Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Metoden kommer att få betydelse för optimering av kemiska processer vid t ex produktion av biobränslen från förnyelsebara material, och återvinning av papper och textilier, menar forskarna. Det blir möjligt att producera produkter av högre kvalitet samtidigt som restavfallet minimeras.

Forskarlaget, under ledning av professor Agneta Richter-Dahlfors vid Swedish Medical Nanoscience Center, har utvecklat en s k optoelektronisk molekyl som när den binder till kolhydrater i växtmaterialet avger ljus av en viss våglängd.

Oligotioephener är en grupp fluorescenta molekyler som reagerar på strukturförändringar. De har visat sig vara mycket känsliga optiska sensorer för lignocellulosa. När de binder till polysackarider via icke kovalenta interaktioner uppstår geometriska förändringar i molekylens struktur som ger omedelbara förändringar i spektra som kan användas för att identifiera biomolekyler.

Med hjälp av fluorescencemikroskopi lyser olika kolhydrater upp i olika färger. På så sätt skapar forskarna en helt ny typ av anatomisk karta över växtens kemiska sammansättning, som visar var i växten olika kolhydrater är lokaliserade.

Professor Richter-Dahlfors har länge forskat inom infektionsbiologi vid Karolinska Institutet. När hon studerade hur E. coli bakterier bildar cellulosa som en byggsten i sin biofilm, såg hon paralleller till växtvärlden.

"Framgången i det här projektet var helt beroende av att vi lyckades kombinera kompetenser från olika områden. Till vår kunskap om bakterieinfektioner adderade vi kompetens inom polymerkemi och biomassor, samt syntes av optoelektroniska molekyler. Detta har lagt grunden för helt nya arbetssätt på forskningslaboratorier, och för optimering av industriella processer” säger Agneta Richter-Dahlfors i ett pressmeddelande.

Forskarna menar att det nya arbetssättet kommer väl till nytta inom såväl akademisk forskning som industri. Växter liksom material för återvinning, har en komplex sammansättning av kolhydrater. Bättre kunskaper gör det möjligt att optimera processer för att minska avfall och öka kvalitén på slutprodukten.

Arbetet som publiceras i Scientific Reports är ett svenskt samarbete mellan Karolinska Institutet, Linköpings universitet och Kungliga Tekniska Högskolan och finansierades av Carl Bennet AB, Familjstiftelsen Erling-Persson, Stiftelsen för strategisk forskning och Vetenskapsrådet.

Article: Scientific Reports (2018). Stereochemical identification of glucans by oligothiophenes enables cellulose anatomical mapping in plant tissues.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Pregnancy test for cows

A simple method for establishing when cows are ovulating, and when inseminations have been successful, promises to save money for farmers.

Ny vd för Sinntaxis

Förre vdn för BioInvent och Probi har utsetts till vd för nystartade Sinntaxis.

Vind i seglen för Saga

Saga Diagnostics har fått 10,5 miljoner kronor i såddfinansiering från internationella investerare.

Hon ska marknadsföra stamceller

Ny rapport kartlägger svensk precisonsmedicin

Branschorganisationen SwedenBio har kartlagt de svenska företagen inom precisionsmedicin i en ny rapport.

1

Snittsvensken inte särskilt svensk

35,1% av den genomsnittliga svensken kommer från länder och regioner utanför Skandinavien

Nyhetsbrev

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

Arkiv

Debatt: Industrin skriker efter kompetens

Svensk industri går för högtryck, men den skriker efter kvalificerad arbetskraft.

SenzaGen tecknar USA-avtal

Miljömärkningar tuffare än lagstiftningen

Miljömärkningar av konsumentvaror som kläder och hemelektronik omfattar i dag hundratals kemiska ämnen som inte är reglerade i lagstiftningen

Kroppens ”sockertermostat” identifierad

Det är de Langerhanska öarna i bukspottkörteln som har det övergripande ansvaret för regleringen av våra blodsockervärden.

Sköljmedel av socker

En process för att utvinna byggstenarna (aminer) till textila sköljmedel har utvecklats av forskare vid KU Leuven i Belgien.

Värvar affärsrådgivare

Licens för ny drug delivery-teknologi

Dansk till AkzoNobels styrelse

Miljövänligaste pappmuggen

Hur ska engångsmuggar av papper för heta drycker tas om hand för att det ska bli mest hållbart? Återvinnas, förbrännas eller komposteras?

Nya svenska skrivregler för kemi

Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott har uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Designing membrane-like surfaces and virus detectors

Scientists at Biofilms – Research Centre for Biointerfaces at Malmö University – have developed molecule-thin films that mimic the behaviour of living cell membranes.

Open access-publicering kostsamt

Det är forskaren själv, ofta via skattefinansierade anslag, som måste betala för publicering av sina vetenskapliga resultat enligt open access.

Påverkar immunförsvaret mest

Totalt förbud möjligt

Enligt en ny riskbedömning från EFSA Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet utgör neonikotinoider en allvarlig risk för alla bin.

100 städer minst 70 procent förnybara

Drygt 100 städer runt om i världen rapporterar att de får majoriteten av sin elektricitet från förnybara källor.

20 000 dör av fel med mediciner

Skalbagge designar gift

Koffein biomarkör för parkinsons

Metabogen får diabetespatent i USA

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.208