23948sdkhjf

Säger upp hjärnsamarbete

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Amerikanska teknikuniversitetet MIT bryter samarbetet med ett start-upbolag som vill utveckla en metod att frysa ned och bevara hjärnor.

Bolagets målsättning på sikt är att på något sätt föra över innehållet till ett datalagringssystem för att uppnå en slags odödlighet. Nectome, som företaget heter, har lockat till sig ett flertal investerare, även US National Institutes of Mental Health (NIMH). 2017 fick bolaget 300 000 dollar i anslag för samarbete med en akademisk forskare vid MIT, neuroforskaren Edward Boyden.

Läs också: Odlar hjärnceller på två veckor

Nu kommer MIT med ett uttalande där man tar avstånd från bolaget och bland annat säger att man gör det: "...efter överväganden av de vetenskapliga premisserna och bolagets kommersiella planer, samt vissa offentliga uttalanden som gjorts".

Boyden som inte fått några pengar för sitt samarbete med Nectome fortsätter forska i sitt MIT-labb.

Som MIT påpekar är Nectomes slutliga löfte svårt att uppfylla. Forskningen idag kan inte ens peka ut vilka substanser i hjärnan som bygger upp våra minnen, än mindre hur vi kan spara dem. Även om man visste det är uppgiften att skapa artificiellt medvetande fortfarande science fiction.

Trots det och trots att Nectome befinner sig åratal från kliniska prövningar (även bolagets optimistiska tidslinje har bara 3D cellmodeller till 2025) har redan 25 personer betalat 10 000 dollar vardera för att få tidig tillgång till den eventuella tekniken. Eftersom Nectome har sagt att deras framtida tjänster kommer att fungera bäst om hjärnan kan bevaras medan den fortfarande befinner sig i en kropp, innebär det att deltagare måste erbjuda sig att bli "avlivade" (euthanized).

Målpopulationen är sjuka personer i livets slutskede, trots att vissa av köparna har varit rika, friska hoppfulla (inklusive entreprenören och riskkapitalisten Sam Altman).

I en kommentar säger hjärnforskaren Sten Linnarsson, Karolinska Institutet, till MIT Tech Review att "det är så oetiskt - jag kan inte säga hur oetiskt det är" Han fruktar att med en koppling till MIT skulle Nectome kunna orsaka att "vissa människor faktiskt skulle kunna ta livet av sig för att donera sina hjärnor".

På sin hemsida har Nectome lagt upp en kommentar med anledning av MITs avhopp.

Det finns idag företag som ferbjuder nedfrysningstjänster, efter döden, men inget av dem säger sig kunna väcka upp någon igen, ännu.

MIT kommenterar att den vetenskap som krävs för att klara Nectomes målsättning väcker intressanta frågor som forskarna hoppas kunna besvara. Troligen ligger decennier av arbete framför dem.

Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Perstorp säljer Capa

Specialkemikalieföretaget Perstorp kommer att sälja sin kaprolaktonverksamhet inklusive produktionssajten i Warrington.

Epilepsigener pekar mot ny behandling

I den största internationella studien i sitt slag har 11 nya gener kopplade till epilepsi upptäckts.

Cyclicor får ny vd

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en metod för att producera giftfria polymerer, plaster.

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Nyhetsbrev

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Arkiv

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ska tillverka åt cellterapiföretag

Prisas för industriell bioteknik

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.256