Pungdjävlar visar immunitet

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Tasmanska pungdjävulen (Sarcophilus harrisii), har de senaste decennierna drabbats mycket hårt av en extremt smittsam cancerform. Oron har varit stor för att arten helt ska slås ut i det vilda.

Nu visar nya resultat om sjukdomen devil facial tumour disease (DFTD) att djuren utvecklar tecken på immunitet. Bland annat såg forskarna förhöjda nivåer av vissa molekyler i immunsystemet som ökar skyddet.

Aktivt immunsvar på DFTD och t o m turmörregression har nyligen observerats hos flera djur, enligt Beata Ujvari, Deakin University, Melbourne, Australien.

Forskarna anser att deras resultat tyder på att djuren har kapacitet att anpassa sig till cancern på genetisk och fenotypisk nivå. De beskriver djurens anpassning som en "evolutionär kapplöpning mellan elakartade celler och deras värdorganism".

"Vi ser naturlig selektion i verkliga livet och detta går väldigt snabbt, på väldigt kort tid", kommenterera en av författarna Rodrigo Hamede från Tasmaniens universitet.

En faktor i sammanhanget är djävlarnas promiskuitet; eftersom individer parar sig med flera partner upprätthålls en varierad genpool som ökar chanserna för en reaktion på DFTD.

Men, när djävlarna har utvecklats har även sjukdomen det. En andra variant, DFTD2, beskrevs i litteraturen för tre år sedan och framtida mutationer verkar oundvikliga. Ända tycks hotet om artens omedelbara försvinnande att ha pausats - för nu, åtminstone.

Abstract: Oncogenesis as a Selective Force: Adaptive Evolution in the Face of a Transmissible CancerHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Pregnancy test for cows

A simple method for establishing when cows are ovulating, and when inseminations have been successful, promises to save money for farmers.

Ny vd för Sinntaxis

Förre vdn för BioInvent och Probi har utsetts till vd för nystartade Sinntaxis.

Vind i seglen för Saga

Saga Diagnostics har fått 10,5 miljoner kronor i såddfinansiering från internationella investerare.

Hon ska marknadsföra stamceller

Ny rapport kartlägger svensk precisonsmedicin

Branschorganisationen SwedenBio har kartlagt de svenska företagen inom precisionsmedicin i en ny rapport.

1

Snittsvensken inte särskilt svensk

35,1% av den genomsnittliga svensken kommer från länder och regioner utanför Skandinavien

Nyhetsbrev

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

Arkiv

Debatt: Industrin skriker efter kompetens

Svensk industri går för högtryck, men den skriker efter kvalificerad arbetskraft.

SenzaGen tecknar USA-avtal

Miljömärkningar tuffare än lagstiftningen

Miljömärkningar av konsumentvaror som kläder och hemelektronik omfattar i dag hundratals kemiska ämnen som inte är reglerade i lagstiftningen

Kroppens ”sockertermostat” identifierad

Det är de Langerhanska öarna i bukspottkörteln som har det övergripande ansvaret för regleringen av våra blodsockervärden.

Sköljmedel av socker

En process för att utvinna byggstenarna (aminer) till textila sköljmedel har utvecklats av forskare vid KU Leuven i Belgien.

Värvar affärsrådgivare

Licens för ny drug delivery-teknologi

Dansk till AkzoNobels styrelse

Miljövänligaste pappmuggen

Hur ska engångsmuggar av papper för heta drycker tas om hand för att det ska bli mest hållbart? Återvinnas, förbrännas eller komposteras?

Nya svenska skrivregler för kemi

Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott har uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Designing membrane-like surfaces and virus detectors

Scientists at Biofilms – Research Centre for Biointerfaces at Malmö University – have developed molecule-thin films that mimic the behaviour of living cell membranes.

Open access-publicering kostsamt

Det är forskaren själv, ofta via skattefinansierade anslag, som måste betala för publicering av sina vetenskapliga resultat enligt open access.

Påverkar immunförsvaret mest

Totalt förbud möjligt

Enligt en ny riskbedömning från EFSA Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet utgör neonikotinoider en allvarlig risk för alla bin.

100 städer minst 70 procent förnybara

Drygt 100 städer runt om i världen rapporterar att de får majoriteten av sin elektricitet från förnybara källor.

20 000 dör av fel med mediciner

Skalbagge designar gift

Koffein biomarkör för parkinsons

Metabogen får diabetespatent i USA

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.174