Djurförsöksstatistik för 2016

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Statistiken över antal användningar av försöksdjur i Sverige under 2016 har publicerats av Jordbruksverket.

Varje år samlar Jordbruksverket in statistik över antal användningar av försöksdjur som skett i Sverige under föregående år. Användningen av försöksdjur rapporteras också till EU-kommissionen och Europarådet.

Läs också: Immunteknolog får Nytänkaren

Djurförsöken ökade 2016 jämfört med 2015, men är lägre än siffrorna för 2014. Andelen djur som utsatts för högsta svårhetsgraden av lidande ökade 2016, från 7 % under 2014 och 2015, till 8 % under 2016.

”Vi hoppas att 2016 var ett undantag och att trenden mot färre djurförsök håller i sig framöver. Den detaljerade statistik som finns idag gör det möjligt för oss att rikta våra forskningsanslag och vi kommer nu att se över vad vi kan göra. Forskningen vi stödjer ersätter också plågsamma djurförsök som görs i andra länder, t ex för att testa kemikalier,” kommenterar Carina Franzén, kanslichef på Forska Utan Djurförsök i ett pressmeddelande.

Forska Utan Djurförsök är en givarfinansierad forskningsstiftelse som grundades 1964 för att stödja forskning som leder till att djurförsök ersätts med moderna djurfria forskningsmetoder.

EU:s definition av försöksdjur omfattar enbart de djur som utsatts för något slags ingrepp. Sverige har en bredare definition och räknar djur som använts i djurförsök oavsett lidande.

För 2016 rapporterades det in 350 664 användningar av försöksdjur enligt EU:s definition och 7 029 041 försöksdjur enligt den svenska definitionen.

Den största skillnaden i antal beror på att Sverige räknar med de fiskar och bläckfiskar som fångats i provfiske eller märkts, vilket under 2016 var 6 568 944 djur.

Av ca 350 000 användningar av försöksdjur enligt EU:s definition var 75% möss; de flesta användningarna skedde inom grundforskning (81%), följt av translationell och tillämpad forskning (14%).

Grundforskningen handlade främst om nervsystemet (18%), immunsystemet (15%) och hjärt-kärlsystemet, blodet och lymfsystemet (14%).

De flesta användningar (58%) har rapporterats som måttlig svårhetsgrad och de flesta användningar har skett på djur som var genetiskt modifierade utan skadlig fenotyp (52%).

Även om antalet inrapporterade användningar av försöksdjur enligt EU:s definition var omkring 90 000 fler 2016 än 2015 har antalet varit relativt konstant sedan 1993. Däremot har antalet försöksdjur utöver EU:s definition (provfiske och fiskmärkning undantagna) generellt sett minskat de senaste åren.

Länk till Jordbruksverkets rapportHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Nyhetsbrev

Professor i kemilärande hedersdoktor

Arkiv
Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Innovatörer och läkemedelschefer till IVA

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Startar utveckling av cannabinoidplåster

Ny vd på Inhalation Sciences

Hon tar över i Stockholm

Ny chef för Bolidens gruvor

Hållbarhetschef för Norden

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.353