Färre kalorier bromsar åldrandet

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

En studie med personer som minskade kaloriintaget har funnit de starkaste bevisen hittills för att en sådan diet saktar ned människans metabolism.

Förhoppningarna handlar om att förbättra hälsan och även förlänga livet med en livsstil med färre kalorier eller en behandling som kan imitera de biologiska effekterna av matbegränsning.

Tidigare har man visat detta i studier på kortlivade djur som maskar, flugor och möss men det är betydligt svårare att utföra studier på människor och andra primater.

Den nu aktuella studien är en del av en multicenterstudie CALERIE (Comprehensive Assessment of Long term Effects of Reducing Intake of Energy) sponsrad av US National Institutes of Health.

Den randomiserade, kontrollerade studien har undersökt effekten av två års kalorirestriktion på metabolismen i drygt 200 friska, normalviktiga vuxna.

Studien som publicerades den 22 mars i Cell Metabolism har tittat på 53 deltagare rekryterade vid Pennington Biomedical Research Center i Baton Rouge, Louisiana. Här finns fyra av världens ca 20 metaboliska kammare, små förseglade rum som  minut för minut mäter mängden syre som går åt och mängden koldioxid som studieobjektet andas ut.

Det gör det möjligt att mäta hur de använder energi med stor precision. Förhållandet mellan de två gaserna kombinerat med analys av kvävehalten i urin anger om personen bränner fett, kolhydrater eller protein.

Försöksdeltagarna slumpades i två grupper; 34 personer i den ena gruppen minskade sitt kaloriintag med 15 procent. 19 personer i en kontrollgrupp åt som vanligt.

De som höll diet använde energi mycket effektivare under sömn, än kontrollgruppen och alla andra mätningar tydde på reducerad metabolism och minskade skador p g a åldrande.

Kalorirestriktion är känt sedan länge som ett sätt att förlänga livet hos olika arter och på 1990-talet kunder forskarvärlden börja identifiera de gener och biokemiska pathways som är involverade, dels hos C elegans, dels hos fruktflugan D melanogaster; det handlar bl a om insulinkänslighet och funktion hos mitokondrier.

Samma biokemiska vägar har identifierats hos apor och möss. Möss kan leva upp till 65 procent längre på diet än möss som får äta fritt.

En livslängdsstudie som verkligen kunde ge svar skulle behöva pågå i flera decennier, kommenterar fysiologen Leanne Redman, huvudförfattare till den senaste studien. CALERIE-studien pågick i två år och designades för att visa om kalorirestriktion för människor ger upphov till samma metabola, hormonella och genuttrycksförändringar som tros vara involverade i långsammare åldrande i andra arter vid kalorirestriktion under lång tid.

Få människor skulle vilja eller kunna hålla en sådan diet som deltagarna i studien men att förstå biologin gör det lättare för oss att ingripa, kommenterar Rozalyn Anderson, forskare i åldrande vid University of Wisconsin–Madison.

Metabolic Slowing and Reduced Oxidative Damage with Sustained Caloric Restriction Support the Rate of Living and Oxidative Damage Theories of Aging

Fasting: Molecular Mechanisms and Clinical Applications

 Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Nyhetsbrev

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Arkiv

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Innovatörer och läkemedelschefer till IVA

"Mer plast än fisk i haven"

En ny rapport från WWF visar att koncentrationen av plastskräp är högst i världen i Medelhavet.

Skalbagge lyfter dieselmotorn

Skalbaggen har inspirerat forskare vid LTH att utveckla ny teknik för NOx-reduktion i dieselmotorer.

Skänker 1 000 timmar rådgivning

Tandimplantat av titan kan ge inflammation

Titan kan frisättas från tandimplantat och i kombination med bakterier orsaka svåra inflammationer som leder till skador i käkbenet. Men det går att påverka riskerna.

Nytt kunskapscentrum för läkemedel

Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att inrätta ett kunskapscentrum för läkemedels miljöeffekter.

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Startar utveckling av cannabinoidplåster

Ny vd på Inhalation Sciences

Hon tar över i Stockholm

Ny chef för Bolidens gruvor

Hållbarhetschef för Norden

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.163