Vissa personer kan "äta vad de vill" utan att egentligen gå upp i vikt medan andra snabbt lägger på kilon när de äter kolhydrater. Det kan bero på att de ständigt smala har version A av FGF21-genen. De ser ut att kunna äta kolhydrater utan viktuppgång.
Läs också: Forskningspris för klimatvänligare kor
Läkemedelsutvecklare har haft ögonen på genen länge. Den utsöndrar sitt protein tillväxtfaktorn FGF21 från leverceller, känner av näringsintag och signalerar till mättnadscentrum i hjärnan - hypotalamus.
En annan funktion är att hormonet verkar göra vävnader känsligare för insulin, vilket är särskilt intressant ur ett läkemedelsperspektiv.
Möss som ges hormonet eller extra kopior av genen som producerar det minskar sin aptit på socker och ökar inte i vikt. Tar man bort genen ökar istället sötsuget.
Människor har olika varianter av genen. Exempelvis har 20 procent av europeerna två kopior av FGF 21 A. Enligt en dansk studie från 2017 har de oftare uttalat sockersug och borde ha lägre hormonnivå.
I den nya studien har forskarna, genetikern Timothy Frayling, vid University of Exeter Medical School, UK, och hans kollegor använt data från UK Biobank som omfattar DNA från en halv miljon människor, deras sjukhistoria, livsstil och kost. För 451 099 av dem tittade forskarna på vilken variant av FGF21 de hade och jämförde med kost- och medicinhistorik.
De fick samma resultat som i den danska studien.
Men, de fann också att även om A-personerna oftast var vältränade la sig fettet runt magen (äppefetma) snarare än höfterna (päronfetma). Äpplefetma betyder att fettet ligger runt lever, bukspottkörtel och hjärta, vilket inte är bra.
Äpplepersonerna i studien hade ofta något förhöjt blodtryck. Dock var alla effekterna mycket små och enligt Frayling inget att oroa sig för.
För Frayling är fynden en uppmaning till försiktighet för läkemedelsutvecklare som har substanser med FGF21 som målprotein i kliniska prövningar. "Detta är en gen som påverkar för många olika faktorer", kommenterar Frayling till Cosmos Magazine.
Förklarar detta varför vissa förblir smala, trots kolhydrater?
Läs också: Genombrottsgener identifierade
"Det är kanske en liten bit av hela pusslet."