Bjud in fler kvinnliga forskare

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Vetenskapliga konferenser inom life science har oftast färre kvinnliga talare. På senare tid kan man dock se en positiv trend i studier som gjorts – antalet kvinnliga föredragshållare har ökat.

I en ny studie har en grupp forskare mätt talartid på 12 olika konferenser under 2016-2017 för att analysera vilka faktorer som påverkar i vilken utsträckning talarna håller sig inom tidsramen. Män och kvinnor drog över tiden i 47 respektive 41 procent av fallen.

I en regressionsanalys fann man att de viktigaste faktorerna för hur och om en talare håller sig inom tidsramen är 1) tilldelad tid, 2) akademisk titel och 3) hur upprätthålls tidtabellen. Man fann också att kön och storlek på konferensen hade stor betydelse.

Manliga talare överskrider tidsramen oftare än kvinnliga, särskilt på stora konferenser (73 % jämfört med 49 %).

Eftersom konferenser är en viktig arena för spridning av vetenskap kan detta förhållande ha en negativ påverkan på kvinnliga forskares karriär, skriver de i abstract.

Utgår man från studien är chansen störst att klara att hålla schemat om en konferens har mest kvinnliga doktorander som talare, kvinnliga sessionsordföranden och färre än 150 deltagare.

För att minska snedfördelningen på konferenser är ett sätt att se till att bjuda in fler kvinnliga forskare (PI, principal investigator). Studieförfattarna förslår också att man utvecklar bättre metoder att få talarna att sluta i tid och citerar en konferensdeltagare: "Personligen skulle jag förslå en fallucka - drar du över tiden så öppnar den sig..."

Länk till artikeln: 

Gender balance in time-keeping at life science conferencesHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Nyhetsbrev

Ny nod för life science och livsmedel

Arkiv

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Särläkemedel mot NF1

En läkemedelssubstans mot den genetiska sjukdomen neurofibromatos 1 har klassats som särläkemedel av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.157