23948sdkhjf

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Idag lämnas en proposition med förslag på ändringar av läkemedelslagstiftningen till riksdagen.

Sedan 1993 har det funnits ett undantag i läkemedelslagstiftningen som gjort det möjligt att ge särskilda försäljningstillstånd för antroposofiska medel utanför ordinarie processer för läkemedel och preparat hos Läkemedelsverket.

Det nya lagförslaget innebär att tillverkare av antroposofiska medel kommer behöva ansöka om registrering eller godkännande för försäljning hos Läkemedelsverket prövas enligt de regler som gäller för övriga läkemedel, exempelvis de för homeopatiska preparat.

"Vi kan inte ha särlösningar för vissa preparat som ges undantag från den befintliga läkemedelslagstiftningen. Lagstiftningen ställer höga krav på läkemedel och då är det enda rimliga att det gäller lika för alla", säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Regeringen föreslår vissa övergångsregler för sådana medel som redan har tillstånd. Det innebär förenklat en fortsatt möjlighet att sälja antroposofiska medel som i dag har tillstånd, förutsatt att en ansökan om godkännande eller registrering lämnas in till Läkemedelsverket senast den 1 september 2019.

Om ansökan lämnas i tid får de fortsätta säljas tills Läkemedelsverket har tagit ställning till ansökan, troligen runt halvårsskiftet 2021.

Regeringens lagförslag innebär ändringar i läkemedelslagen, lagen om receptregister, lagen om läkemedelsförmåner, lagen om handel med läkemedel och i lagen om behandling av personuppgifter i ärenden om licens för läkemedel. Lagförslagen ska även säkerställa att lagstiftningen på området lever upp till kraven i EU-rätten.

Lagförslagen föreslås börja gälla den 1 juli 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078