Säger upp hjärnsamarbete

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Amerikanska teknikuniversitetet MIT bryter samarbetet med ett start-upbolag som vill utveckla en metod att frysa ned och bevara hjärnor.

Bolagets målsättning på sikt är att på något sätt föra över innehållet till ett datalagringssystem för att uppnå en slags odödlighet. Nectome, som företaget heter, har lockat till sig ett flertal investerare, även US National Institutes of Mental Health (NIMH). 2017 fick bolaget 300 000 dollar i anslag för samarbete med en akademisk forskare vid MIT, neuroforskaren Edward Boyden.

Nu kommer MIT med ett uttalande där man tar avstånd från bolaget och bland annat säger att man gör det: "...efter överväganden av de vetenskapliga premisserna och bolagets kommersiella planer, samt vissa offentliga uttalanden som gjorts".

Boyden som inte fått några pengar för sitt samarbete med Nectome fortsätter forska i sitt MIT-labb.

Som MIT påpekar är Nectomes slutliga löfte svårt att uppfylla. Forskningen idag kan inte ens peka ut vilka substanser i hjärnan som bygger upp våra minnen, än mindre hur vi kan spara dem. Även om man visste det är uppgiften att skapa artificiellt medvetande fortfarande science fiction.

Trots det och trots att Nectome befinner sig åratal från kliniska prövningar (även bolagets optimistiska tidslinje har bara 3D cellmodeller till 2025) har redan 25 personer betalat 10 000 dollar vardera för att få tidig tillgång till den eventuella tekniken. Eftersom Nectome har sagt att deras framtida tjänster kommer att fungera bäst om hjärnan kan bevaras medan den fortfarande befinner sig i en kropp, innebär det att deltagare måste erbjuda sig att bli "avlivade" (euthanized).

Målpopulationen är sjuka personer i livets slutskede, trots att vissa av köparna har varit rika, friska hoppfulla (inklusive entreprenören och riskkapitalisten Sam Altman).

I en kommentar säger hjärnforskaren Sten Linnarsson, Karolinska Institutet, till MIT Tech Review att "det är så oetiskt - jag kan inte säga hur oetiskt det är" Han fruktar att med en koppling till MIT skulle Nectome kunna orsaka att "vissa människor faktiskt skulle kunna ta livet av sig för att donera sina hjärnor".

På sin hemsida har Nectome lagt upp en kommentar med anledning av MITs avhopp.

Det finns idag företag som ferbjuder nedfrysningstjänster, efter döden, men inget av dem säger sig kunna väcka upp någon igen, ännu.

MIT kommenterar att den vetenskap som krävs för att klara Nectomes målsättning väcker intressanta frågor som forskarna hoppas kunna besvara. Troligen ligger decennier av arbete framför dem.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Nyhetsbrev

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Arkiv

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Särläkemedel mot NF1

En läkemedelssubstans mot den genetiska sjukdomen neurofibromatos 1 har klassats som särläkemedel av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Ny metod för terpensyntes

Kemister vid universitetet i Basel har utvecklat en syntesmetod för terpener som härmar naturens.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.272