23948sdkhjf

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

Biogaia går från 36 procent till 62 procent och blir majoritetsägare i Metabogen.

Förutom förvärvet av aktier för en summa av 11,7 miljoner kronor, får Biogaia också en option på att köpa den resterande delen av bolaget inom en treårsperiod. Den ytterligare köpeskillingen kan uppgå till maximalt 40 miljoner kronor beroende på om ett antal milstolpar är uppnådda.

Sedan december 2014 har Biogaia successivt investerat mer och mer i Metabogen, för att nu slutligen bli majoritetsägare. Genom den här satsningen vill Biogaia behålla sin position inom det probiotiska forskningsområdet. Man kommer nu att initiera ett antal forskningsprojekt i Metabogen för en kostnad på 22 miljoner kronor under en treårsperiod.

– Mikrobiomet är ett hett forskningsområde och Metabogens verksamhet ligger därför helt i linje med utvecklingen av Biogaiagruppen. Biogaias kärnverksamhet, tillsammans med dotterbolaget Biogaia pharma och nu också Metabogen, ger oss en solid plattform för att kunna fortsätta ligga i probiotikaforskningens framkant, säger Peter Rothschild, koncernchef Biogaia, i ett pressmeddelande.

Metabogen grundades 2011 av Fredrik Bäckhed, Göteborgs universitet, och Jens B Nielsen, Chalmers tekniska högskola, tillsammans med GU Ventures.

– Vi ser fram emot ett fördjupat samarbete med Biogaia, som vi ser som en långsiktig partner. Investeringen ger oss möjlighet att forska vidare och utveckla terapier inom mikrobiomområdet, säger Fredrik Bäckhed.

Förutom uppdrag för Biogaia har Metabogen samarbete med läkemedelsbolaget Ferring och innehar ett antal patent och patentansökningar inom mikrobiomområdet. Bolaget har ett laboratorium i Göteborg där utveckling av nya probiotiska stammar sker.

Fredrik Bäckhed och Jens B Nielsen kommer fortsätta att arbeta med bolaget. Likaså kommer Peter Rothschild fortsatt vara styrelseordförande och Sara Malcus vd i Metabogen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.313