Säger upp hjärnsamarbete

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Amerikanska teknikuniversitetet MIT bryter samarbetet med ett start-upbolag som vill utveckla en metod att frysa ned och bevara hjärnor.

Bolagets målsättning på sikt är att på något sätt föra över innehållet till ett datalagringssystem för att uppnå en slags odödlighet. Nectome, som företaget heter, har lockat till sig ett flertal investerare, även US National Institutes of Mental Health (NIMH). 2017 fick bolaget 300 000 dollar i anslag för samarbete med en akademisk forskare vid MIT, neuroforskaren Edward Boyden.

Nu kommer MIT med ett uttalande där man tar avstånd från bolaget och bland annat säger att man gör det: "...efter överväganden av de vetenskapliga premisserna och bolagets kommersiella planer, samt vissa offentliga uttalanden som gjorts".

Boyden som inte fått några pengar för sitt samarbete med Nectome fortsätter forska i sitt MIT-labb.

Som MIT påpekar är Nectomes slutliga löfte svårt att uppfylla. Forskningen idag kan inte ens peka ut vilka substanser i hjärnan som bygger upp våra minnen, än mindre hur vi kan spara dem. Även om man visste det är uppgiften att skapa artificiellt medvetande fortfarande science fiction.

Trots det och trots att Nectome befinner sig åratal från kliniska prövningar (även bolagets optimistiska tidslinje har bara 3D cellmodeller till 2025) har redan 25 personer betalat 10 000 dollar vardera för att få tidig tillgång till den eventuella tekniken. Eftersom Nectome har sagt att deras framtida tjänster kommer att fungera bäst om hjärnan kan bevaras medan den fortfarande befinner sig i en kropp, innebär det att deltagare måste erbjuda sig att bli "avlivade" (euthanized).

Målpopulationen är sjuka personer i livets slutskede, trots att vissa av köparna har varit rika, friska hoppfulla (inklusive entreprenören och riskkapitalisten Sam Altman).

I en kommentar säger hjärnforskaren Sten Linnarsson, Karolinska Institutet, till MIT Tech Review att "det är så oetiskt - jag kan inte säga hur oetiskt det är" Han fruktar att med en koppling till MIT skulle Nectome kunna orsaka att "vissa människor faktiskt skulle kunna ta livet av sig för att donera sina hjärnor".

På sin hemsida har Nectome lagt upp en kommentar med anledning av MITs avhopp.

Det finns idag företag som ferbjuder nedfrysningstjänster, efter döden, men inget av dem säger sig kunna väcka upp någon igen, ännu.

MIT kommenterar att den vetenskap som krävs för att klara Nectomes målsättning väcker intressanta frågor som forskarna hoppas kunna besvara. Troligen ligger decennier av arbete framför dem.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127