23948sdkhjf

Färre kalorier bromsar åldrandet

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

En studie med personer som minskade kaloriintaget har funnit de starkaste bevisen hittills för att en sådan diet saktar ned människans metabolism.

Förhoppningarna handlar om att förbättra hälsan och även förlänga livet med en livsstil med färre kalorier eller en behandling som kan imitera de biologiska effekterna av matbegränsning.

Tidigare har man visat detta i studier på kortlivade djur som maskar, flugor och möss men det är betydligt svårare att utföra studier på människor och andra primater.

Den nu aktuella studien är en del av en multicenterstudie CALERIE (Comprehensive Assessment of Long term Effects of Reducing Intake of Energy) sponsrad av US National Institutes of Health.

Den randomiserade, kontrollerade studien har undersökt effekten av två års kalorirestriktion på metabolismen i drygt 200 friska, normalviktiga vuxna.

Studien som publicerades den 22 mars i Cell Metabolism har tittat på 53 deltagare rekryterade vid Pennington Biomedical Research Center i Baton Rouge, Louisiana. Här finns fyra av världens ca 20 metaboliska kammare, små förseglade rum som  minut för minut mäter mängden syre som går åt och mängden koldioxid som studieobjektet andas ut.

Det gör det möjligt att mäta hur de använder energi med stor precision. Förhållandet mellan de två gaserna kombinerat med analys av kvävehalten i urin anger om personen bränner fett, kolhydrater eller protein.

Försöksdeltagarna slumpades i två grupper; 34 personer i den ena gruppen minskade sitt kaloriintag med 15 procent. 19 personer i en kontrollgrupp åt som vanligt.

De som höll diet använde energi mycket effektivare under sömn, än kontrollgruppen och alla andra mätningar tydde på reducerad metabolism och minskade skador p g a åldrande.

Kalorirestriktion är känt sedan länge som ett sätt att förlänga livet hos olika arter och på 1990-talet kunder forskarvärlden börja identifiera de gener och biokemiska pathways som är involverade, dels hos C elegans, dels hos fruktflugan D melanogaster; det handlar bl a om insulinkänslighet och funktion hos mitokondrier.

Samma biokemiska vägar har identifierats hos apor och möss. Möss kan leva upp till 65 procent längre på diet än möss som får äta fritt.

En livslängdsstudie som verkligen kunde ge svar skulle behöva pågå i flera decennier, kommenterar fysiologen Leanne Redman, huvudförfattare till den senaste studien. CALERIE-studien pågick i två år och designades för att visa om kalorirestriktion för människor ger upphov till samma metabola, hormonella och genuttrycksförändringar som tros vara involverade i långsammare åldrande i andra arter vid kalorirestriktion under lång tid.

Få människor skulle vilja eller kunna hålla en sådan diet som deltagarna i studien men att förstå biologin gör det lättare för oss att ingripa, kommenterar Rozalyn Anderson, forskare i åldrande vid University of Wisconsin–Madison.

Metabolic Slowing and Reduced Oxidative Damage with Sustained Caloric Restriction Support the Rate of Living and Oxidative Damage Theories of Aging

Fasting: Molecular Mechanisms and Clinical Applications

 Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Nyhetsbrev

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Arkiv

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.176