23948sdkhjf

20 000 dör av fel med mediciner

Misstag med läkemedel dödar mer än 20 000 människor i Storbritannien varje år. Det är universiteten i Sheffield, Manchester och York som tillsammans utrett dödsfallen i den brittiska vården.

Fel i diagnosen, fel dos eller helt enkelt fel läkemedel utskrivet. Det är några av de misstag som forskarna har upptäckt när de på uppdrag av regeringen granskade dödsfallen inom NHS. 

- Den är studien visar att misstagen kring medicinering, både i NHS och globalt, är långt större än vad vi tidigare trott, och att de orsakar stor skada och död som hade kunnat undvikas, säger hälsominister Jeremy Hunt vid patientsäkerhetsmötet Global Patient Safety Summit i London i förra veckan. 

Över en miljard recept skrivs ut varje år i Storbritannien och över 200 miljoner av dessa innehåller fel, enligt undersökningen. Problemet är liknande i andra EU-länder och i USA, enligt studien.

För lite personal och inga eller undermåliga IT-stöd för både mätning av patienter och möjlighet för olika vårdgivare att dela information, är några av orsakerna som identifierats.

Förutom de mänskliga tragedierna uppges felaktigheter kring medicinering kosta samhället 16 miljarder kronor per år, enligt brittiska Independent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063