23948sdkhjf

Säger upp hjärnsamarbete

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Amerikanska teknikuniversitetet MIT bryter samarbetet med ett start-upbolag som vill utveckla en metod att frysa ned och bevara hjärnor.

Bolagets målsättning på sikt är att på något sätt föra över innehållet till ett datalagringssystem för att uppnå en slags odödlighet. Nectome, som företaget heter, har lockat till sig ett flertal investerare, även US National Institutes of Mental Health (NIMH). 2017 fick bolaget 300 000 dollar i anslag för samarbete med en akademisk forskare vid MIT, neuroforskaren Edward Boyden.

Läs också: Odlar hjärnceller på två veckor

Nu kommer MIT med ett uttalande där man tar avstånd från bolaget och bland annat säger att man gör det: "...efter överväganden av de vetenskapliga premisserna och bolagets kommersiella planer, samt vissa offentliga uttalanden som gjorts".

Boyden som inte fått några pengar för sitt samarbete med Nectome fortsätter forska i sitt MIT-labb.

Som MIT påpekar är Nectomes slutliga löfte svårt att uppfylla. Forskningen idag kan inte ens peka ut vilka substanser i hjärnan som bygger upp våra minnen, än mindre hur vi kan spara dem. Även om man visste det är uppgiften att skapa artificiellt medvetande fortfarande science fiction.

Trots det och trots att Nectome befinner sig åratal från kliniska prövningar (även bolagets optimistiska tidslinje har bara 3D cellmodeller till 2025) har redan 25 personer betalat 10 000 dollar vardera för att få tidig tillgång till den eventuella tekniken. Eftersom Nectome har sagt att deras framtida tjänster kommer att fungera bäst om hjärnan kan bevaras medan den fortfarande befinner sig i en kropp, innebär det att deltagare måste erbjuda sig att bli "avlivade" (euthanized).

Målpopulationen är sjuka personer i livets slutskede, trots att vissa av köparna har varit rika, friska hoppfulla (inklusive entreprenören och riskkapitalisten Sam Altman).

I en kommentar säger hjärnforskaren Sten Linnarsson, Karolinska Institutet, till MIT Tech Review att "det är så oetiskt - jag kan inte säga hur oetiskt det är" Han fruktar att med en koppling till MIT skulle Nectome kunna orsaka att "vissa människor faktiskt skulle kunna ta livet av sig för att donera sina hjärnor".

På sin hemsida har Nectome lagt upp en kommentar med anledning av MITs avhopp.

Det finns idag företag som ferbjuder nedfrysningstjänster, efter döden, men inget av dem säger sig kunna väcka upp någon igen, ännu.

MIT kommenterar att den vetenskap som krävs för att klara Nectomes målsättning väcker intressanta frågor som forskarna hoppas kunna besvara. Troligen ligger decennier av arbete framför dem.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

Nyhetsbrev

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

Arkiv

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Umeåbolag sluter globalt avtal

"Jag är väldigt glad att hon fick priset"

Lynn Kamerlin, beräkningskemist och professor i biokemi vid Uppsala universitet, som själv jobbar med proteinevolution, träffade en av Nobelpristagarna, Frances Arnold så sent som i maj.

30 miljoner till malariaforskning

Oliver Billker, ny föreståndare vid Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), Umeå universitet, får 30 miljoner kronor under sex år för att studera genfunktion hos parasiter.

Kemipris till bättre enzymer och fagdisplay

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Nobelpriset i kemi 2018 till två amerikaner och en britt.

Forskningsinstitut delas

Mikroplast i Stockholms stad

Kvinna får dela fysikpriset!

Donna Strickland heter en av årets tre fysikpristagare och än en gång är det lasern som prisas, eller rättare sagt laseruppfinningar som bl a gör det möjligt att studera kemiska reaktioner i realtid.

Tävla i europeisk kemikaliesäkerhet

Europeiska Arbetsmiljöbyrån har startat en kampanj för att förbättra kemikaliehanteringen på arbetsplatser inom EU. Företag inbjuds att tävla.

Migränläkemedel godkänt

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt galcanezumab, ytterligare en s k CGRP-antikropp mot svår migrän.

Ny vd för Probi

4

Dubbdäck tar fler liv än de räddar

Dubbarna river upp asfalt, vilket skördar fler liv än dubbarna räddar, enligt en ny studie inom ramen för programmet Mistra Environmental Nanosafety.

Nobelpriset för banbrytande cancerupptäckt

James P Allison och Tasuku Honjo har utsetts till 2018 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.229