Genetik kan ligga bakom sockertolerans

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Vissa personer kan "äta vad de vill" utan att egentligen gå upp i vikt medan andra snabbt lägger på kilon när de äter kolhydrater. Det kan bero på att de ständigt smala har version A av FGF21-genen. De ser ut att kunna äta kolhydrater utan viktuppgång.

Läs också: Forskningspris för klimatvänligare kor

Läkemedelsutvecklare har haft ögonen på genen länge. Den utsöndrar sitt protein tillväxtfaktorn FGF21 från leverceller, känner av näringsintag och signalerar till mättnadscentrum i hjärnan - hypotalamus.

En annan funktion är att hormonet verkar göra vävnader känsligare för insulin, vilket är särskilt intressant ur ett läkemedelsperspektiv.

Möss som ges hormonet eller extra kopior av genen som producerar det minskar sin aptit på socker och ökar inte i vikt. Tar man bort genen ökar istället sötsuget.

Människor har olika varianter av genen. Exempelvis har 20 procent av europeerna två kopior av FGF 21 A. Enligt en dansk studie från 2017 har de oftare uttalat sockersug och borde ha lägre hormonnivå.

I den nya studien har forskarna, genetikern Timothy Frayling, vid University of Exeter Medical School, UK, och hans kollegor använt data från UK Biobank som omfattar DNA från en halv miljon människor, deras sjukhistoria, livsstil och kost. För 451 099 av dem tittade forskarna på vilken variant av FGF21 de hade och jämförde med kost- och medicinhistorik.

De fick samma resultat som i den danska studien.

Men, de fann också att även om A-personerna oftast var vältränade la sig fettet runt magen (äppefetma) snarare än höfterna (päronfetma). Äpplefetma betyder att fettet ligger runt lever, bukspottkörtel och hjärta, vilket inte är bra.

Äpplepersonerna i studien hade ofta något förhöjt blodtryck. Dock var alla effekterna mycket små och enligt Frayling inget att oroa sig för.

För Frayling är fynden en uppmaning till försiktighet för läkemedelsutvecklare som har substanser med FGF21 som målprotein i kliniska prövningar. "Detta är en gen som påverkar för många olika faktorer", kommenterar Frayling till Cosmos Magazine.

Förklarar detta varför vissa förblir smala, trots kolhydrater?

Läs också: Genombrottsgener identifierade

"Det är kanske en liten bit av hela pusslet."

A Common Allele in FGF21 Associated with Sugar Intake Is Associated with Body Shape, Lower Total Body-Fat Percentage, and Higher Blood Pressure

Mer om: genetik | hormon | sockersug


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.139