Totalt förbud möjligt

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Enligt en ny riskbedömning från EFSA Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet utgör neonikotinoider en allvarlig risk för alla bin.

Världens mest använda insekticid utgör en allvarlig risk för båda tama och vilda bin och även humlor, visar en ny riskbedöming från EFSA. Slutsatsen baseras på analys av drygt 1500 studier.

Neonikotinoider är nervskadande substanser som påverkar minnet hos bin och humlor och bl a reducerar antalet drottningar.

Jose Tarazona, chef för pesticidenheten vid EFSA: "Tillgängligheten till så mycket data har möjliggjort väldigt detaljerade slutsatser. Det finns variationer i slutsatserna och vissa lägre risker har identifierats men generellt har riskerna för tre olika typer av bin som vi har bedömt, kunnat bekräftas."

Läs också: Stopp för neonikotinoider utomhus

Humlor och solitärbin ingår i bedömningen för första gången. Den visar också att hög risk inte beror på användning i icke blommande grödor som vete, utan på generell kontaminering av jord och vatten som sedan tas upp av vilda blommor eller följdgrödor.

I en nyligen genomförd studie på honungsprover framgår att neonikotinoider hittas globalt i honung.

En talesperson för Syngenta som tillverkar neonikotinoider säger till tidningen the Guardian: "Efsa fortsätter, sorgligt nog att förlita sig på ett dokument (bee risk guidance) som är alltför konservativt, extremt opraktiskt och som skulle leda till ett förbud mot de flesta om inte alla insekticider, även ekologiska produkter".

Efsas första riskbedömning i januari 2013 fann "oacceptabla" risker för bin från neonikotinoider och ledde i april samma år till ett tillfälligt förbud mot tre av de mest använda produkterna i blommande grödor, främst raps. Förbudet har tolkats olika i olika länder.

Bin och andra pollinerande insekter pollinerar tre fjärdedelar av alla grödor. De kraftigt sjunkande antalen insekter de senaste åren har skyllts på sjukdom, bortfall av blomrika miljöer och utbredd användning av neonikotinoider.

I en nyligen publicerad studie framgick att 75 procent av alla flygande insekter har försvunnit i Tyskland.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Nyhetsbrev

Ny nod för life science och livsmedel

Arkiv

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Särläkemedel mot NF1

En läkemedelssubstans mot den genetiska sjukdomen neurofibromatos 1 har klassats som särläkemedel av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.12