23948sdkhjf

Samarbete om grön vätgas

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

AkzoNobel Specialty Chemicals i samarbete med RISE, Södra och BillerudKorsnäs ska utforska möjligheterna att producera grön vätgas och elektrobränslen med förnybar elektricitet.

Projektet får också stöd av Energimyndigheten.

Läs också: Tufft ta vetenskapen till politiken

Att konvertera överskottselektricitet till grön vätgas eller elektrobränslen (syntiska bränslen baserade på elektricitet, vatten och koldioxid) innebär en möjlighet att jämna ut variationerna i tillgång och efterfrågan på elektricitet från förnybraa källor, inklusive vind- och solkraft.

AkzoNobel är en stor elkonsument i Sverige och kommer att bidra med sin kompetens inom elektrokemi i samarbetet.

"Sverige har som mål att ha 100 procent förnybar elproduktion till 2040, huvudsakligen genom att öka mängden vind- och solkraft. Då måste samhället kunna hantera fluktiationerna i eltillgång. Samtidigt innebär storskalig tillgång på förnybar el nya möjligheter", kommenterar Anna-Karin Jannasch, områdesansvarig för Industriell tranformering vid RISE.

"Intresset för vätgas för energiändamål och i processindustrin har vuxit på senare år och RISE vill se till att Sverige behåller sin internationella konkurrenskraft samtidigt som vi bidrar hållbar utveckling och det här projektet är ett bra exempel på hur vi jobbar som en innovationspartner till industrin."

"För att verkligen driva förändring i industrin och samhället måste det till samarbeten med likasinnade företag inom och utanför värdekedjan", kommenterar Emma Ringström, hållbarhetschef, AkzoNobel Specialty Chemicals.'

Tidigare i år startade AkzoNobel Specialty Chemicals och holländska Gasunie ett samarbete inom storskalig omvandling av el till väte via elektrolys. Planen är att använde en 20 megawatt elektrolysenhet, den största i Europa och produktionskapacieteten 3 000 ton vätgas per år.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Nyhetsbrev

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Arkiv

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.268