23948sdkhjf

Peptider kan bli framtidens läkemedel

Tyska forskare rapporterar ett genombrott i arbetet med att göra små proteiner tillgängliga som läkemedel i pillerform.

Peptider, korta (relativt) kedjor av aminosyror, som påverkar många funktioner i människorkroppen, är mycket intressanta för läkemedelsindustrin. Inte minst för att de återanvänds av kroppen och inte bildar toxiska nedbrytningsprodukter.

Hittills är det cirka 500 peptidbaserade läkemedel som befinner sig i klinisk prövningsfas, globalt. En handfull drar redan in miljardintäkter.

Men, och det är ett stort men, normalt måste terapeutiska peptider injiceras eftersom de bryts ned i mag-tarmkanalen som är full av enzymer som bryter peptidbindningar. Även om peptiderna skulle ta sig igenom till tunntarmen kan de inte ta sig igenom tarmväggen och nå blodkärlen.

Detta utgör ett stort hinder i utvecklingen av peptidbaserade läkemedel.

Den 21 mars samlas forskare och företag verksamma inom området formulering av läkemedel till en heldag för att diskutera och lyfta fram problem och lösningar.

En av deltagarna på New updates in Drug Formulation and Bioavailability är Lovisa Ringstad, RISE.

"Vid en snabbtitt på de tyska forskarnas resultat tycker jag det ser väldigt intressant ut, även om mycket arbete återstår. Det jag har jobbat med på senare tid är nanoformuleringar för antimikrobiella peptider med syfte att öka stabilitet och effektivitet hos dessa peptider. I dessa fall har vi fokuserat på lokal behandling av lung- och hudinfektioner. Det kommer jag att berätta mer om den 21 mars."

Utveckling av läkemedelsformuleringar för barn, hur man får molekyler över blod- hjärnbarriären, anävndningen av bärarmaterialet Upsalite är bland det som står på programmet.

Se hela programmet för New updates in Drug Formulation and Bioavailability här

Länk till hemsida och registrering

De tyska forskarnas arbete är publicerat här:


Overcoming the lack of oral availability of cyclic hexapeptides: Design of a selective and orally available ligand for the integrin alpha

Improving oral bioavailability of cyclic peptides by N-methylation

Exploring the Role of RGD-Recognizing Integrins in Cancer

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078