Kroppens ”sockertermostat” identifierad

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Det är de Langerhanska öarna i bukspottkörteln som har det övergripande ansvaret för regleringen av våra blodsockervärden.

Det rapporterar forskare vid bland annat Karolinska Institutet i tidskriften Cell Metabolism.

Läs också: Byggstart för ESS Campus

Det som anses vara normal sockerkoncentration i blodet varierar mellan djurarter. Exakt hur detta styrs är okänt men man vet att regleringen involverar flera olika organ.

"Vi ville testa om det finns ett övergripande organ som reglerar blodsockerkoncentrationen inom det snäva intervall som gäller för olika djurarter under normala betingelser. Hypotesen var att regleringen styrs från de Langerhanska öarna i bukspottkörteln", kommenterar försteförfattare Rayner Rodriguez-Diaz i ett pressmeddelande. Han är forskare vid University of Miami Miller School of Medicine, USA och Karolinska Institutet.

För att testa hypotesen transplanterade forskarna Langerhanska öar från olika djurarter, inklusive människa, till friska och diabetiska möss.

"Vi fann att de transplanterade Langerhanska öarna överförde blodsockerregleringen från de djurarter de kom ifrån. Det tyder på att det är de Langerhanska öarna som har det övergripande ansvaret för att reglera blodsockerkoncentrationen; de fungerar som “sockertermostater”, kommenterar Per-Olof Berggren, professor vid Rolf Luft Forskningscentrum för Diabetes och Endokrinologi och huvudansvarig för studien.

En intressant upptäckt var att de celler som frisätter hormonet glukagon i de Langerhanska öarna har en avgörande betydelse för regleringen av de insulinproducerande cellerna hos människa och därmed blodsockerregleringen, men inte hos möss.

"Det understryker vikten av att studera blodsockerreglering med humana Langerhanska öar. Dessutom visar våra resultat att det inte räcker att transplantera bara insulinproducerande celler till diabetespatienter. Man måste transplantera hela Langerhanska öar med alla celltyper", säger Alejandro Caicedo, forskare vid University of Miami Miller School of Medicine.

För att i framtiden kunna bota diabetes med stamceller krävs alltså konstgjorda Langerhanska öar som kan transplanteras.

"Man bör också tänka sig för när man behandlar diabetespatienter med läkemedel av typen glukagonreceptor-antagonister eftersom de direkt kan påverka de Langerhanska öarnas sockerreglerande förmåga", säger Per-Olof Berggren.

Forskningen finansierades av Diabetes Research Institute Foundation (DRIF), National Institutes of Health (NIH), American Diabetes Association, Diabetesförbundet, Vetenskapsrådet, Novo Nordisk Fonden, Familjen Erling-Perssons Stiftelse, Strategiska forskningsprogrammet i diabetes vid Karolinska Institutet, Europeiska forskningsrådet (ERC), Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, försäkringsbolaget Skandia, Diabetes and Wellness Foundation, Berth von Kantzows stiftelse, och Stichting af Jochnick Foundation.

Artikel: Paracrine interactions within the pancreatic islet determine the glycemic set point. Cell Metabolism 

Mer om: diabetes | forskning


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Pregnancy test for cows

A simple method for establishing when cows are ovulating, and when inseminations have been successful, promises to save money for farmers.

Ny vd för Sinntaxis

Förre vdn för BioInvent och Probi har utsetts till vd för nystartade Sinntaxis.

Vind i seglen för Saga

Saga Diagnostics har fått 10,5 miljoner kronor i såddfinansiering från internationella investerare.

Hon ska marknadsföra stamceller

Ny rapport kartlägger svensk precisonsmedicin

Branschorganisationen SwedenBio har kartlagt de svenska företagen inom precisionsmedicin i en ny rapport.

1

Snittsvensken inte särskilt svensk

35,1% av den genomsnittliga svensken kommer från länder och regioner utanför Skandinavien

Nyhetsbrev

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

Arkiv

Debatt: Industrin skriker efter kompetens

Svensk industri går för högtryck, men den skriker efter kvalificerad arbetskraft.

SenzaGen tecknar USA-avtal

Miljömärkningar tuffare än lagstiftningen

Miljömärkningar av konsumentvaror som kläder och hemelektronik omfattar i dag hundratals kemiska ämnen som inte är reglerade i lagstiftningen

Kroppens ”sockertermostat” identifierad

Det är de Langerhanska öarna i bukspottkörteln som har det övergripande ansvaret för regleringen av våra blodsockervärden.

Sköljmedel av socker

En process för att utvinna byggstenarna (aminer) till textila sköljmedel har utvecklats av forskare vid KU Leuven i Belgien.

Värvar affärsrådgivare

Licens för ny drug delivery-teknologi

Dansk till AkzoNobels styrelse

Miljövänligaste pappmuggen

Hur ska engångsmuggar av papper för heta drycker tas om hand för att det ska bli mest hållbart? Återvinnas, förbrännas eller komposteras?

Nya svenska skrivregler för kemi

Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott har uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Designing membrane-like surfaces and virus detectors

Scientists at Biofilms – Research Centre for Biointerfaces at Malmö University – have developed molecule-thin films that mimic the behaviour of living cell membranes.

Open access-publicering kostsamt

Det är forskaren själv, ofta via skattefinansierade anslag, som måste betala för publicering av sina vetenskapliga resultat enligt open access.

Påverkar immunförsvaret mest

Totalt förbud möjligt

Enligt en ny riskbedömning från EFSA Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet utgör neonikotinoider en allvarlig risk för alla bin.

100 städer minst 70 procent förnybara

Drygt 100 städer runt om i världen rapporterar att de får majoriteten av sin elektricitet från förnybara källor.

20 000 dör av fel med mediciner

Skalbagge designar gift

Koffein biomarkör för parkinsons

Metabogen får diabetespatent i USA

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.285