23948sdkhjf

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Metoden kommer att få betydelse för optimering av kemiska processer vid t ex produktion av biobränslen från förnyelsebara material, och återvinning av papper och textilier, menar forskarna. Det blir möjligt att producera produkter av högre kvalitet samtidigt som restavfallet minimeras.

Forskarlaget, under ledning av professor Agneta Richter-Dahlfors vid Swedish Medical Nanoscience Center, har utvecklat en s k optoelektronisk molekyl som när den binder till kolhydrater i växtmaterialet avger ljus av en viss våglängd.

Oligotioephener är en grupp fluorescenta molekyler som reagerar på strukturförändringar. De har visat sig vara mycket känsliga optiska sensorer för lignocellulosa. När de binder till polysackarider via icke kovalenta interaktioner uppstår geometriska förändringar i molekylens struktur som ger omedelbara förändringar i spektra som kan användas för att identifiera biomolekyler.

Med hjälp av fluorescencemikroskopi lyser olika kolhydrater upp i olika färger. På så sätt skapar forskarna en helt ny typ av anatomisk karta över växtens kemiska sammansättning, som visar var i växten olika kolhydrater är lokaliserade.

Professor Richter-Dahlfors har länge forskat inom infektionsbiologi vid Karolinska Institutet. När hon studerade hur E. coli bakterier bildar cellulosa som en byggsten i sin biofilm, såg hon paralleller till växtvärlden.

"Framgången i det här projektet var helt beroende av att vi lyckades kombinera kompetenser från olika områden. Till vår kunskap om bakterieinfektioner adderade vi kompetens inom polymerkemi och biomassor, samt syntes av optoelektroniska molekyler. Detta har lagt grunden för helt nya arbetssätt på forskningslaboratorier, och för optimering av industriella processer” säger Agneta Richter-Dahlfors i ett pressmeddelande.

Forskarna menar att det nya arbetssättet kommer väl till nytta inom såväl akademisk forskning som industri. Växter liksom material för återvinning, har en komplex sammansättning av kolhydrater. Bättre kunskaper gör det möjligt att optimera processer för att minska avfall och öka kvalitén på slutprodukten.

Arbetet som publiceras i Scientific Reports är ett svenskt samarbete mellan Karolinska Institutet, Linköpings universitet och Kungliga Tekniska Högskolan och finansierades av Carl Bennet AB, Familjstiftelsen Erling-Persson, Stiftelsen för strategisk forskning och Vetenskapsrådet.

Article: Scientific Reports (2018). Stereochemical identification of glucans by oligothiophenes enables cellulose anatomical mapping in plant tissues.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.228