Ny vd för Sinntaxis

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Förre vdn för BioInvent och Probi har utsetts till vd för nystartade Sinntaxis.

Sinntaxis är ett nystartat (2017) bolag i Lund som ska ta fram ett helt nytt läkemedel för återhämtning efter stroke. Nu blir ny vd Michael Oredsson med erfarenhet från betydligt större bolag. Han lämnade vd-posten för Bioinvent i höstas.

Ny styrelseordförande är Lars Grundemar, med erfarenhet från läkemedelsindustrin.

Bolagets verksamhet bygger på forskning i Tadeusz Wielochs forskargrupp vid Laboratoriet för Experimentell Hjärnforskning, Lunds universitet. I dag finns det inget läkemedel för att reparera hjärnan hos strokepatienter som har fått allvarliga hjärnskador. De är hänvisade till rehabilitering för att få tillbaka något av sin förmåga i rörelse och tal.

Lundaforskarna har upptäckt en mekanism i hjärnan som kan stimulera de friska delarna av hjärnan att ta över funktioner som patienter har förlorat vid en stroke. De har i djurförsök visat att djuren kan få tillbaka en del av sin rörlighet även om läkemedelsbehandlingen påbörjas upp till en vecka efter stroken.

"Sinntaxis är ett av de mest spännande företag som startats i Lund på senare år, och Tadeusz Wieloch är en internationellt erkänd forskare inom området, sedan 80-talet. Han har identifierat en klass molekyler som redan har testats på människor, vilket kan möjliggöra en direkt överföring till klinisk utveckling i fas II och komma snabbare fram till färdigt läkemedel", kommenterar Michael Oredsson i ett pressmeddelande.

"Vi har hittat en grupp av småmolekyler som kan stimulera hjärnans reparation även om behandlingen sätts in flera dagar efter stroken. Läkemedlet ska ges i samband med t ex sjukgymnastik och kommer att förbättra rehabiliteringen", kommenterar Tadeusz Wieloch.

Sinntaxis grundades av forskarna Tadeusz Wieloch, Roger Olsson, Carin Sjölund, Karsten Ruscher och Kerstin Beirup tillsammans med LU Holding.

Michael Oredsson föreslås också som ny styrelseordförande i Immunicum AB, inför årsstämman.

Nuvarande styrelseordförande Agneta Edberg har meddelat att hon avböjt omval.

Mer om: Oredsson | Sinntaxi


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Nöjda kemister på nationellt kemimöte

Närmare 500 deltagare kom till det första nationella kemimötet i Lund som slutade på onsdagen.

Lennart Nilssonpriset till mikroskopist

Biokonstnären och forskaren Thomas Deerinck är 2018 års vinnare av Lennart Nilsson Award.

Ny skyddsmekanism mot fria syreradikaler

Forskare vid Stockholms universitet och universitetet i Bern har upptäckt ett nytt protein, i bakterier, som elegant omvandlar superoxid direkt till syre.

Svensk-dansk framgång

I konkurrens med drygt 100 andra EU-finansierade projekt har det svensk-danska projektet ReproUnion gått vidare till final.

Hon får KTHs stora pris

Kemiprofessorn och världsledande batteriforskaren Kristina Edström får KTHs stora pris 2018.

Nyhetsbrev

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Arkiv

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146