Totalt förbud möjligt

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Enligt en ny riskbedömning från EFSA Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet utgör neonikotinoider en allvarlig risk för alla bin.

Världens mest använda insekticid utgör en allvarlig risk för båda tama och vilda bin och även humlor, visar en ny riskbedöming från EFSA. Slutsatsen baseras på analys av drygt 1500 studier.

Neonikotinoider är nervskadande substanser som påverkar minnet hos bin och humlor och bl a reducerar antalet drottningar.

Jose Tarazona, chef för pesticidenheten vid EFSA: "Tillgängligheten till så mycket data har möjliggjort väldigt detaljerade slutsatser. Det finns variationer i slutsatserna och vissa lägre risker har identifierats men generellt har riskerna för tre olika typer av bin som vi har bedömt, kunnat bekräftas."

Läs också: Tveksamhet inför tillsats

Humlor och solitärbin ingår i bedömningen för första gången. Den visar också att hög risk inte beror på användning i icke blommande grödor som vete, utan på generell kontaminering av jord och vatten som sedan tas upp av vilda blommor eller följdgrödor.

I en nyligen genomförd studie på honungsprover framgår att neonikotinoider hittas globalt i honung.

En talesperson för Syngenta som tillverkar neonikotinoider säger till tidningen the Guardian: "Efsa fortsätter, sorgligt nog att förlita sig på ett dokument (bee risk guidance) som är alltför konservativt, extremt opraktiskt och som skulle leda till ett förbud mot de flesta om inte alla insekticider, även ekologiska produkter".

Efsas första riskbedömning i januari 2013 fann "oacceptabla" risker för bin från neonikotinoider och ledde i april samma år till ett tillfälligt förbud mot tre av de mest använda produkterna i blommande grödor, främst raps. Förbudet har tolkats olika i olika länder.

Bin och andra pollinerande insekter pollinerar tre fjärdedelar av alla grödor. De kraftigt sjunkande antalen insekter de senaste åren har skyllts på sjukdom, bortfall av blomrika miljöer och utbredd användning av neonikotinoider.

I en nyligen publicerad studie framgick att 75 procent av alla flygande insekter har försvunnit i Tyskland.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Pregnancy test for cows

A simple method for establishing when cows are ovulating, and when inseminations have been successful, promises to save money for farmers.

Ny vd för Sinntaxis

Förre vdn för BioInvent och Probi har utsetts till vd för nystartade Sinntaxis.

Vind i seglen för Saga

Saga Diagnostics har fått 10,5 miljoner kronor i såddfinansiering från internationella investerare.

Hon ska marknadsföra stamceller

Ny rapport kartlägger svensk precisonsmedicin

Branschorganisationen SwedenBio har kartlagt de svenska företagen inom precisionsmedicin i en ny rapport.

1

Snittsvensken inte särskilt svensk

35,1% av den genomsnittliga svensken kommer från länder och regioner utanför Skandinavien

Nyhetsbrev

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

Arkiv

Debatt: Industrin skriker efter kompetens

Svensk industri går för högtryck, men den skriker efter kvalificerad arbetskraft.

SenzaGen tecknar USA-avtal

Miljömärkningar tuffare än lagstiftningen

Miljömärkningar av konsumentvaror som kläder och hemelektronik omfattar i dag hundratals kemiska ämnen som inte är reglerade i lagstiftningen

Kroppens ”sockertermostat” identifierad

Det är de Langerhanska öarna i bukspottkörteln som har det övergripande ansvaret för regleringen av våra blodsockervärden.

Sköljmedel av socker

En process för att utvinna byggstenarna (aminer) till textila sköljmedel har utvecklats av forskare vid KU Leuven i Belgien.

Värvar affärsrådgivare

Licens för ny drug delivery-teknologi

Dansk till AkzoNobels styrelse

Miljövänligaste pappmuggen

Hur ska engångsmuggar av papper för heta drycker tas om hand för att det ska bli mest hållbart? Återvinnas, förbrännas eller komposteras?

Nya svenska skrivregler för kemi

Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott har uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Designing membrane-like surfaces and virus detectors

Scientists at Biofilms – Research Centre for Biointerfaces at Malmö University – have developed molecule-thin films that mimic the behaviour of living cell membranes.

Open access-publicering kostsamt

Det är forskaren själv, ofta via skattefinansierade anslag, som måste betala för publicering av sina vetenskapliga resultat enligt open access.

Påverkar immunförsvaret mest

Totalt förbud möjligt

Enligt en ny riskbedömning från EFSA Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet utgör neonikotinoider en allvarlig risk för alla bin.

100 städer minst 70 procent förnybara

Drygt 100 städer runt om i världen rapporterar att de får majoriteten av sin elektricitet från förnybara källor.

20 000 dör av fel med mediciner

Skalbagge designar gift

Koffein biomarkör för parkinsons

Metabogen får diabetespatent i USA

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15