Säger upp hjärnsamarbete

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Amerikanska teknikuniversitetet MIT bryter samarbetet med ett start-upbolag som vill utveckla en metod att frysa ned och bevara hjärnor.

Bolagets målsättning på sikt är att på något sätt föra över innehållet till ett datalagringssystem för att uppnå en slags odödlighet. Nectome, som företaget heter, har lockat till sig ett flertal investerare, även US National Institutes of Mental Health (NIMH). 2017 fick bolaget 300 000 dollar i anslag för samarbete med en akademisk forskare vid MIT, neuroforskaren Edward Boyden.

Nu kommer MIT med ett uttalande där man tar avstånd från bolaget och bland annat säger att man gör det: "...efter överväganden av de vetenskapliga premisserna och bolagets kommersiella planer, samt vissa offentliga uttalanden som gjorts".

Boyden som inte fått några pengar för sitt samarbete med Nectome fortsätter forska i sitt MIT-labb.

Som MIT påpekar är Nectomes slutliga löfte svårt att uppfylla. Forskningen idag kan inte ens peka ut vilka substanser i hjärnan som bygger upp våra minnen, än mindre hur vi kan spara dem. Även om man visste det är uppgiften att skapa artificiellt medvetande fortfarande science fiction.

Trots det och trots att Nectome befinner sig åratal från kliniska prövningar (även bolagets optimistiska tidslinje har bara 3D cellmodeller till 2025) har redan 25 personer betalat 10 000 dollar vardera för att få tidig tillgång till den eventuella tekniken. Eftersom Nectome har sagt att deras framtida tjänster kommer att fungera bäst om hjärnan kan bevaras medan den fortfarande befinner sig i en kropp, innebär det att deltagare måste erbjuda sig att bli "avlivade" (euthanized).

Målpopulationen är sjuka personer i livets slutskede, trots att vissa av köparna har varit rika, friska hoppfulla (inklusive entreprenören och riskkapitalisten Sam Altman).

I en kommentar säger hjärnforskaren Sten Linnarsson, Karolinska Institutet, till MIT Tech Review att "det är så oetiskt - jag kan inte säga hur oetiskt det är" Han fruktar att med en koppling till MIT skulle Nectome kunna orsaka att "vissa människor faktiskt skulle kunna ta livet av sig för att donera sina hjärnor".

På sin hemsida har Nectome lagt upp en kommentar med anledning av MITs avhopp.

Det finns idag företag som ferbjuder nedfrysningstjänster, efter döden, men inget av dem säger sig kunna väcka upp någon igen, ännu.

MIT kommenterar att den vetenskap som krävs för att klara Nectomes målsättning väcker intressanta frågor som forskarna hoppas kunna besvara. Troligen ligger decennier av arbete framför dem.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Nyhetsbrev

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Arkiv

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Innovatörer och läkemedelschefer till IVA

"Mer plast än fisk i haven"

En ny rapport från WWF visar att koncentrationen av plastskräp är högst i världen i Medelhavet.

Skalbagge lyfter dieselmotorn

Skalbaggen har inspirerat forskare vid LTH att utveckla ny teknik för NOx-reduktion i dieselmotorer.

Skänker 1 000 timmar rådgivning

Tandimplantat av titan kan ge inflammation

Titan kan frisättas från tandimplantat och i kombination med bakterier orsaka svåra inflammationer som leder till skador i käkbenet. Men det går att påverka riskerna.

Nytt kunskapscentrum för läkemedel

Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att inrätta ett kunskapscentrum för läkemedels miljöeffekter.

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Startar utveckling av cannabinoidplåster

Ny vd på Inhalation Sciences

Hon tar över i Stockholm

Ny chef för Bolidens gruvor

Hållbarhetschef för Norden

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156