Gentekniknämndens rapport klar

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Nu har Gentekniknämnden publicerat sin årliga rapport Genteknikens utveckling.

Gentekniknämnden ska i samband med årsredovisningen lämna en översiktlig beskrivning av utvecklingen inom genteknikområdet under det senaste räkenskapsåret. Referaten bygger till största delen på naturvetenskapliga artiklar publicerade i internationella tidskrifter, men här finns också referat som rör bl a lagstiftning och patent.

Ett axplock ur rapporten:

Basredigering är en ny teknik som gör det möjligt att byta ut enstaka baspar i arvsmassan, till exempel ett A-T mot ett G-C. Detta utan att klippa i arvsmassan. Under året har forskare visat att tekniken fungerar på bland annat ris, majs, vete och tomat. Andra forskare har basredigerat arvsmassan i mänskliga celler.

AMSilk har presenterat en ny silkesprodukt från genmodifierade bakterier. Den här gången har de modifierat bakterier med gener från guldögonslända.

Myndigheter i USA kallade det ett historiskt beslut när de i augusti godkände en immunterapi för behandling av cancer. Knappt två månader senare godkändes ytterligare en immunterapibehandling och innan året var slut en genterapiprodukt för behandling av en ögonsjukdom.

Det gyllene riset har marknadsgodkänts för användning som livsmedel i Australien och Nya Zeeland. En ansökan om marknadsgodkännande av riset för odling har lämnats in i Filippinerna.

I mars upptäcktes genmodifierade petunior på marknaden i Finland. Sedan dess har över 120 sorter identifierats inom EU. Petuniorna härstammar troligtvis från plantor som genmodifierades i Tyskland redan på 1980-talet.

Information om olika typer av organismer på DNA-nivå finns idag i databaser och användningen av dessa databaser genomsyrar i princip hela den moderna biologin. Om och i så fall hur internationella avtal som reglerar genetiska resurser ska gälla för digital sekvensinformation är en fråga som för tillfället diskuteras.

Inom EU har kommissionen gjort ytterligare ett försök att lösa den blockering som råder när det gäller marknadsgodkännande av genetiskt modifierade växter. Förslaget innebär att kommittéförfarandet ändras.

Länk till rapportenHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Pregnancy test for cows

A simple method for establishing when cows are ovulating, and when inseminations have been successful, promises to save money for farmers.

Ny vd för Sinntaxis

Förre vdn för BioInvent och Probi har utsetts till vd för nystartade Sinntaxis.

Vind i seglen för Saga

Saga Diagnostics har fått 10,5 miljoner kronor i såddfinansiering från internationella investerare.

Hon ska marknadsföra stamceller

Ny rapport kartlägger svensk precisonsmedicin

Branschorganisationen SwedenBio har kartlagt de svenska företagen inom precisionsmedicin i en ny rapport.

1

Snittsvensken inte särskilt svensk

35,1% av den genomsnittliga svensken kommer från länder och regioner utanför Skandinavien

Nyhetsbrev

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

Arkiv

Debatt: Industrin skriker efter kompetens

Svensk industri går för högtryck, men den skriker efter kvalificerad arbetskraft.

SenzaGen tecknar USA-avtal

Miljömärkningar tuffare än lagstiftningen

Miljömärkningar av konsumentvaror som kläder och hemelektronik omfattar i dag hundratals kemiska ämnen som inte är reglerade i lagstiftningen

Kroppens ”sockertermostat” identifierad

Det är de Langerhanska öarna i bukspottkörteln som har det övergripande ansvaret för regleringen av våra blodsockervärden.

Sköljmedel av socker

En process för att utvinna byggstenarna (aminer) till textila sköljmedel har utvecklats av forskare vid KU Leuven i Belgien.

Värvar affärsrådgivare

Licens för ny drug delivery-teknologi

Dansk till AkzoNobels styrelse

Miljövänligaste pappmuggen

Hur ska engångsmuggar av papper för heta drycker tas om hand för att det ska bli mest hållbart? Återvinnas, förbrännas eller komposteras?

Nya svenska skrivregler för kemi

Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott har uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Designing membrane-like surfaces and virus detectors

Scientists at Biofilms – Research Centre for Biointerfaces at Malmö University – have developed molecule-thin films that mimic the behaviour of living cell membranes.

Open access-publicering kostsamt

Det är forskaren själv, ofta via skattefinansierade anslag, som måste betala för publicering av sina vetenskapliga resultat enligt open access.

Påverkar immunförsvaret mest

Totalt förbud möjligt

Enligt en ny riskbedömning från EFSA Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet utgör neonikotinoider en allvarlig risk för alla bin.

100 städer minst 70 procent förnybara

Drygt 100 städer runt om i världen rapporterar att de får majoriteten av sin elektricitet från förnybara källor.

20 000 dör av fel med mediciner

Skalbagge designar gift

Koffein biomarkör för parkinsons

Metabogen får diabetespatent i USA

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.156