Genetik kan ligga bakom sockertolerans

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Vissa personer kan "äta vad de vill" utan att egentligen gå upp i vikt medan andra snabbt lägger på kilon när de äter kolhydrater. Det kan bero på att de ständigt smala har version A av FGF21-genen. De ser ut att kunna äta kolhydrater utan viktuppgång.

Läs också: Forskare bygger superjäst

Läkemedelsutvecklare har haft ögonen på genen länge. Den utsöndrar sitt protein tillväxtfaktorn FGF21 från leverceller, känner av näringsintag och signalerar till mättnadscentrum i hjärnan - hypotalamus.

En annan funktion är att hormonet verkar göra vävnader känsligare för insulin, vilket är särskilt intressant ur ett läkemedelsperspektiv.

Möss som ges hormonet eller extra kopior av genen som producerar det minskar sin aptit på socker och ökar inte i vikt. Tar man bort genen ökar istället sötsuget.

Människor har olika varianter av genen. Exempelvis har 20 procent av europeerna två kopior av FGF 21 A. Enligt en dansk studie från 2017 har de oftare uttalat sockersug och borde ha lägre hormonnivå.

I den nya studien har forskarna, genetikern Timothy Frayling, vid University of Exeter Medical School, UK, och hans kollegor använt data från UK Biobank som omfattar DNA från en halv miljon människor, deras sjukhistoria, livsstil och kost. För 451 099 av dem tittade forskarna på vilken variant av FGF21 de hade och jämförde med kost- och medicinhistorik.

De fick samma resultat som i den danska studien.

Men, de fann också att även om A-personerna oftast var vältränade la sig fettet runt magen (äppefetma) snarare än höfterna (päronfetma). Äpplefetma betyder att fettet ligger runt lever, bukspottkörtel och hjärta, vilket inte är bra.

Äpplepersonerna i studien hade ofta något förhöjt blodtryck. Dock var alla effekterna mycket små och enligt Frayling inget att oroa sig för.

För Frayling är fynden en uppmaning till försiktighet för läkemedelsutvecklare som har substanser med FGF21 som målprotein i kliniska prövningar. "Detta är en gen som påverkar för många olika faktorer", kommenterar Frayling till Cosmos Magazine.

Förklarar detta varför vissa förblir smala, trots kolhydrater?

Läs också: Forskningspris för klimatvänligare kor

"Det är kanske en liten bit av hela pusslet."

A Common Allele in FGF21 Associated with Sugar Intake Is Associated with Body Shape, Lower Total Body-Fat Percentage, and Higher Blood Pressure

Mer om: genetik | hormon | sockersug


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Nyhetsbrev

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Arkiv

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Särläkemedel mot NF1

En läkemedelssubstans mot den genetiska sjukdomen neurofibromatos 1 har klassats som särläkemedel av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Ny metod för terpensyntes

Kemister vid universitetet i Basel har utvecklat en syntesmetod för terpener som härmar naturens.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172