Konferens om precisionsmedicin lockade många

| Av Elisabet Ottosson | Tipsa redaktionen

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Konferensen hölls den 22 mars för sjunde året i rad på Medicon Village i Lund. Utöver ett 20-tal presentationer hölls drygt 120 förbokade one-to-one-möten mellan deltagare samt ett 30-tal utställare.

Precisionsmedicin – att rätt behandling ska ges till rätt patient – är något som alla talar om nu på senare år. Förhoppningen är att precisionsmedicin ska kunna ge en effektivare sjukvård: vården ska gå från att ge samma läkemedel till alla patienter med en viss sjukdom, till att i förväg identifiera de patientgrupper som bäst svarar på respektive behandling.

Den stora utmaningen är att många patienter inte svarar alls på den vård de får.

– Cancer är värst. Så många som 75 procent av cancerpatienterna svarar inte på behandlingen. När det gäller Alzheimers sjukdom är det 70 procent och för diabetes, hjärtflimmer och depression är det 40 procent som inte får effekt av sina läkemedel, säger Allan Flyvbjerg, professor vid Köpenhamns universitet och vd för Steno Diabetes Center Copenhagen.

Detta skulle kunna lösas med precisionsmedicin, på engelska ”precision medicine” eller ”personalised medicine”. Allan Flyvbjerg pekar på att både Sverige och Danmark har unika register med stora mängder patientdata samt många biobanker, information och material som forskare skulle kunna använda ännu mer bland annat för att identifiera vilka gener som ligger bakom olika ärftliga sjukdomar.

– Vi har fördelarna av att ha enormt mycket information i våra hälsoregister över olika sjukdomar, att vi har många biobanker, samt har personnummer på alla individer, säger han.

Samtidigt belyser Allan Flyvbjerg några komplicerade frågeställningar som vi står inför i samband med ett större användande av genom-data: både politiker och allmänhet är skeptiska till att använda denna data då den kan användas i fel syfte och kan kränka personlig integritet. Och vad ska de personer göra som får sina arvsanlag analyserade. De äger informationen men frågan är om de vill ha kunskapen, om de exempelvis är bärare till gener som kan orsaka en sjukdom som saknar behandling.

Ett huvudsyfte med konferensen på Medicon Village är att deltagarna träffas, och i år har många förbokat möten med andra deltagare. Besökarna växlar mellan att lyssna på presentationer från scenen, att diskutera med utställarna och att ha one-to-one-möten.

– Det är spännande att lära sig något nytt om precisionsmedicin, men det viktigaste är att så många som möjligt går härifrån med nya möten inbokade i sin kalender efter bra samtal här i dag, säger Anette Orheim, kommunikationschef på Medicon Village, som är en av arrangörerna.

Anette Orheim presenterar CAMP, Centre for Advanced Medical Products, som är ett projekt som ska leda till etablering av ett internationellt forskningscenter för utveckling och produktion av medicinska produkter för cell- och genterapi. Bland finansiärer och deltagare finns Xintela, Idogen, Longboat Explorers och CombiGene från Lund och större drakar som AstraZeneca, GE Healthcare och Pfizer.

Dagens huvudtalare kommer från Cambridge i England: Sarah Haywood, vd för MedCity, en organisation som samordnar forskning inom många olika discipliner förutom genomics. England satsar stort på akademisk forskning inom gen- och cellterapi, samt regenerativ medicin och att ta resultaten till klinik, uppger hon.

– I Storbritannien har genomindustrin ett värde av en miljard pund, över 10.000 anställda. Bolag som fokuserar på genomsekvensering – att analysera vilka gener individer har – omsätter tillsammans en halv miljard pund, säger Sarah Haywood.

Hon berättar att data från ett stort genomprojekt finns tillgängligt för både akademi och industri i Storbritannien, och även för forskare från andra länder.

Forskare tar fram allt fler komponenter till diagnosverktyg när nya biomarkörer identifieras, biomarkörer som skulle kunna användas för att identifiera patienter och skräddarsy deras behandlingar.

Hur moget är området precisionmedicin?

– Branschen blir allt mognare och börjar inse vad man kan använda biomarkörer till. Dels kommer allt mer myndighetskrav, som att kunna följa behandlingsförlopp och kunna justera exempelvis dos, dels identifieras allt fler biomarkörer. Vetenskapen är väldigt komplex, därför har kanske läkemedelsindustrin haft svårt att förstå hur detta ska appliceras, säger Lovisa M. Sunesson från Bioneer, en av utställarna. Bioneer är ett icke-vinstdrivande forskningsinstitut i Hørsholm, Danmark.

Konferensen arrangerades av Kemivärlden Biotech/Kemisk tidskrift och Medicon Village, med Medicon Valley Aliance som medarrangör.

Text och foto: Elisabet OttossonHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.162