Färre kalorier bromsar åldrandet

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

En studie med personer som minskade kaloriintaget har funnit de starkaste bevisen hittills för att en sådan diet saktar ned människans metabolism.

Förhoppningarna handlar om att förbättra hälsan och även förlänga livet med en livsstil med färre kalorier eller en behandling som kan imitera de biologiska effekterna av matbegränsning.

Tidigare har man visat detta i studier på kortlivade djur som maskar, flugor och möss men det är betydligt svårare att utföra studier på människor och andra primater.

Den nu aktuella studien är en del av en multicenterstudie CALERIE (Comprehensive Assessment of Long term Effects of Reducing Intake of Energy) sponsrad av US National Institutes of Health.

Den randomiserade, kontrollerade studien har undersökt effekten av två års kalorirestriktion på metabolismen i drygt 200 friska, normalviktiga vuxna.

Studien som publicerades den 22 mars i Cell Metabolism har tittat på 53 deltagare rekryterade vid Pennington Biomedical Research Center i Baton Rouge, Louisiana. Här finns fyra av världens ca 20 metaboliska kammare, små förseglade rum som  minut för minut mäter mängden syre som går åt och mängden koldioxid som studieobjektet andas ut.

Det gör det möjligt att mäta hur de använder energi med stor precision. Förhållandet mellan de två gaserna kombinerat med analys av kvävehalten i urin anger om personen bränner fett, kolhydrater eller protein.

Försöksdeltagarna slumpades i två grupper; 34 personer i den ena gruppen minskade sitt kaloriintag med 15 procent. 19 personer i en kontrollgrupp åt som vanligt.

De som höll diet använde energi mycket effektivare under sömn, än kontrollgruppen och alla andra mätningar tydde på reducerad metabolism och minskade skador p g a åldrande.

Kalorirestriktion är känt sedan länge som ett sätt att förlänga livet hos olika arter och på 1990-talet kunder forskarvärlden börja identifiera de gener och biokemiska pathways som är involverade, dels hos C elegans, dels hos fruktflugan D melanogaster; det handlar bl a om insulinkänslighet och funktion hos mitokondrier.

Samma biokemiska vägar har identifierats hos apor och möss. Möss kan leva upp till 65 procent längre på diet än möss som får äta fritt.

En livslängdsstudie som verkligen kunde ge svar skulle behöva pågå i flera decennier, kommenterar fysiologen Leanne Redman, huvudförfattare till den senaste studien. CALERIE-studien pågick i två år och designades för att visa om kalorirestriktion för människor ger upphov till samma metabola, hormonella och genuttrycksförändringar som tros vara involverade i långsammare åldrande i andra arter vid kalorirestriktion under lång tid.

Få människor skulle vilja eller kunna hålla en sådan diet som deltagarna i studien men att förstå biologin gör det lättare för oss att ingripa, kommenterar Rozalyn Anderson, forskare i åldrande vid University of Wisconsin–Madison.

Metabolic Slowing and Reduced Oxidative Damage with Sustained Caloric Restriction Support the Rate of Living and Oxidative Damage Theories of Aging

Fasting: Molecular Mechanisms and Clinical Applications

 Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Nyhetsbrev

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Arkiv

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.144