23948sdkhjf

Färre kalorier bromsar åldrandet

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

En studie med personer som minskade kaloriintaget har funnit de starkaste bevisen hittills för att en sådan diet saktar ned människans metabolism.

Förhoppningarna handlar om att förbättra hälsan och även förlänga livet med en livsstil med färre kalorier eller en behandling som kan imitera de biologiska effekterna av matbegränsning.

Tidigare har man visat detta i studier på kortlivade djur som maskar, flugor och möss men det är betydligt svårare att utföra studier på människor och andra primater.

Den nu aktuella studien är en del av en multicenterstudie CALERIE (Comprehensive Assessment of Long term Effects of Reducing Intake of Energy) sponsrad av US National Institutes of Health.

Den randomiserade, kontrollerade studien har undersökt effekten av två års kalorirestriktion på metabolismen i drygt 200 friska, normalviktiga vuxna.

Studien som publicerades den 22 mars i Cell Metabolism har tittat på 53 deltagare rekryterade vid Pennington Biomedical Research Center i Baton Rouge, Louisiana. Här finns fyra av världens ca 20 metaboliska kammare, små förseglade rum som  minut för minut mäter mängden syre som går åt och mängden koldioxid som studieobjektet andas ut.

Det gör det möjligt att mäta hur de använder energi med stor precision. Förhållandet mellan de två gaserna kombinerat med analys av kvävehalten i urin anger om personen bränner fett, kolhydrater eller protein.

Försöksdeltagarna slumpades i två grupper; 34 personer i den ena gruppen minskade sitt kaloriintag med 15 procent. 19 personer i en kontrollgrupp åt som vanligt.

De som höll diet använde energi mycket effektivare under sömn, än kontrollgruppen och alla andra mätningar tydde på reducerad metabolism och minskade skador p g a åldrande.

Kalorirestriktion är känt sedan länge som ett sätt att förlänga livet hos olika arter och på 1990-talet kunder forskarvärlden börja identifiera de gener och biokemiska pathways som är involverade, dels hos C elegans, dels hos fruktflugan D melanogaster; det handlar bl a om insulinkänslighet och funktion hos mitokondrier.

Samma biokemiska vägar har identifierats hos apor och möss. Möss kan leva upp till 65 procent längre på diet än möss som får äta fritt.

En livslängdsstudie som verkligen kunde ge svar skulle behöva pågå i flera decennier, kommenterar fysiologen Leanne Redman, huvudförfattare till den senaste studien. CALERIE-studien pågick i två år och designades för att visa om kalorirestriktion för människor ger upphov till samma metabola, hormonella och genuttrycksförändringar som tros vara involverade i långsammare åldrande i andra arter vid kalorirestriktion under lång tid.

Få människor skulle vilja eller kunna hålla en sådan diet som deltagarna i studien men att förstå biologin gör det lättare för oss att ingripa, kommenterar Rozalyn Anderson, forskare i åldrande vid University of Wisconsin–Madison.

Metabolic Slowing and Reduced Oxidative Damage with Sustained Caloric Restriction Support the Rate of Living and Oxidative Damage Theories of Aging

Fasting: Molecular Mechanisms and Clinical Applications

 

Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Perstorp säljer Capa

Specialkemikalieföretaget Perstorp kommer att sälja sin kaprolaktonverksamhet inklusive produktionssajten i Warrington.

Epilepsigener pekar mot ny behandling

I den största internationella studien i sitt slag har 11 nya gener kopplade till epilepsi upptäckts.

Cyclicor får ny vd

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en metod för att producera giftfria polymerer, plaster.

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Nyhetsbrev

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Arkiv

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ska tillverka åt cellterapiföretag

Prisas för industriell bioteknik

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.19