Färre kalorier bromsar åldrandet

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

En studie med personer som minskade kaloriintaget har funnit de starkaste bevisen hittills för att en sådan diet saktar ned människans metabolism.

Förhoppningarna handlar om att förbättra hälsan och även förlänga livet med en livsstil med färre kalorier eller en behandling som kan imitera de biologiska effekterna av matbegränsning.

Tidigare har man visat detta i studier på kortlivade djur som maskar, flugor och möss men det är betydligt svårare att utföra studier på människor och andra primater.

Den nu aktuella studien är en del av en multicenterstudie CALERIE (Comprehensive Assessment of Long term Effects of Reducing Intake of Energy) sponsrad av US National Institutes of Health.

Den randomiserade, kontrollerade studien har undersökt effekten av två års kalorirestriktion på metabolismen i drygt 200 friska, normalviktiga vuxna.

Studien som publicerades den 22 mars i Cell Metabolism har tittat på 53 deltagare rekryterade vid Pennington Biomedical Research Center i Baton Rouge, Louisiana. Här finns fyra av världens ca 20 metaboliska kammare, små förseglade rum som  minut för minut mäter mängden syre som går åt och mängden koldioxid som studieobjektet andas ut.

Det gör det möjligt att mäta hur de använder energi med stor precision. Förhållandet mellan de två gaserna kombinerat med analys av kvävehalten i urin anger om personen bränner fett, kolhydrater eller protein.

Försöksdeltagarna slumpades i två grupper; 34 personer i den ena gruppen minskade sitt kaloriintag med 15 procent. 19 personer i en kontrollgrupp åt som vanligt.

De som höll diet använde energi mycket effektivare under sömn, än kontrollgruppen och alla andra mätningar tydde på reducerad metabolism och minskade skador p g a åldrande.

Kalorirestriktion är känt sedan länge som ett sätt att förlänga livet hos olika arter och på 1990-talet kunder forskarvärlden börja identifiera de gener och biokemiska pathways som är involverade, dels hos C elegans, dels hos fruktflugan D melanogaster; det handlar bl a om insulinkänslighet och funktion hos mitokondrier.

Samma biokemiska vägar har identifierats hos apor och möss. Möss kan leva upp till 65 procent längre på diet än möss som får äta fritt.

En livslängdsstudie som verkligen kunde ge svar skulle behöva pågå i flera decennier, kommenterar fysiologen Leanne Redman, huvudförfattare till den senaste studien. CALERIE-studien pågick i två år och designades för att visa om kalorirestriktion för människor ger upphov till samma metabola, hormonella och genuttrycksförändringar som tros vara involverade i långsammare åldrande i andra arter vid kalorirestriktion under lång tid.

Få människor skulle vilja eller kunna hålla en sådan diet som deltagarna i studien men att förstå biologin gör det lättare för oss att ingripa, kommenterar Rozalyn Anderson, forskare i åldrande vid University of Wisconsin–Madison.

Metabolic Slowing and Reduced Oxidative Damage with Sustained Caloric Restriction Support the Rate of Living and Oxidative Damage Theories of Aging

Fasting: Molecular Mechanisms and Clinical Applications

 Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny prorektor utsedd

Två svenska bidrag i final

Finalisterna i AkzoNobels tävling Imagine Chemistry är nu klara. Av de 20 är två svenska.

Diamanter avslöjar försvunnen planet

Forskare tror nu att man har bevis för att solsystemet i sin tidiga fas innehöll fler planeter.

Grönt te utvärderat

EFSA, EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, har utvärderat säkerheten hos katekiner från grönt te i olika livsmedel efter oro för leverskador.

Etikprövningsutredning sågas

Etikprövningsutredningens förslag får helt underkänt av Kungl. Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Ny superdator för svenska forskare

Nyhetsbrev

Brist på biomedicinska analytiker väntar

Arkiv

Åderförkalkning liknar cancer

Ny forskning visar att ämnesomsättningen hos inflammerade, instabila plack skiljer sig från stabila plack men liknar den hos cancerceller.

Diagnostikbolag satsar stort

Empe Diagnostics vid Karolinska Science Park reser nytt kapital för att lansera ett snabbtest för diagnos och resistensbestämning av tuberkulos.

Grafenspikar dödar bakterier

En minimal spikmatta av grafen blir ett dödligt vapen som skär sönder bakterier. På så sätt motverkas infektioner vid exempelvis implantatkirurgi.

Mossa snabbrenar arsenikvatten

En mossa som kan ta bort arsenik från förorenat vatten har upptäckts av forskare vid Stockholms universitet.

Årets Göran Gustafssonpristagare utsedda

Fem unga forskare prisas för enastående forskning och får 4,5 miljoner i forskningsanslag, samt ett personligt pris på 250 000 kronor.

Hanöbukten mår dåligt

Magra torskar, sjuka skrubbskäddor och överdödlighet hos ejderungar är tydliga tecken på att ekosystemet i Hanöbukten inte är i balans.

Konferens om precisionsmedicin lockade många

Årets upplaga av ”The future of Swedish and Danish life science” med det brännande aktuella ämnet ”precisionsmedicin och big data” drog runt 300 deltagare.

Renare luft ger oss ett år till

Invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lever i genomsnitt ett år längre idag än för 25 år sedan tack vare minskade luftföroreningar från vägtrafiken.

Bly i små billiga plastprylar

Kemikalieinspektionen har granskat innehållet av kemikalier i små varor som barn kan stoppa i munnen, bland annat mobilfodral, prydnadssaker och hemelektronik.

Vetenskapens skatter visas

Det japanska kejsarparet ska inviga en utställning i Tokyo på temat konst och vetenskap med skatter från Gustavianum.

Genetik kan ligga bakom sockertolerans

Trots sötsug och kolhydratkonsumtion kan personer som har två kopior av genen FGF21 vara smala, enligt en ny studie i Cell Reports som har inkluderat 451,099 personer.

Drygt sex miljarder för stockholmsbolag

Amerikanska bolaget Alexion har lagt ett bud på stockholmsbaserade Wilson Therapeutics som utvecklar nya läkemedel för patienter med ovanliga kopparrelaterade sjukdomar.

Siktar på börsen

Årsringar kan ge säkrare klimatprognoser

Tio ERC-anslag till svenska forskare

Europeiska forskningsrådet ERC meddelar att de delar ut motsvarande 653 miljoner euro till totalt 269 seniora forskare. Tio forskare vid svenska universitet får anslag.

Ny antibiotika med ny mekanism

Ett internationellt forskarlag tillsammans med ett franskt bioteknikbolag rapporterar resultat om en ny klass antibiotika.

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

GSK tar över receptfritt

Stora kliv för A1M pharma

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

SenzaGen tecknar USA-avtal

Dansk till AkzoNobels styrelse

20 000 dör av fel med mediciner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.143