23948sdkhjf

Totalt förbud möjligt

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Enligt en ny riskbedömning från EFSA Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet utgör neonikotinoider en allvarlig risk för alla bin.

Världens mest använda insekticid utgör en allvarlig risk för båda tama och vilda bin och även humlor, visar en ny riskbedöming från EFSA. Slutsatsen baseras på analys av drygt 1500 studier.

Neonikotinoider är nervskadande substanser som påverkar minnet hos bin och humlor och bl a reducerar antalet drottningar.

Jose Tarazona, chef för pesticidenheten vid EFSA: "Tillgängligheten till så mycket data har möjliggjort väldigt detaljerade slutsatser. Det finns variationer i slutsatserna och vissa lägre risker har identifierats men generellt har riskerna för tre olika typer av bin som vi har bedömt, kunnat bekräftas."

Läs också: Stopp för neonikotinoider utomhus

Humlor och solitärbin ingår i bedömningen för första gången. Den visar också att hög risk inte beror på användning i icke blommande grödor som vete, utan på generell kontaminering av jord och vatten som sedan tas upp av vilda blommor eller följdgrödor.

I en nyligen genomförd studie på honungsprover framgår att neonikotinoider hittas globalt i honung.

En talesperson för Syngenta som tillverkar neonikotinoider säger till tidningen the Guardian: "Efsa fortsätter, sorgligt nog att förlita sig på ett dokument (bee risk guidance) som är alltför konservativt, extremt opraktiskt och som skulle leda till ett förbud mot de flesta om inte alla insekticider, även ekologiska produkter".

Efsas första riskbedömning i januari 2013 fann "oacceptabla" risker för bin från neonikotinoider och ledde i april samma år till ett tillfälligt förbud mot tre av de mest använda produkterna i blommande grödor, främst raps. Förbudet har tolkats olika i olika länder.

Bin och andra pollinerande insekter pollinerar tre fjärdedelar av alla grödor. De kraftigt sjunkande antalen insekter de senaste åren har skyllts på sjukdom, bortfall av blomrika miljöer och utbredd användning av neonikotinoider.

I en nyligen publicerad studie framgick att 75 procent av alla flygande insekter har försvunnit i Tyskland.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Nyhetsbrev

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Arkiv

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.164