genom-data: både politiker och allmänhet är skeptiska till att använda denna data då den kan användas i fel syfte och kan kränka personlig integritet. Och vad ska de personer göra som får sina arvsanlag analyserade. De äger informationen men frågan är om de vill ha kunskapen, om de exempelvis är bärare till gener som kan orsaka en sjukdom som saknar behandling.

Ett huvudsyfte med konferensen på Medicon Village är att deltagarna träffas, och i år har många förbokat möten med andra deltagare. Besökarna växlar mellan att lyssna på presentationer från scenen, att diskutera med utställarna och att ha one-to-one-möten.

– Det är spännande att lära sig något nytt om precisionsmedicin, men det viktigaste är att så många som möjligt går härifrån med nya möten inbokade i sin kalender efter bra samtal här i dag, säger Anette Orheim, kommunikationschef på Medicon Village, som är en av arrangörerna.

Anette Orheim presenterar CAMP, Centre for Advanced Medical Products, som är ett projekt som ska leda till etablering av ett internationellt forskningscenter för utveckling och produktion av medicinska produkter för cell- och genterapi. Bland finansiärer och deltagare finns Xintela, Idogen, Longboat Explorers och CombiGene från Lund och större drakar som AstraZeneca, GE Healthcare och Pfizer.

Dagens huvudtalare kommer från Cambridge i England: Sarah Haywood, vd för MedCity, en organisation som samordnar forskning inom många olika discipliner förutom genomics. England satsar stort på akademisk forskning inom gen- och cellterapi, samt regenerativ medicin och att ta resultaten till klinik, uppger hon.

– I Storbritannien har genomindustrin ett värde av en miljard pund, över 10.000 anställda. Bolag som fokuserar på genomsekvensering – att analysera vilka gener individer har – omsätter tillsammans en halv miljard pund, säger Sarah Haywood.

Hon berättar att data från ett stort genomprojekt finns tillgängligt för både akademi och industri i Storbritannien, och även för forskare från andra länder.

Forskare tar fram allt fler komponenter till diagnosverktyg när nya biomarkörer identifieras, biomarkörer som skulle kunna användas för att identifiera patienter och skräddarsy deras behandlingar.

Hur moget är området precisionmedicin?

– Branschen blir allt mognare och börjar inse vad man kan använda biomarkörer till. Dels kommer allt mer myndighetskrav, som att kunna följa behandlingsförlopp och kunna justera exempelvis dos, dels identifieras allt fler biomarkörer. Vetenskapen är väldigt komplex, därför har kanske läkemedelsindustrin haft svårt att förstå hur detta ska appliceras, säger Lovisa M. Sunesson från Bioneer, en av utställarna. Bioneer är ett icke-vinstdrivande forskningsinstitut i Hørsholm, Danmark.

Konferensen arrangerades av Kemivärlden Biotech/Kemisk tidskrift och Medicon Village, med Medicon Valley Aliance som medarrangör.

Text och foto: Elisabet OttossonHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Nyhetsbrev

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Arkiv

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Tillfällig direktör på MAX IV

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.169