Genetik kan ligga bakom sockertolerans

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Vissa personer kan "äta vad de vill" utan att egentligen gå upp i vikt medan andra snabbt lägger på kilon när de äter kolhydrater. Det kan bero på att de ständigt smala har version A av FGF21-genen. De ser ut att kunna äta kolhydrater utan viktuppgång.

Läs också: Forskningspris för klimatvänligare kor

Läkemedelsutvecklare har haft ögonen på genen länge. Den utsöndrar sitt protein tillväxtfaktorn FGF21 från leverceller, känner av näringsintag och signalerar till mättnadscentrum i hjärnan - hypotalamus.

En annan funktion är att hormonet verkar göra vävnader känsligare för insulin, vilket är särskilt intressant ur ett läkemedelsperspektiv.

Möss som ges hormonet eller extra kopior av genen som producerar det minskar sin aptit på socker och ökar inte i vikt. Tar man bort genen ökar istället sötsuget.

Människor har olika varianter av genen. Exempelvis har 20 procent av europeerna två kopior av FGF 21 A. Enligt en dansk studie från 2017 har de oftare uttalat sockersug och borde ha lägre hormonnivå.

I den nya studien har forskarna, genetikern Timothy Frayling, vid University of Exeter Medical School, UK, och hans kollegor använt data från UK Biobank som omfattar DNA från en halv miljon människor, deras sjukhistoria, livsstil och kost. För 451 099 av dem tittade forskarna på vilken variant av FGF21 de hade och jämförde med kost- och medicinhistorik.

De fick samma resultat som i den danska studien.

Men, de fann också att även om A-personerna oftast var vältränade la sig fettet runt magen (äppefetma) snarare än höfterna (päronfetma). Äpplefetma betyder att fettet ligger runt lever, bukspottkörtel och hjärta, vilket inte är bra.

Äpplepersonerna i studien hade ofta något förhöjt blodtryck. Dock var alla effekterna mycket små och enligt Frayling inget att oroa sig för.

För Frayling är fynden en uppmaning till försiktighet för läkemedelsutvecklare som har substanser med FGF21 som målprotein i kliniska prövningar. "Detta är en gen som påverkar för många olika faktorer", kommenterar Frayling till Cosmos Magazine.

Förklarar detta varför vissa förblir smala, trots kolhydrater?

Läs också: Genombrottsgener identifierade

"Det är kanske en liten bit av hela pusslet."

A Common Allele in FGF21 Associated with Sugar Intake Is Associated with Body Shape, Lower Total Body-Fat Percentage, and Higher Blood Pressure

Mer om: genetik | hormon | sockersug


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Nyhetsbrev

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Arkiv

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Innovatörer och läkemedelschefer till IVA

"Mer plast än fisk i haven"

En ny rapport från WWF visar att koncentrationen av plastskräp är högst i världen i Medelhavet.

Skalbagge lyfter dieselmotorn

Skalbaggen har inspirerat forskare vid LTH att utveckla ny teknik för NOx-reduktion i dieselmotorer.

Skänker 1 000 timmar rådgivning

Tandimplantat av titan kan ge inflammation

Titan kan frisättas från tandimplantat och i kombination med bakterier orsaka svåra inflammationer som leder till skador i käkbenet. Men det går att påverka riskerna.

Nytt kunskapscentrum för läkemedel

Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att inrätta ett kunskapscentrum för läkemedels miljöeffekter.

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Startar utveckling av cannabinoidplåster

Ny vd på Inhalation Sciences

Hon tar över i Stockholm

Ny chef för Bolidens gruvor

Hållbarhetschef för Norden

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146